Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διοίκηση δήμων και περιφερειών - Kamarini.com

Breaking

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διοίκηση δήμων και περιφερειών

featured image

O υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχοντας ακούσει τις απόψεις δημάρχων και περιφερειαρχών σχετικά με το ζήτημα της απλής αναλογικής, κατέληξε σε ρυθμίσεις για την ομαλή λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα θέματα που προκύπτουν με τον «Κλεισθένη».

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προβλέπεται η θέσπιση της δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη), καθώς και η εξασφάλιση της πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στις επιτροπές, ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκαν.

Επίσης, θα υπάρχει εξασφάλιση πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα που έχει ο ΟΤΑ (ΝΠΔΔ, Δημοτικά Ιδρύματα, ΝΠΙΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, ΔΕΥΑ). Παράλληλα, μεταφέρονται στις επιτροπές περιορισμένος αριθμός αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ακόμη, μειώνεται η θητεία των αντιπεριφερειαρχών και των αντιδημάρχων σε ένα έτος. ενώ δίνεται η δυνατότητα αιτιολογημένης αντικατάστασής τους μετά τη πάροδο έξι μηνών.

Τέλος, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κάθε περιφέρεια θα προσλαμβάνει έναν εξειδικευμένο ειδικό σύμβουλο, ο οποίος θα είναι για τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του σε διαρκή συνεργασία όλο το έτος με την κεντρική κρατική δομή.