Χαρίτσης: Θα είμαστε επικριτικοί εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας - Kamarini.com

Breaking

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Χαρίτσης: Θα είμαστε επικριτικοί εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

featured image

«Εμείς είχαμε κάνει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το 2020 και για τα επόμενα χρόνια, βάσει της δυνατότητας που μας έδινε ο καταπιστευτικός λογαριασμός των 5,5 δισ. για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», προσθέτοντας ότι ««τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άθροιζαν συνολικά 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 δισ. περίπου ήδη βρίσκονται σε φάση υλοποίησης».

Σχολίασε πως «αυτό το οποίο έχουμε δει μέχρι τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι μόνο οι ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ, τις οποίες επειδή ακριβώς ακολουθούν μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ (δηλαδή την κλιμακωτή μείωσης αντί της οριζόντιας, όπως έλεγε προεκλογικά η ΝΔ) εμείς θα τις υπερψηφίσουμε (παρότι βεβαίως η μείωση αυτή αφορά και τις πάρα πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες με την οποία εμείς διαφωνούμε)». Όμως, πρόσθεσε, πέρα από αυτό «ουσιαστικά δεν έχουμε δει κάτι άλλο σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης για μέτρα φοροελάφρυνσης αλλά και στήριξης της οικονομίας το επόμενο διάστημα». «Θα περιμένουμε να δούμε», είπε, «και βεβαίως θα είμαστε πάρα πολύ επικριτικοί σε περίπτωση που τα μέτρα αυτά στήριξης -τα οποία έχει πράγματι ανάγκη η ελληνική οικονομία- δεν εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική για το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος», λέγοντας ότι «επικεντρώνεται κυρίως στη συγκέντρωση εξουσιών στο πρωθυπουργικό γραφείο, αποστερώντας από τη δημόσια διοίκηση βασικές αρμοδιότητες». Μίλησε για «απόπειρα παλινόρθωσης ενός κομματικού κράτους για το οποίο έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να το αφήσουμε πίσω μας» και προσέθεσε πως ενώ η ΝΔ «έδωσε ιδιαίτερο επικοινωνιακό βάρος στο ζήτημα της μείωσης των μετακλητών υπαλλήλων, τελικά αυτό το οποίο αποδεικνύεται στην πράξη είναι το ακριβώς αντίθετο». Έκανε λόγο για «μια συνολική στρατηγική της νέας κυβέρνησης: εκχώρηση σε ιδιώτες βασικών ελεγκτικών λειτουργιών τις οποίες θα έπρεπε να έχει το κράτος και οι οποίες αυτή τη στιγμή υφίστανται μια επίθεση».

Ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για την «περίπτωση του ΓΓ Τουρισμού κ. Λούλη» «δεν υπάρχει το παραμικρό σχόλιο». Είπε ότι το κυβερνητικό σχήμα «είναι ένα σκληρό μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού, αλλά και ανθρώπων οι οποίοι στελεχώνουν σε κρίσιμες θέσεις τον κρατικό μηχανισμό που εκπροσωπούν τον νεοσυντηρητισμό που βλέπουμε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης».