Βαρβιτσιώτης: Η ελληνική κυβέρνηση θα είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενο άτακτου Brexit - Kamarini.com

Breaking

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Βαρβιτσιώτης: Η ελληνική κυβέρνηση θα είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενο άτακτου Brexit

featured image

Προϋποθέσεις για  άτακτο Brexit δημιουργεί η εκλογή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θα είναι προετοιμασμένη ώστε να μειώσει τις οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει η άτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και «να μη μείνει η Ελλάδα ξεκρέμαστη».

Πριν από την έναρξη της ειδικής σύσκεψης με αρμόδια στελέχη όλων των συναρμόδιων υπουργείων που συγκάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών, με δήλωσή του στο ΑΜΠΕ ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει πως αυτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία «σημαίνει ότι εμείς πρέπει να δουλέψουμε και να προετοιμαστούμε για όλες τις πτυχές αυτής της εξόδου». Τόσο όσον αφορά, όπως είπε, τη σχέση της Ελλάδας στο οικονομικό και το εκπαιδευτικό επίπεδο όσο και τις σχέσεις που θα έχουν οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν στη Βρετανία με τις εκεί αρχές, αλλά τις σχέσεις τις οποίες θα έχουν οι Βρετανοί πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα με τις εδώ αρχές, καθώς και φορολογικά θέματα, ακόμη και θέματα όπως η επάρκεια των φαρμακείων μας με φάρμακα που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Για εμάς η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη, αποδυναμώνει την ΕΕ και θα παλέψουμε σε πολιτικό επίπεδο ώστε να γίνει με τον ομαλότερο και συμφερότερο και για τα δύο μέρη τρόπο» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση, έως τις 31 Οκτωβρίου, οφείλει και θα είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο της άτακτης αποχώρησης ώστε οι κλυδωνισμοί στην ελληνική οικονομία και στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες να είναι η μικρότεροι δυνατοί».

Ειδικότερα, για τη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «έχει στόχο την προετοιμασία όλων των φορέων του ελληνικού Δημοσίου για το άτακτο brexit». Εξήγησε πως «υπάρχει μία λίστα από εκατοντάδες εκκρεμότητες, τις οποίες πρέπει να τις δούμε, γιατί αν δεν καλυφθούμε από την οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ με άτακτο brexit όλες αυτές οι συμφωνίες πρέπει να καταρτιστούν σε διμερές επίπεδο. Γι" αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, ώστε στις 31 Οκτωβρίου -που είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις- η Ελλάδα να μη μείνει ξεκρέμαστη».

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε: «Έχουμε διαχρονικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο. Όλες οι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν θα γίνουν με σεβασμό στις σχέσεις που έχουμε, αλλά και στις σχέσεις που θα διαμορφώσουμε από εδώ και στο εξής».