Βρούτσης: Πολυσχιδής προσωπικότητα ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ - Kamarini.com

Breaking

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Βρούτσης: Πολυσχιδής προσωπικότητα ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ

featured image

Πολυσχιδή προσωπικότητα με σημαντικές εκπαιδευτικές και διοικητικές εμπειρίες, χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, το νέο διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), Σπύρο Πρωτοψάλτη, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι, από την 1η Ιανουαρίου του 2015, έγινε μία πρωτοφανής ανατροπή στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Όπως είπε, το 55% πλέον των νέων μορφών εργασίας, των νέων προσλήψεων, είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης. «Η μάχη που πρέπει να δώσουμε είναι για την επικυριαρχία της πλήρους απασχόλησης και, στην κατεύθυνση αυτή, θα βάλουμε τις δυνάμεις μας και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί «να είμαστε ικανοποιημένοι σήμερα, όταν με βάση τα στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ένας στους τρεις εργαζόμενους στην αγορά εργασίας αμείβεται με μισθό κάτω από το επίδομα ανεργίας, συγκεκριμένα με 328,70 ευρώ. Στη βάση αυτή παραμένουν ανοιχτές προκλήσεις που έχουν να κάνουν με πολιτικές οι οποίες δρομολογούνται ήδη και θα ξεδιπλωθούν, μέχρι το τέλος του 2019».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, μία από τις κυρίαρχες αιτίες, η οποία δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση της ανεργίας, είναι το μη μισθολογικό κόστος, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. «Ήδη, επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο περαιτέρω μείωσης των εισφορών κατά πέντε μονάδες του μη μισθολογικού κόστους και των εργαζομένων και των εργοδοτών, μέσα στα επόμενα πέντε έτη, το οποίο θα αυξήσει το μισθό των εργαζομένων και θα μειώσει το κόστος της εργασίας στις επιχειρήσεις», υπογράμμισε ο υπουργός.

Τόνισε, δε, ότι στο κέντρο της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ο άνθρωπος, ο εργαζόμενος και ο άνεργος. «Για να υπάρχουν, όμως, θέσεις εργασίας, πρέπει να υπάρξουν επιχειρήσεις», σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε νέο «κύμα» ελέγχων στην αγορά εργασίας. «Έχουμε ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς ελέγχου και του ΕΦΚΑ και των επιθεωρητών. Το μήνυμα είναι ότι οι συνεπείς εργοδότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, διότι οι έλεγχοι θα είναι στοχευμένοι, με βάση και τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ"» διεμήνυσε ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» θα εμπλουτιστεί ως το κυρίαρχο εργαλείο συσσώρευσης στοιχείων και αξιοποίησης για τη διαμόρφωση πολιτικών στην αγορά εργασίας. «Με βάση το Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ", μπορούμε να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο ποιες επιχειρήσεις προχωρούν σε απολύσεις που δεν δικαιολογούνται. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα γίνουν οι πρώτοι στοχευμένοι έλεγχοι από τους επιθεωρητές του υπουργείου Εργασίας, αλλά και από τους ελεγκτές του ΕΦΚΑ», είπε ο αρμόδιος υπουργός.

Στη συνέχεια, στάθηκε στο φαινόμενο της υποδηλωμένης και κρυπτόμενης πλήρους απασχόλησης. Όπως σχολίασε, οι έλεγχοι θα είναι το εργαλείο για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, «θα προχωρήσουμε, όμως, και σε έξυπνες πολιτικές». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι σε επόμενο νομοσχέδιο θα δοθούν κίνητρα σε αυτούς που απασχολούν εργαζόμενους με μερική απασχόληση, προκειμένου να μετατρέψουν τη μερική σε πλήρη απασχόληση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι μία από τις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα είναι η αλλαγή του άρθρου 66 του ν. 4603/2019. Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι, με αυτό το άρθρο, τον Μάρτιο του 2019, η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε άφεση αμαρτιών σε μία σειρά από επιχειρήσεις οι οποίες άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου απέναντι στα ασφαλιστικά Ταμεία, «δεν πλήρωναν», κάνοντας λόγο για «κακοπληρωτές».

«Το άνοιγμα μέσα από την απελευθέρωση της υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) κοστίζει σε ετήσια βάση, με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, πάνω από 210 εκατ. ευρώ. Η νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάρτιο του 2019, απελευθέρωσε την υποβολή της ΑΠΔ. Άμεσα, φέρνουμε νομοθετικό πλαίσιο, το αλλάζουμε και το κάνουμε σφιχτό. Οι καταχραστές των ασφαλιστικών Ταμείων θα σταματήσουν να έχουν αυτό το ευνοϊκό καθεστώς, που απέκτησαν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε ο κ. Βρούτσης.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, ο αρμόδιος υπουργός σχολίασε ότι η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν διαφωνούσε με την αύξησή του, αλλά ήταν αντίθετη με τον βίαιο τρόπο της αύξησης σε μία χρονιά προεκλογική. «Με βάση τα αποτελέσματα του ΕΦΚΑ, μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2019, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν 11%, ο μισθός στην πλήρη απασχόληση μεσοσταθμικά αυξήθηκε μόνο κατά 0,5% και η αύξηση στη μερική απασχόληση ήταν 1,3%. Άρα, η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έπιασε τόπο στις τσέπες των εργαζομένων» τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι η κοινωφελής εργασία ήταν μία πρωτοβουλία της συγκυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Στα χρόνια που μεσολάβησαν, θα έπρεπε να είχε γίνει μία επαναξιολόγηση», υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η κοινωφελής εργασία θα συνεχιστεί, θέτοντας, όμως, κριτήρια δεξιοτήτων και επαναξιολόγησης των πολιτικών και των επιπτώσεων που είχαν στην αγορά εργασίας. «Θα συνεχίσουμε την κοινωφελή εργασία με διαφορετικό τρόπο και με διαφορετικό σχεδιασμό», ξεκαθάρισε ο κ. Βρούτσης.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι, εντός του Σεπτεμβρίου, τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων θα δοθούν όλα, με εξαίρεση τις 223.000 περιπτώσεις συνταξιούχων, «που δυστυχώς δεν έχει γίνει επανυπολογισμός στις συντάξεις τους και αυτό το έκρυβε η πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από τους συνταξιούχους, μέχρι τώρα».

Στις δηλώσεις του κ. Βρούτση τοποθετήθηκε η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, κάνοντας λόγο για παραποίηση της πραγματικότητας όσον αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Συγκεκριμένα, τόνισε: «Ο νόμος 4387/2016 προέβλεπε τον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων και την καταβολή των επανυπολογισμένων συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Οι συντάξεις επανυπολογίστηκαν όλες. Για μόνο μία ομάδα συντάξεων δεν υπήρχαν ειδικά στοιχεία, επειδή τα μητρώα, τα οποία μας παραδόθηκαν, ήταν κενά και γεμάτα ελλείψεις. Δεν υπήρχαν στοιχεία με βασικά δεδομένα. Επειδή γνωρίζαμε ότι κάτι τέτοιο επρόκειτο να συμβεί, καθώς ξέραμε ότι υπάρχουν προβλήματα με τα μητρώα των ασφαλισμένων, όπως μας παραδόθηκαν, το 2015, είχαμε προβλέψει με υπουργική απόφαση, μετά την ψήφιση του νόμου το 2016, ότι, σε περίπτωση μη ύπαρξης διαθέσιμων στοιχείων, ο επανυπολογισμός θα γίνει στη βάση στατιστικών και λοιπών επιστημονικών δεδομένων, όπως και έγινε. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο χθεσινό έγγραφο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, κρύβεται το σημείο εκείνο στο οποίο η υπηρεσία προσπαθεί να ενημερώσει με ποιον τρόπο έχει προχωρήσει ο συγκεκριμένος υπολογισμός στη βάση επιστημονικών παραδοχών».

Επίσης, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αυτό που υποστηρίζει ο κ. Βρούτσης σχετικά με την αλλαγή στη σύνθεση της απασχόλησης μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης επί της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι «εντελώς αναληθές».

«Στη συνολική εικόνα της αγοράς εργασίας, η πλήρης απασχόλησης είναι 70% και η μερική απασχόληση αντιπροσωπεύει το 30%. Αυτή η ανατροπή σε βάρος των εργασιακών σχέσεων πλήρους απασχόλησης συνέβη πριν από το 2015», είπε η κ. Αχτσιόγλου.