Εντός Αυγούστου το φορολογικό νομοσχέδιο, τι θα γίνει με τις 120 δόσεις - Kamarini.com

Breaking

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Εντός Αυγούστου το φορολογικό νομοσχέδιο, τι θα γίνει με τις 120 δόσεις

featured image

Μετά τις βελτιώσεις στις 120 δόσεις, η κυβέρνηση δρομολογεί αλλαγές και στο σχήμα της πάγιας ρύθμισης αυξάνοντας τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων από 12 ή 24 που είναι σήμερα σε 24 ή 36 δόσεις.

Το νέο σχήμα εξετάζεται να ισχύσει για οφειλέτες με χρέη έως 5.000 ευρώ στην Εφορία και θα προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις για να κερδίζουν οι οφειλέτες περισσότερες δόσεις για την εξόφληση των χρεών τους.

Η νέα πάγια ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί μόλις τελειώσει η ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» των 120 δόσεων και αναμένεται να περιλαμβάνεται στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή για να ψηφισθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σε μια προσπάθεια να μπει ένας κόφτης ώστε τα μικρά χρέη των οφειλετών να μην εξελιχθούν σε μεγάλα, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι βελτιώσεις στην πάγια ρύθμιση θα συνδέονται πιθανότατα με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και κυρίως με τη δυνατότητα του φορολογούμενου να αποπληρώνει τα χρέη και να εξυπηρετεί τη ρύθμιση.

Η βιωσιμότητα, δηλαδή, θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την ένταξη των οφειλών στην πάγια ρύθμιση με τις περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι δύο ρυθμίσεις (120 δόσεις και νέα πάγια) κουμπώνουν τέλεια μεταξύ τους και αυτός είναι ο λόγος, πέρα από τις ανάγκες για αυξημένα φορολογικά έσοδα, που η κυβέρνηση θέλει και τα δύο σχήματα με τις ευκολίες πληρωμής στο ίδιο νομοσχέδιο.

Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ώστε να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» γι" αυτήν την προοπτική. Για την ιστορία, και μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, χωρίς τις προσαυξήσεις, έχουν ξεπεράσει τα 104 δισ. ευρώ, ενώ 9 στους 10 φορολογούμενους έχουν χρέη έως 10.000 ευρώ.

Εξάλλου, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς η ανταπόκριση των οφειλετών, κυρίως από την πλευρά των νομικών προσώπων, είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Το μίνι φορολογικό θα είναι η τελευταία ευκαιρία που θα έχουν 3,9 εκατομμύρια οφειλέτες να περαιώσουν με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη τους.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν η μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά και εκτός απροόπτου οι μετατάξεις προϊόντων από τον κλάδο της εστίασης, όπως είναι ο καφές και τα αναψυκτικά, στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%.