Αλέξης Τσίπρας: Γίνατε μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας, υιοθετώντας απόψεις που δεν πιστεύατε - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Αλέξης Τσίπρας: Γίνατε μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας, υιοθετώντας απόψεις που δεν πιστεύατε

featured image

Λίγα λεπτά πριν τις 19:00 το απόγευμα ξεκίνησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με αντίστροφη σειρά, δηλαδή με τον Γιάννη Βαρουφάκη πρώτο. Τελευταίος θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η ομιλία του οποίου θα ρίξει και την αυλαία.

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας για τη δεύτερη κατά σειρά μάχη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά από εκείνη του Σαββάτου 20/7 κατά την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων.

Αρχικά ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Παρακολουθούμε έναν πολιτικό διάλογο που διεξάγεται σε ένα διαφορετικό κλίμα από ό,τι είχαμε συνηθίσει το προηγούμενο διάστημα. Μας έχει κάνει εντύπωση η μετατροπή της πολιτικής των ύβρεων και των κραυγών σε μια αταραξία».

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή η συζήτηση διότι παρακολουθούμε έναν πολιτικό διάλογο να διεξάγεται σε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα από ότι τα τελευταία 4,5 χρόνια. Συνήθως οξύνεται με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης.

Βλέπουμε ένα διαφορετικό κλίμα. Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για ολική μεταμόρφωση. Μακάρι κύριοι της κυβέρνησης αυτή η μεταμόρφωση να συνιστά δείγμα μεταμέλειας στον πολιτικό πολιτισμό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πλέον κάνω πολύ παρέα με τον κ. Τσακαλώτο», συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός, μεταφέροντας μια παροιμία για τον σκύλο που... δεν μπορεί να μάθει νέα κόλπα.

Στη συνέχεια κάνοντας επίθεση στη ΝΔ ανέφερε ότι «διαρκώς προβλέπατε ότι θα έρθουν δεινά, ότι δε θα βγουν τα πλεονάσματα, ότι θα εφαρμοστεί ο περιβόητος κόφτης. Ουδέποτε εφαρμόστηκε αλλά εσείς προτείνατε να γίνει και θεσμός.

Αργότερα, όταν συνειδητοποιήσατε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, αρχίσατε τη θεωρία ότι φέρνουμε και 4ο. Μετά αρχίσατε για τις περικοπές στις συντάξεις και μετά ότι δε θα βγούμε στις αγορές.

Και πρόσθεσε «Γίνατε μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας, υιοθετώντας απόψεις που δεν πιστεύατε. Ας τα βρείτε με αυτούς που εξαπατήσατε.

Όμως, αυτή η στάση αποδεικνύει πως όλα αυτά τα κάνατε για λόγους ψηφοθηρικούς. Δώσατε κάλυψη στον εθνικισμό. Δεν έχετε αφήσει τίποτα που να μην κάνατε.

Κι έρχεστε τώρα να μας πείτε ότι εσείς νικήσατε τον λαϊκισμό. Δεν νικήσατε κανένα λαϊκισμό. Τον τροφοδοτήσατε και τον κάνατε κινητήρια δύναμη. Κι αυτή η επιλογή θα σας ακολουθεί. Για αντιπολιτευτικούς λόγους ο κ. Μητσοτάκης έδωσε κάλυψη στον εθνικισμό, το μίσος, το διχασμό και την τρομοκρατία έναντι εκλεγμένων εκπροσώπων του ελληνικού λαού, αγκάλιασε τον εθνολαϊκισμό και υιοθέτησε απόψεις που δεν πίστευε για αντιπολιτευτικούς λόγους».

Οι αναφορές στον… Όργουελ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας είπε «Επειδή μου άρεσε ιδιαίτερα η αναφορά σας στον Κίπλινγκ επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε έναν άλλο αγαπημένο επίσης Βρετανό συγγραφέα για να καταλάβετε την διαφορά μας.

Έλεγε λοιπόν ο Οργουελ ότι στις στιγμές της εξαπάτησης το να λες την αλήθεια είναι επαναστατικό. Υπό μια έννοια η στάση μας εκείνες τις μέρες είχε έναν επαναστατικό χαρακτήρα.

Από το Σεπτέμβρη του "18 νομοθετήσαμε τρεις δέσμες ελαφρύνσεων, άλλες άμεσης εφαρμογής άλλες το "19 και άλλες από το 2020, όλα αυτά απολύτως κοστολογημένα. Αν αθροίσουμε τα μέτρα και το 1,4 δισ. για το 2020 έχουμε 7 δις, μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης. Αυτό είναι το 4ο μνημόνιο; 7 δις ελαφρύνσεις; Προφανώς και όχι, αυτό ήταν το τέλος των μνημονίων. Κι αυτές τις ελαφρύνσεις τις αποκαλούσατε παροχολογία.

Μας κατηγορήσατε ακόμη και για την τραγωδία στο Μάτι Αλλά μετά δεν είχατε πρόβλημα να πάρετε τον Αρχηγό της Αστυνομίας στην κυβέρνησή σας».

«Θα βάλετε ή όχι χέρι στις συντάξεις;»

Και συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας:

«Εδώ θα είμαστε το φθινόπωρο. Και θα δούμε τότε θα υπάρχει στον προϋπολογισμό το δώρο Πάσχα, το αφορολόγητο ή θα το πάτε πιο χαμηλά; θα βάλετε ή όχι χέρι στις συντάξεις;

Με επιδότηση ενοικίου για 400.000 νοικοκυριά, μείωση εισφορών, μείωση του ΕΝΦΙΑ, προσλήψεις 4.500 για την Ειδική Αγωγή και 3.000 για το Βοήθεια στο Σπίτι, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες, απόδοση 1 δισ. για τα αναδρομικά ενστόλων, δικαστικών & πανεπιστημιακών.

Η δεύτερη δέσμη ελαφρύνσεων που νομοθετήσαμε για το 2019, ύψους 1,14 δισ. ευρώ, περιελάμβανε: Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6%, την παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης & την ακύρωση περικοπής συντάξεων από 1/1/19.

Η τρίτη δέσμη αφορούσε στην κατάργηση του αφορολόγητου από 1/1/20, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ελαφρύνσεις για το 2020 ύψους 1,4 δισ., μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000 & την αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.

Τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης που πήραμε ήταν 7 δισ. ευρώ και περίπου 1,7 δισ. ευρώ εφάπαξ καταβολή. Αυτό ήταν το 4ο μνημόνιο; Προφανώς και όχι. Αυτό ήταν το τέλος των μνημονίων».