Πεδίο αντιπαράθεσης στη Βουλή τα διπλώματα και τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ - Kamarini.com

Breaking

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Πεδίο αντιπαράθεσης στη Βουλή τα διπλώματα και τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ

featured image

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης προκάλεσαν ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος και η ανακοίνωση, από πλευράς κυβέρνησης, ότι θα κατατεθούν πέντε τροπολογίες, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις άδειες οδήγησης.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε την κυβέρνηση για απαράδεκτη αντικοινοβουλευτική πρακτική, τόσο ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, αντέτειναν ότι κατ" εξαίρεση επιλέγεται τώρα αυτή η διαδικασία διότι υπάρχουν επείγοντα ζητήματα τα οποία άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία πρέπει άμεσα να επιλυθούν.

Παράλληλα, διαβεβαίωσαν ότι το επόμενο διάστημα η Βουλή θα επανέλθει στην κανονική διαδικασία.

«Και η βουλή και το προεδρείο δεν δέχεται αμάσητα αυτά που λέγονται περί επειγόντων ζητημάτων. Τα εξετάζει, κρίνονται, αν συντρέχει λόγος επείγοντος, και πάνε κατά πλειοψηφία. Δεν δείχνει ότι αυτό θα διαρκέσει και με βάσει την άποψη της κυβέρνησης, αυτή η διαδικασία δεν θα αποτελεί τον κανόνα αλλά την εξαίρεση», επισήμανε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Τι απάντησε ο υπουργός Επικρατείας

«Όλες, μία προς μία, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης ήταν πυροσβεστικές για να θεραπεύσει τα μεγάλα προβλήματα που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και να αποκατασταθεί η τάξη στη χώρα».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από το βήμα της Βουλής, υπεραμυνόμενος για το χαρακτήρα του επείγοντος των νομοσχεδίων, τα οποία έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, και απαντώντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, και κυρίως στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε λόγο για απαράδεκτη, συστηματική, αντικοινοβουλευτική πρακτική.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση, το πρώτο της νομοσχέδιο το έφερε μετά 45 μέρες. Εμείς μέσα σε 35 μέρες ψηφίσαμε 5 νομοσχέδια», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Το επιτελικό κράτος, που συζητήθηκε με την κανονική διαδικασία, το φέραμε γιατί από 1η Σεπτεμβρίου θα κατέρρεε το σύστημα λόγω του νόμου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι φορολογικές διατάξεις ήταν κατεπείγουσες γιατί θα εκδίδονταν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, η προστασία των προσωπικών δεδομένων για να ενσωματωθεί κοινοτική οδηγία που εκκρεμούσε επί 16 μήνες και στη χώρα στοίχιζε 5.500 ευρώ κάθε μέρα. Για το σημερινό νομοσχέδιο να ρωτήσετε αν χρειαζόταν το κατεπείγον τους χιλιάδες πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι πάνω από ένα χρόνο γιατί δεν μπορούσε να υλοποιηθεί ο ανεφάρμοστος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακόμα, ο κ. Γεραπετρίτης επιτέθηκε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο, τονίζοντας ότι «οι εκφράσεις του "σας προειδοποιώ" ή "μην τολμήσετε", είναι προσβολή της Δημοκρατίας».

Αντιδράσεις για τροπολογία για την ΕΥΠ

Ο υπουργός Επικρατείας υπεραμύνθηκε και της επίμαχης τροπολογίας για την ΕΥΠ, τονίζοντας ότι «καμία αλλαγή στα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ (σ.σ. Παναγιώτης Κοντολέων) δεν υπάρχει, μόνο αυξάνεται η διοικητική εμπειρία του από τα 5 στα 10 έτη».

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τανακόπουλος, έκανε λόγο για σκανδαλώδη τροπολογία και παράνομο διορισμό διοικητή στην ΕΥΠ ο οποίος δεν έχει τους απαραίτητους τίτλους σπουδών.

«Καμία αναδρομικότητα δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Σήμερα, ορίζονται τα προσόντα και ισχύουν και για το μέλλον. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός στη Δημοκρατία και στα θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας», είπε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ επεσήμανε ότι στους παγκόσμιους κοινοβουλευτικούς κανόνες ηθικής, ποτέ αντιπολίτευση δεν μέμφεται την κυβέρνηση για θέματα που αφορούν αντίστοιχη υπηρεσία.

«Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σημαίνει η δυνατότητα μιας κυβέρνησης να θέτει τους όρους, ώστε να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, της δημόσιας τάξης και ασφάλειας της χώρας εντός και εκτός συνόρων. Αυτό θέλετε; Να το αφήσουμε στην αντιπολίτευση; ΕΥΠ σημαίνει να υπάρχει στην πραγματικότητα η δυνατότητα στην κυβέρνηση να διορίζει τα πρόσωπα και να ορίζει τα προσόντα για να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης και κατέληξε: «Ούτε ο προηγούμενος διοικητής της ΕΥΠ είχε ισοτιμημένο αναγνωρισμένο πτυχίο, αυτό όμως δεν τέθηκε ποτέ από την αντιπολίτευση γιατί ο κανόνας της κοινοβουλευτικής ηθικής επιβάλλει σε αυτά τα μείζονα θέματα να υπάρχει συνεννόηση».

Αποχώρησαν ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25

Με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, και τον Μάκη Βορίδη να υποστηρίζουν την τροπολογία για την ΕΥΠ και να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σήμερα βγάζει «μικροκοματικό μεροκάματο» χωρίς σεβασμό στα θέματα εθνικής ασφάλειας και την αντιπολίτευση να μιλά για φωτογραφική ρύθμιση, συνεχίζεται στην Ολομέλεια η αντιπαράθεση για την εν λόγω διάταξη. Από τη διαδικασία και την ψηφοφορία έχει δηλώσει το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ 25 ότι αποχωρούν, αντιδρώντας τόσο στον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου όσο και για την κατάθεση των υπουργικών τροπολογιών.

Η κυβέρνηση κατηγορεί με σφοδρότητα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «εργαλειοποιεί» τον ευαίσθητο τομέα της εθνικής ασφάλειας με μόνο στόχο να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη, ενώ ο Γ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι ο προηγούμενος διοικητής της ΕΥΠ δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα, αλλά αυτό δεν αποτέλεσε σημείο επισήμανσης εκ μέρους της τότε αντιπολίτευσης από σεβασμό στο κύρος της υπηρεσίας. Προηγουμένως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε πει προς την κυβέρνηση «να μην διανοηθεί» να καταθέσει τροπολογία «που θα αλλάζει αναδρομικά όρους και προϋποθέσεις για τον ορισμό επικεφαλής δημόσιου φορέα».

Εισηγούμενος την τροπολογία για την ΕΥΠ στην Ολομέλεια, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη ρύθμιση αφού επιχειρείται αποκατάσταση του κύρους της Υπηρεσίας, η οποία και επιβάλλεται να διέπεται από διαφάνεια στις συνεργασίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Επισήμανε ότι αποδίδεται μεγάλη σημασία στην επαγγελματική εμπειρία του επικεφαλής της Υπηρεσίας, ενώ τόνισε ότι έως σήμερα ουδέποτε ασκήθηκε από κοινοβουλευτικό κόμμα ουσιαστική κριτική σχετικά με το θέμα των διοικήσεων της ΕΥΠ. Ο κ. Οικονόμου έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας και για αποφυγή μικροπολιτικής προσέγγισης των θεμάτων αυτών και τόνισε ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και υπαρκτοί και απαιτείται να έχουμε συναίνεση για την προσέγγιση αυτών των θεμάτων.

Παίρνοντας τον λόγο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, αναφέρθηκε στην «επίμαχη διάταξη» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει σήμερα να βγάλει μικροπολιτικό μεροκάματο με τα όσα ισχυρίζεται. «Τι έλεγε η αρχική διάταξη; Έλεγε πως ο επιλεγόμενος πρέπει να έχει πτυχίο. Τι λέει η δική μας; Να έχει πτυχίο ή 10ετή επαγγελματική εμπειρία. Και η μια και η άλλη αφήνουν ευρύτατη διακριτική ευχέρεια στον νομοθέτη να επιλέξει το πρόσωπο που θέλει. Εσείς που λέτε ότι πρέπει απλά να έχει ένα πτυχίο δεν βάζετε θέμα ουσίας. Εσείς συζητάτε για να πλήξετε εκ των προτέρων μια επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.

«Το κύριο ζήτημα είναι ότι με πρωτοβουλία του κ. Γεραπετρίτη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη έχουμε σκανδαλώδη τροπολογία. Σας το είχαμε επισημάνει. Ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ χωρίς να κατέχει τους απαραίτητους από το νόμο τίτλους είναι παράνομη», ανέφερε για την τροπολογία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος, και πρόσθεσε: «Με την τροπολογία επιβεβαιώνεται ότι τινάξατε στον αέρα την ΕΥΠ. Η συνταγματικότητα της τροπολογίας θα κριθεί. Είναι ντροπή, αίσχος, απαράδεκτο. Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τον κ. Τσίπρα αν ο νέος διοικητής έχει τους τίτλους και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι τους έχει και δεν πρόκειται να κάνει αλλαγές. Είστε βαρύτατα εκτεθειμένοι. Κάνετε λαθροχειρίες. Ποιος σας εξαναγκάζει να κάνετε αυτές τις επιλογές; Γιατί εξευτελίζετε με τον τρόπο αυτό την ΕΥΠ και την ελληνική κυβέρνηση στα μάτια του συνόλου της διεθνούς κοινότητας; Είστε υπεύθυνος και οφείλετε να αποσύρετε την τροπολογία όχι για να μην εξευτελιστείτε εσείς αλλά η χώρα διεθνώς».

Νωρίτερα, ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, έκανε λόγο για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και πρόσθεσε ότι η τροπολογία για την ΕΥΠ εκθέτει την κυβέρνηση. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να την ανεχτούμε», επισήμανε ο κ. Κεγκέρογλου και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει αλλιώς το κόμμα του αποχωρεί από τη συζήτηση.

Η Διαμάντω Μανωλάκου, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μίλησε για φωτογραφική ρύθμιση και προανήγγειλε την αποχώρηση του κόμματός της από την συζήτηση.