Αγώνας δρόμου μέχρι τελευταία στιγμή για τα προαπαιτούμενα - Kamarini.com

Breaking

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Αγώνας δρόμου μέχρι τελευταία στιγμή για τα προαπαιτούμενα

featured image

Μάχη έως την τελευταία στιγμή δίνει η κυβέρνηση  με τον εαυτό της και τις δεδομένες καθυστερήσεις στην τήρηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων προκειμένου το Eurogroup της Δευτέρας να προεγκρίνει τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Εάν μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι θα φανεί την Καθαρά Δευτέρα. Τότε, το Eurogroup θα αποφανθεί βάζοντας από τη μια πλευρά δεδομένες καθυστερήσεις στην τήρηση των δεσμεύσεων, ανατροπές μνημονιακών μέτρων, προεκλογικές παροχές και κινδύνους και από την άλλη την προοπτική των ευρωεκλογών.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094545114-0"); });

Πάντως με τα έως χθες δεδομένα, επικρατέστερο σενάριο ήταν η λήψη οριστικής απόφασης για τη δόση στο Eurogroup του Απριλίου.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης, η πρόοδος μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας στην εφαρμογή των συμφωνημένων δράσεων που απομένουν θα κρίνει τη λήψη απόφασης για την εκταμίευση του σχεδόν 1 δισ. ευρώ από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος.

Η Ελλάδα και η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση της Δευτέρας, 11 Μαρτίου, οπότε θα αξιολογηθεί η πρόοδος στα ανοικτά σημεία. Το πιο σημαντικό από αυτά, κατά τον ίδιο αξιωματούχο, είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

«Είναι πολλά αυτά που απομένουν να γίνουν και λίγες οι μέρες, αλλά είναι ακόμα εφικτό να αποφασιστεί η εκταμίευση τη Δευτέρα», ανέφερε χθες αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως εάν υπάρχουν «σαφή σημάδια» μέχρι τη Δευτέρα για σημαντική πρόοδο, αναμένεται να συγκληθεί EuroWorking Group προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη λήψη της τελικής απόφασης στο Eurogroup. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αυτά τα σημάδια», πρόσθεσε. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ίδιος εκτίμησε ότι το ζήτημα θα παραπεμφθεί πιθανότατα στο Eurogroup του Απριλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι ή και νωρίτερα, εάν λάβει σχετική εντολή το EuroWorking Group.

Οι θεσμοί και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν διαμηνύσει ότι το κυβερνητικό σχέδιο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη δεν περνάει εάν δεν συνοδεύεται από μελέτη επιπτώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Προφανώς δεν αρκεί η ίδια η μελέτη, την οποία η ΤτΕ στέλνει εντός των επομένων ωρών, αλλά απαιτούνται εγγυήσεις ότι οι κυβερνητικές προτάσεις δεν θα οδηγήσουν σε εκτροχιασμό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το περιβάλλον βαραίνει ακόμα περισσότερο από τις παρατηρήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,  αναφορικά με τους κινδύνους που διατρέχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξαιτίας ακριβώς του όγκου των κόκκινων δανείων.

Η κυβέρνηση έχει χάσει πολύτιμο χρόνο και παίζει καθυστερήσεις με τους θεσμούς από τους πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις κόκκινων τραπεζικών δανείων έως τον ίδιο τον νόμο Κατσέλη και τα όριά του. Στο οικονομικό επιτελείο, η προοπτική του Eurogroup και της συζήτησης για τη δόση αντιμετωπίζεται με «συγκρατημένη αισιοδοξία». Πηγές θεωρούν πιθανή την προέγκριση της δόσης με αστερίσκο συμμόρφωσης αναγνωρίζοντας ότι το σήμα προς τις αγορές δεν θα ήταν θετικό εάν τελικά προκύψει αναβολή.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ