120 δόσεις: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τους οφειλέτες - Kamarini.com

Breaking

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

120 δόσεις: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τους οφειλέτες

featured image

Παρουσιάστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών , Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων που αναμένεται να κατατεθεί αύριο, Δευτέρα 6 Μαΐου, στη Βουλή και θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την Εφορία και στους δήμους.

Ο κ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε, επίσης, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και το πακέτο ευνοϊκών μέτρων, με το οποίο θα εξειδικεύεται η διάθεση του δημοσιονομικού χώρου για την περίοδο μέχρι και το 2022 ή το 2023 από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094545114-0"); });

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι θα ήταν λάθος να καθυστερήσει η συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και υποστήριξε ότι μέριμνα της ρύθμισης για τις οφειλές, είναι να βοηθηθούν όσοι θέλουν να πληρώσουν, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα και να μην βοηθηθούν οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν άμεσα μέτρα για όσους είναι συνεπείς την τήρηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης είναι το «κούρεμα» της βασικής οφειλής. Αυτή θα προκύψει από επανυπολογισμό της μετά το 2022 στη βάση της κατώτατης εισφοράς.

Παράλληλα, θα υπάρξει κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%. Μεσοσταθμικα η μείωση θα είναι 65% και η οφειλή θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι κατηγορίες και όλες οι οφειλές, δηλαδή φυσικά πρόσωπα, με κλειστά βιβλία και οι οφειλές των επιχειρήσεων.

Για τις επιχειρήσεις δεν θα υπάρξει μείωση της βασικής οφειλής αλλά προβλέπεται,διαγραφή 100% των προσαυξήσεων για εφάπαξ καταβολή, ή διαγραφή 50% των προσαυξήσεων εάν επιλεγεί η αποπληρωμή σε δόσεις.

Αναφορικά με τους αγρότες, διαγράφονται όλες οι προσαυξήσεις και η ελάχιστη δόση για την πληρωμή της οφειλής θα είναι τα 30 ευρώ.

Σχετικά με την υπαγωγή στη ρύθμιση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ