ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση της ΝΔ σκυλεύει πάνω στα θύματα και τους τραυματίες του Ματιού - Kamarini.com

Breaking

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση της ΝΔ σκυλεύει πάνω στα θύματα και τους τραυματίες του Ματιού

featured image

Πράγματα που «σκόπιμα "διαφεύγουν" για λόγους μικρόψυχης επικοινωνιακής πολιτικής», όπως αναφέρει, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του αναφορικά με την πρόσβαση των εγκαυματιών του Ματιού σε υγειονομικό υλικό, κατηγορώντας παράλληλα τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας και την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «επιμένει να σκυλεύει πάνω στα θύματα και τους τραυματίες, από τη φονική πυρκαγιά».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ζητηθεί από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ καμία πρόσθετη ή κατ’ εξαίρεση παροχή, όπως αναφέρθηκε. «Συνεπώς, εάν εφεξής τεθεί τέτοιο ζήτημα ορθώς το ΑΥΣ του ΕΟΠΥΥ θα ασχοληθεί, όπως έχει θεσμική υποχρέωση και το πράττει διαρκώς».

«Οφείλει να ενημερωθεί ο νέος Υπουργός Υγείας ότι όσον αφορά στον ΕΟΠΥΥ, όλες οι θεσμοθετημένες παροχές του Οργανισμού καλύπτονται από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (τον γνωστό ΕΚΠΥ), ο οποίος αναθεωρήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο 2018 ενσωματώνοντας πλήθος παροχών και θεραπειών. Για τις περιπτώσεις που απαιτείται κατ’ εξαίρεση παροχή πέραν του ΕΚΠΥ υπάρχει το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει εδώ και αρκετά χρόνια σε εβδομαδιαία βάση και αξιολογεί την αναγκαιότητα των «κατ’ εξαίρεση παροχών, θεραπειών, πράξεων» αποφασίζοντας με επιστημονικά κριτήρια, αλλά και στην βάση του αναγκαίου και επείγοντος της κάθε περίπτωσης» συνεχίζει η ανακοίνωση και σημειώνει: «Συνεπώς μία θεσμικά κατοχυρωμένη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, όταν παρουσιάζεται ως παρέμβαση Υπουργού Υγείας, διέπεται είτε από άγνοια του ίδιου και των αρμόδιων θεσμικών παραγόντων, είτε από την αίσθηση της καθεστωτικής αξιοποίησης των μέσων ενημέρωσης για να παρουσιαστεί κάτι δεδομένο και σημαντικό ως συνέπεια πολιτικής βούλησης της νέας Κυβέρνησης».

«Στην πραγματικότητα οι κάτοικοι στο Μάτι, θύματα της πυρκαγιάς, από την πρώτη στιγμή είχαν δωρεάν πρόσβαση σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες που προέκυψαν μετά τη φονική πυρκαγιά. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε άμεσα κατάλληλος χώρος στο Κέντρο Υγείας όπου συγκεντρώθηκε ιατροφαρμακευτικό υλικό και μάλιστα σε πολύ μεγάλες ποσότητες λόγω της προφοράς από πλήθος κόσμου, φαρμακευτικές εταιρείες, ΜΚΟ, συλλόγους κλπ.Το υπουργείο Υγείας προχώρησε στη δωρεάν παροχή αποκλειστικής νοσηλευτικής φροντίδας των εγκαυματιών για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, εντός των νοσοκομείων, πλήρη σίτιση των συνοδών τους και ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό. Με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας προβλέφθηκε επίσης η δωρεάν χορήγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στους πληγέντες έως το τέλος του έτους, η οποία είχε αναδρομική ισχύ από τις 26 Ιουλίου» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Με ΚΥΑ των αρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποφασίστηκε η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 6.000 ευρώ, στα άτομα που υπέστησαν τραυματισμό, λόγω των πυρκαγιών και νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία. Η εν λόγω ενίσχυση ήταν ανεξάρτητη από οποιαδήποτε άλλη τακτική ή έκτακτη οικονομική ενίσχυση ή επίδομα που καταβλήθηκε ή καταβάλλεται για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές. Η υλοποίηση της οικονομικής ενίσχυσης πραγματοποιήθηκε από τον ΟΠΕΚΑ.

Τέλος η 1η ΥΠΕ Αττικής, σε συνεργασία, με την Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι και με το Κοινωφελές ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ανέπτυξε δράση για τη φροντίδα και την αποκατάσταση των τραυματιών (φυσικοθεραπείες κ.α.) καθώς και τη χορήγηση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και άλλου αναλώσιμου υγειονομικού υλικού (κρέμες, αντηλιακά κ.α.). Για την εξέταση των αιτημάτων χορήγησης φροντίδας αποκατάστασης και της κάλυψης των εξόδων των ΜΗΣΥΦΑ και του υγειονομικού υλικού από τα φαρμακεία ορίστηκε υπεύθυνος ο Διευθυντής του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς». Το Κέντρο Αποκατάστασης ΘΗΣΕΑΣ, ήταν αυτό που ανέλαβε τα προγράμματα αποκατάστασης των ασθενών» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και καταλήγει: «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε την υγεία των συνανθρώπων μας με ευαισθησία και αποφασιστικότητα επιδιώκοντας την θεμελίωση ενός συστήματος υγείας που θα καλύπτει, καθολικά, ισότιμα και χωρίς επιβάρυνση όλους τους πολίτες. Με αυτόν τον "μπούσουλα" παρενέβη και άσκησε την υγειονομική φροντίδα των ανθρώπων που επλήγησαν από την πυρκαγιά στο Μάτι. Σε κάθε περίπτωση και επειδή η πολιτική υγείας είναι πολύ σημαντική υπόθεση θα ήταν σκόπιμο οι φέροντες την πολιτική ευθύνη να είναι πιο προσεκτικοί όχι μόνο στον τρόπο άσκησης αυτής καθεαυτής της πολιτικής, αλλά ακόμη και στην διαχείρισης της σχετικής πληροφορίας. Πλέον δεν παίζουμε».