Χρήστος Σταϊκούρας: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ «δίνει πολλά στους πολλούς» - Kamarini.com

Breaking

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Χρήστος Σταϊκούρας: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ «δίνει πολλά στους πολλούς»

featured image

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ «δίνει πολλά στους πολλούς», κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους και στη μεσαία τάξη, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας επί του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίζεται σήμερα 30 Ιουλίου στην Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η μείωση που θα δουν 7,2 εκατ. πολίτες με ακίνητη περιουσία από 1 έως 500.000 ευρώ αποτελεί το 86% της συνολικής ελάφρυνσης. Όσοι δε, έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ θα ωφεληθούν του 67% της συνολικής ελάφρυνσης.

Επίσης, 474.000 πολίτες, με αξία ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στη μεσαία τάξη, και οι οποίοι δεν θα έβλεπαν καμία ελάφρυνση με τη ρύθμιση της απελθούσας κυβέρνησης, με την παρούσα ρύθμιση θα ωφεληθούν. Ακόμη, 1,3 εκατ. συμπατριώτες μας, με αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000 έως 200.000 ευρώ, θα δουν μεγαλύτερη ελάφρυνση με τη ρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση (από 90 μέχρι 170 ευρώ).

Συμπερασματικά, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι με τη ρύθμιση αυτή, ανακουφίζονται άμεσα εκατομμύρια ιδιοκτήτες, κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα και η μεσαία τάξη, τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών «κι αυτά με όρους φοροδοτικής ικανότητας και αναλογικής ισότητας, όρους αποτελεσματικότητας και δικαιοσύνης».

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι έπρεπε να τεθεί ο πήχης μείωσης του φόρου στο επίπεδο των 500.000 ευρώ της αξίας της ακίνητης περιουσίας και το «κέρδος» που θα προέκυπτε από τη διαφορά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κτιριακών υποδομών για την υγεία, ανέφερε ότι επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε σχεδόν καμία υποδομή.

«Οι αξιολογικές κρίσεις επί των προτεραιοτήτων στις πολιτικές είναι θεμιτές, αρκεί να μην περνούν τα όρια του πλειοδοτικού λαϊκισμού. Θυμίζω ότι στη χώρα όλες οι υποδομές για την υγεία έγιναν επί διακυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ» είπε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε ότι με την πυροδότηση της διαδικασίας μεγέθυνσης της οικονομίας θα δοθεί η δυνατότητα σε δεύτερο χρόνο κατασκευής πολύ περισσότερων δημόσιων κτιριακών υποδομών.

Αναφερόμενος στη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις, ο κ. Σταϊκούρας αφού κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι συνεπεία της αναποτελεσματικής και άδικης οικονομικής πολιτικής οι οφειλές των πολιτών ανέρχονται στα 104 δισ. ευρώ (αυξημένες κατά 46% από το τέλος του 2014) τόνισε πως πλέον μπορούν να ενταχθούν όλοι και να μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πολιτικές σε όλα τα πεδία της δημόσιας σφαίρας, επιδιώκει την ανασυγκρότηση των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της χώρας, ως προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική ευημερία και αποκατάσταση της κανονικότητας στη χώρα και επανέλαβε «είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε».