Μίχαλος: Nα ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις ενός Brexit για τις ελληνικές επιχειρήσεις - Kamarini.com

Breaking

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Μίχαλος: Nα ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις ενός Brexit για τις ελληνικές επιχειρήσεις

featured image

Η επιχειρηματική κοινότητα θέλει να ελαχιστοποιηθούν όσο είναι δυνατόν οι επιπτώσεις μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αφενός μέσω της σωστής ενημέρωσης και προετοιμασίας των ελληνικών επιχειρήσεων, απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο και αφετέρου, με αποτελεσματική κινητοποίηση σε επίπεδο πολιτικής και οικονομικής διπλωματίες, ώστε να διασφαλιστούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι για τη συνέχιση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, την επόμενη ημέρα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094545114-0"); });

Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος στην εκδήλωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, του υπουργείου Εξωτερικών και του ENTERPRISE GREECE με θέμα:

«NO DEAL BREXIT, προετοιμασία των ελληνικών επιχειρήσεων για την περίπτωση αποχώρησης του Η.Β. από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2017, όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος, το Ηνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνει την 11η θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ελλάδος και την 8η μεταξύ των πελατών της χώρας μας. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου αγαθών ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές εξαγωγές να ανέρχονται σε 1,12 δισ. ευρώ και τις εισαγωγές σε 1,18 δισ. ευρώ.

Ως προς το εμπόριο υπηρεσιών, το ισοζύγιο είναι ξεκάθαρα πλεονασματικό για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι ελληνικές εξαγωγές υπηρεσιών, με αιχμή τους κλάδους του τουρισμού και της ναυτιλίας ανέρχονται σε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Στο απευκταίο - αλλά υπαρκτό - σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας και μη παράτασης της ημερομηνίας αποχώρησης, οι σχέσεις αυτές θα δοκιμαστούν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιέλθει από τις 30 Μαρτίου σε καθεστώς τρίτης χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς το διμερές εμπόριο να διέπεται από κάποια διμερή εμπορική συμφωνία. Η ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων θα πάψει και οι εμπορικές συναλλαγές θα διέπονται από τους γενικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» όπως είπε και συνέχισε ότι: «όλα αυτά συνεπάγονται την επιβολή εθνικών δασμών και πρόσθετων τελωνειακών ή εισαγωγικών διατυπώσεων».

Μεγάλη σημασία για την πορεία των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου - και ιδιαίτερα για τις ελληνικές εξαγωγές - θα έχει η συγκεκριμένη εμπορική πολιτική που θα επιλέξει η χώρα, μετά την έξοδο, σημείωσε ο πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Αν ακολουθήσει, με άλλα λόγια, μια προστατευτική ή πιο ανοιχτή εμπορική πολιτική και - βεβαίως - αν η πολιτική αυτή θα προσαρμόζεται επιλεκτικά ανά τομέα. Τα εργαλεία πολιτικής που μπορούν να αξιοποιηθούν είναι αρκετά και περιλαμβάνουν από την επιβολή δασμών και ποσοστώσεων, μέχρι επιδοτήσεις, διμερείς και πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες».

Το μόνο βέβαιο, είναι ότι αυτή τη στιγμή κινούμαστε όλοι σε αχαρτογράφητα νερά, υπογράμμισε ο πρόεδρος.

«Αυτό που εμείς, ως επιχειρηματική κοινότητα επιδιώκουμε, να ελαχιστοποιηθούν όσο αυτό είναι δυνατόν οι επιπτώσεις μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου για τις ελληνικές επιχειρήσεις» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ