Γεννηματά: Οι αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν αντιμετωπίζουν οριστικά τα προβλήματα - Kamarini.com

Breaking

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Γεννηματά: Οι αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν αντιμετωπίζουν οριστικά τα προβλήματα

featured image

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή ανέφερε ότι είχαν ήδη δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν τις διατάξεις για την μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η παρούσα ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το 2019».

«Είναι προφανές ότι οι αποσπασματικές ρυθμίσεις "ανακούφισης" πολιτών και επιχειρήσεων, όσον κι αν είναι αναγκαίες, δεν αντιμετωπίζουν οριστικά τα προβλήματα, γιατί δεν εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Επίσης το κρίσιμο ερώτημα παραμένει. Υπάρχει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για αυτές» τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Τέλος έκανε γνωστό ότι το  Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει την σημερινή τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία αλλάζουν οι όροι του νόμου και της συμφωνίας για την Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά.

Αναλυτικά η ομιλία της κ. Γεννηματά

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Τις διατάξεις για την μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις έχουμε ήδη δηλώσει πως τις υπερψηφίζουμε.

Περιλαμβάνονται εξ’ άλλου και στο δικό μας πρόγραμμα, το Σχέδιο Ελλάδα, και τις έχουμε καταθέσει με Πρόταση Νόμου από τον Δεκέμβρη.

Ασκήσαμε και έντονη κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τις 120 δόσεις που τις έκανε 24.

Οφείλω όμως να επισημάνω ότι η παρούσα ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το 2019. Δεν διασφαλίζεται η εφαρμογή του μέτρου για τα επόμενα χρόνια.

Είναι προφανές ότι οι αποσπασματικές ρυθμίσεις «ανακούφισης» πολιτών και επιχειρήσεων, όσον κι αν είναι αναγκαίες, δεν αντιμετωπίζουν οριστικά τα προβλήματα, γιατί δεν εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Επίσης το κρίσιμο ερώτημα παραμένει. Υπάρχει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για αυτές;

Γιατί όσο ισχύουν οι επικίνδυνες για την οικονομία και την κοινωνία δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα για τα δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα, όσο παραμένουν οι στόχοι του 3,5% που αποτελούν θηλιά στο λαιμό της χώρας, είναι υπαρκτοί οι κίνδυνοι για νέες περικοπές του ΠΔΕ, για νέες εκπτώσεις στο Κοινωνικό Κράτος.

Χωρίς την νέα διαπραγμάτευση και τις ουσιαστικές αλλαγές σε αυτούς τους στόχους –από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ- είναι αδύνατη η εφαρμογή ενός νέου μίγματος οικονομικής πολιτικής, είναι αδύνατη η απελευθέρωση των αναγκαίων πόρων που θα εξασφαλίσουν την έξοδο της χώρας από την κρίση με ανάπτυξη και Κοινωνική συνοχή.

Όλο το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης απέφευγε επιμελώς να τοποθετηθεί στο μείζον αυτό θέμα.

Ξεκαθαρίσαμε έγκαιρα και πολλές φορές ως τώρα, ότι εμμονή στους ίδιους στόχους, σημαίνει εμμονή στην ίδια πολιτική με τον κ. Τσίπρα.

Σημαίνει λιτότητα, εξοντωτική φορολογία, κατάρρευση της δημόσιας Υγείας, υποβάθμιση των Κοινωνικών δαπανών.

Κάτω από την πίεσή μας ο κ. Μητσοτάκης χθες από την Κύπρο, υποχρεώθηκε να ανοίξει το θέμα.

Κατ’ αρχήν θετικό.

Δεν φθάνουν όμως τα λόγια. Σήμερα όσο ποτέ ο Ελληνικός λαός απαιτεί συγκεκριμένες πράξεις, ολοκληρωμένες λύσεις.

Είναι η ώρα λοιπόν κ. Μητσοτάκη για καθαρές κουβέντες.

Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα συμβάλλουμε σε αυτή την αναγκαία νέα διαπραγμάτευση με όλες μας τις δυνάμεις, με πρωτοβουλίες προς τους Ευρωπαίους Εταίρους μας.

Όπως ήδη έχουμε κάνει, θέτοντας τα συμφέροντα της χώρας και του λαού πάνω από όλα.

Αλλά υπάρχει ένα μείζον θέμα.

Με ποιους όρους και προϋποθέσεις, με ποιες δεσμεύσεις για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, πιστεύει η Κυβέρνηση ότι θα πετύχει τον στόχο;

Σας απευθύνω ευθέως την πρόκληση να ανοίξετε τα χαρτιά σας, να προχωρήσετε σε ανοιχτό και δημόσιο διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις εδώ στην Βουλή.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για συζητήσεις πίσω από τις πλάτες των πολιτών, ούτε για δεσμεύσεις που θα αφαιρέσουν βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανθρώπων του μόχθου.

Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν προοδευτικό χαρακτήρα και την αποδοχή της κοινωνίας.

Να απαλλάσσουν την χώρα από ότι την καθηλώνει, να αντιμετωπίζουν τις κρατικοδίαιτες λογικές και τα συμφέροντα, να ενισχύουν την διαφάνεια, την αποκομματικοποίηση και την αξιοπιστία του κράτους, την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, να κατοχυρώνουν ένα σταθερό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα.

Περιμένω τις συγκεκριμένες απαντήσεις σας κ. Μητσοτάκη.

Γιατί δυστυχώς δεν μας είπατε τίποτε συγκεκριμένο στις προγραμματικές δηλώσεις σας.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Θέλω επίσης να αναφερθώ στην πρόταση μας, που ήδη έχει καταθέσει ο εισηγητής μας ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Προτείνουμε μείωση κατά 50% του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που ανήκουν σε παραδοσιακούς και διατηρητέους οικισμούς καθώς και τα επιμέρους χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα. Επίσης στην ίδια μείωση 50% να ενταχθούν κτίρια βιοκλιματικά με ενεργειακή ταυτότητα και θετικό οικολογικό αποτύπωμα.

Μην ξεχνάμε ότι το υπερβολικό κόστος συντήρησης και ανακαίνισης αυτών των ακινήτων, είναι πολλαπλάσιο του αντίστοιχου των υπολοίπων. Και ότι μια τέτοια ρύθμιση θα λειτουργήσει θετικά τόσο για την ζωή σε αυτούς τους οικισμούς, όσο και για την λήψη αναγκαίων πια μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει την σημερινή τροπολογία της Κυβέρνησης, με την οποία αλλάζουν οι όροι του Νόμου και της συμφωνίας για την Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά.

Μέχρι προχθές ο αρμόδιος Υπουργός της Κυβέρνησης διαβεβαίωνε επί λέξη «Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τον νόμο και να αλλάξουμε την συμφωνία και τους όρους της υπέρ ή κατά της εταιρίας, θα εφαρμόσουμε τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα».

Είναι απόλυτα σαφές ότι με την τροπολογία αυτή εξυπηρετούνται μόνο τα συμφέροντα του επενδυτή, μια και προβλέπονται ευνοϊκότεροι για αυτόν όροι από τους ισχύοντες.

Υπάρχει ένα μείζον ζήτημα.

Θέλουμε τις μεγάλες, τις εμβληματικές για τον τόπο επενδύσεις.

Για αυτό και έχουμε ταχθεί υπέρ της Επένδυσης στο Ελληνικό και ασκήσαμε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ που απαράδεκτα κωλυσιεργούσε την πραγματοποίησή της.

Όμως οι επενδύσεις προϋποθέτουν αξιοπιστία του κράτους και σεβασμό των όρων της συμφωνίας και από τους επενδυτές.

Όταν οι όροι αλλάζουν με αυτόν τον τρόπο, και κατόπιν «εορτής» , τότε υπάρχει σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας και δίνουμε ένα πολύ αρνητικό σήμα διεθνώς. Που θα το βρει το δημόσιο μπροστά του όταν γίνουν διαγωνισμοί για νέες επενδύσεις.

Αποσύρετε την τροπολογία και προχωρήστε το έργο με βάση τους όρους που έχουν συμφωνηθεί.