Μόσχευμα για την πρόληψη του AIDS ενισχύει την καταπολέμηση της νόσου - Kamarini.com

Breaking

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Μόσχευμα για την πρόληψη του AIDS ενισχύει την καταπολέμηση της νόσου

featured image

Η προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του AIDS είναι συνεχής, με ερευνητές να δοκιμάζουν σε ανθρώπους ένα μόσχευμα, το οποίο περιλαμβάνει ένα φάρμακο πρόληψης του ιού HIV.

Τα τελευταία χρόνια η πρόληψη με αντιρετροϊκά φάρμακα πριν από την έκθεση στον ιό (Pre-exposure Prophylaxis - PrEP) είναι πολύ διαδεδομένη μεταξύ των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Αυτά μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό, από τη συνεύρεση με έναν οροθετικό.

Η παρούσα μελέτη, την οποία επικαλείται ο Guardian και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, διερεύνησε την πιθανότητα αντικατάστασης των φαρμάκων αυτών, από ένα μόσχευμα που θα απελευθερώνει σταδιακά στον οργανισμό την ουσία του φαρμάκου, ώστε να μη χρειάζεται να θυμάται κανείς να πάρει το χάπι.

H έρευνα που διεξήχθη από τη φαρμακευτική εταιρεία MSD, είναι η πρώτη που μελέτησε μοσχεύματα PrEP σε ανθρώπους. Συγκεκριμένα, δόθηκε σε 12 υγιείς ενήλικες ένα εμφύτευμα με 54 mg ή 62 mg ενός νέου φαρμάκου που ονομάζεται islatravir. Στην ομάδα ελέγχου χορηγήθηκαν εμφυτεύματα placebo.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ανοχή στα μοσχεύματα ήταν καλή. Η συγκέντρωση του φαρμάκου στον οργανισμό όταν χορηγήθηκε η μικρή δόση (54 mg) διατηρούνταν για τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά τη διακοπή του φαρμάκου ενώ σε ό,τι αφορά τη μεγάλη δόση (61 mg) το διάστημα αυτό έφτανε τον ένα χρόνο.

Η Σίνα ΜακΚόρμακ, καθηγήτρια κλινικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, που διεύθυνε τις δοκιμές PrEP, σχολίασε τη σημασία της μελέτης ως εξής: «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη γιατί, ενώ τα φάρμακα πρόληψης είναι αποδεκτά στη Μεγάλη Βρετανία δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τις γυναίκες στην υπο-σαχάρια Αφρική». Με την ίδια να συμπληρώνει: «Αν συμβεί ό,τι συμβαίνει στο πεδίο της αντισύλληψης, ένα εμφύτευμα θα είναι πολύ πιο αποδεκτό».