Κουτσούμπας: Υποκρισία να έρχεστε με προτάσεις για δήθεν μέτρα στήριξης του νέου ζευγαριού - Kamarini.com

Breaking

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Κουτσούμπας: Υποκρισία να έρχεστε με προτάσεις για δήθεν μέτρα στήριξης του νέου ζευγαριού

featured image

«Το κύριο στην απόφαση ενός ζευγαριού για το πότε και πόσα παιδιά θα κάνει είναι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζει», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή αναφορικά με το δημογραφικό ζήτημα.

Επικαλούμενος αποτελέσματα ερευνών που παρουσιάστηκαν και στην Επιτροπή της Βουλής, είπε ότι «φαίνεται πως στα χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, ενισχύθηκε η τάση αναβολής απόκτησης πρώτου παιδιού σε ακόμα μεγαλύτερη ηλικία», για να προσθέσει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προηγουμένως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει «φροντίσει οι νέοι ανθρωποι, ιδιαίτερα οι νέες γυναίκες, να αναβάλλουν τη δημιουργία οικογένειας κάτω από την ανασφάλεια της ανεργίας, της εργασιακής περιπλάνησης, της εργασιακής ζούγκλας, της μετανάστευσης, των ελάχιστων και των υποκατώτατων δικαιωμάτων».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

«Είναι υποκρισία να έρχεστε με προτάσεις για δήθεν μέτρα στήριξης του νέου ζευγαριού, όταν με τις υπογραφές σας στους μνημονιακούς αντιλαϊκούς νόμους, με τις δεσμεύσεις σας στους επιχειρηματικούς κολοσσούς έχετε διαγραψει από το λεξιλόγιο της νεολαίας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία και παρουσιάζετε ως σύγχρονο τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περίφημες δήθεν "ίσες ευκαιρίες" στην απασχόληση, οι οποίες όμως έρχονται σε αντίθεση με το καθολικό κοινωνικό δικαίωμα», τόνισε.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Κομουνιστικού Κόμματος και σύμφωνα με όσα μεταφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι «ίσες ευκαιρίες» σημαίνουν «ευέλικτη εργασία με ευέλικτα δικαιώματα, σπαστά και ακανόνιστα ωράρια, δουλειά τις Κυριακές», ενώ το αποτέλεσμα είναι ότι «σε επίπεδο Ε.Ε. το 31,5% των εργαζομένων γυναικών δουλεύει με μερική απασχόληση».

Στην τοποθέτησή του για το δημογραφικό στη Βουλή επισήμανε επίσης ότι με το «αντεργατικό οπλοστάσιο» που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις «έχουν αφήσει την μεγαλοεργοδοσία να "ξεσαλώνει" κυριολεκτικά με εκβιασμούς σε νεοπροσλαμβανόμενες κοπέλες προκειμένου να βάλουν στο "ψυγείο" τη χαρά της μητρότητας, καθώς θέλουν να ξεζουμίζουν τους εργατοϋπαλλήλους, ιδιαίτερα τις γυναίκες χωρίς διακοπές στον εργάσιο βίο τους και χωρίς άλλες προσωπικές, οικογενειακές υποχρεώσεις».

Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε πρόκληση τη συζήτηση για τους δημογραφικούς δείκτες, την ίδια στιγμή που «η μητρότητα γίνεται συνώνυμο της ανεργίας, της απόλυσης και από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά και από το δημόσιο». Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχουν περιπτώσεις νέων εργαζομένων γυναικών που χάνουν το επίδομα της άδειας μητρότητας γιατί δεν έχουν συμπληρώσει τα 200 ένσημα για να το πάρουν «γιατί η μητρότητα αποτελεί κόστος για το κράτος και τα μονοπώλια».

Πρόσθεσε ότι επ" αυτού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει «πρόσφατα δείγματα γραφής» διατηρώντας την «άθλια εργασιακή σχέση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών», μη υλοποιώντας «ούτε στοιχειώδη μέτρα στήριξης χιλιάδων εκπαιδευτικών», αλλά και των υγιειονομικών που εργάζονται μακριά από τον τόπο διαμονής τους, την οικογένειά τους και τα παιδιά τους.

Συμπλήρωσε επί του θέματος ότι στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, που παρουσιάζει ως βοήθεια στις νέες μητέρες την επέκταση της ευελιξίας στην άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας, τονίζοντας ότι «η ευελιξία έρχεται να στηρίξει τις ανάγκες μόνο της καπιταλιστικής εργοδοσίας και όχι της εργαζόμενης μητέρας».

«Σύγχρονο και προοδευτικό είναι η ισότιμη συμμετοχή όλων των γυναικών στην κοινωνική εργασία με λιγότερες ώρες εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα προστασίας της μητρότητας, του γυναικείου οργανισμού στο χώρο εργασίας, άδειες μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες ανεξάρτητα από εργασιακή σχέσης, προοδευτικό είναι η κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Είπε ότι «συντηρητικές και αντιδραστικές είναι οι κατευθύνσεις της Ε.Ε.», που σπεύδει να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ «με όχημα τη δήθεν συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» η ουσία της οποίας είναι «το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που προχωρά η κυβέρνηση για να διαχειριστεί τις οξυμμένες συνέπειες από την επέκταση της μισθωτής εργασίας των γυναικών, την έλλειψη στήριξης της μητρότητας σε συνθήκες που συρρικνώνονται και εμπορευματοποιούνται υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας».

Επισήμανε επίσης ότι στο σημερινό σύστημα Υγείας όπου «η Υγεία όπως και η εργατική δύναμη αποτελεί εμπόρευμα, είναι φυσικό η αναπαραγωγική διαδικασία και συνολικά η στήριξή της να γίνονται πεδία κερδοφορίας στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της Υγείας αλλά και στις δημόσιες μονάδες, αφού ένα μέρος των εξετάσεων, θεραπειών και φαρμάκων δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και αυτά που καλύπτονται, στην πράξη δεν μπορούν να γίνουν στις δημόσιες μονάδες λόγω της υποστελέχωσης τους, της έλλειψης εξοπλισμού και υποδομών με αποτέλεσμα τα νέα ζευγάρια να εξαναγκάζονται σε αναζήτηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας επιπλέον ποσά».

Τέλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι με αφορμή την συζήτηση για το δημογραφικό «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαγωνίστηκαν στην διδακτέα ύλη της ΕΕ με προτάσεις που παγιώνουν τη σημερινή βαρβαρότητα που βιώνουν νέα ζευγάρια και νέες μητέρες».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ