Από τους κοιτώνες αστέγων στην εθνική Αγγλίας - Kamarini.com

Breaking

Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Από τους κοιτώνες αστέγων στην εθνική Αγγλίας

featured image

Η επιστροφή της Άστον Βίλα στην Premier League είναι ένα από τα highlights της σεζόν, αφού πρόκειται μια ομάδα με μεγάλη ιστορία, κόσμο και παράδοση. Η ατμόσφαιρα στο Villa Park στο 2-0 επί της Έβερτον ήταν εκπληκτική, μπορούσες να το καταλάβεις ακόμα και από την τηλεόραση. Η ομάδα του Ντιν Σμιθ κινήθηκε εντυπωσιακά στο μεταγραφικό παζάρι, θέλοντας να βάλει ισχυρά θεμέλια, ώστε να μην γκρεμιστεί ξανά στην Championship. Και μία από τις κινήσεις που έσπευσε να κάνει ήταν να αποκτήσει με μεταγραφή τον Τάιρον Μινγκς από την Μπόρνμουθ.

Ο 26χρονος αμυντικός είχε παίξει δανεικός για το δεύτερο μισό της χρονιάς, ξεκινώντας μάλιστα με ένα πάτημα στο πρόσωπο του νυν επιθετικού της ΑΕΚ, Νέλσον Ολιβέιρα, το οποίος κρίθηκε ότι έγινε κατά λάθος. Το περιστατικό ξεπεράστηκε γρήγορα. Αμέσως καθιερώθηκε στο κέντρο της άμυνας των Villans και έγινε από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας. Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό στο ντέρμπι της πόλης με την Μπέρμιγχαμ, όταν ένας οπαδός χτύπησε τον αρχηγό Τζακ Γκρίλις από πίσω. Βγαίνοντας από τον αγωνιστικό χώρο για να γίνει αλλαγή, έτρεξε στον Μινγκς και του φόρεσε το περιβραχιόνιο. Έκανε ακριβώς το ίδιο μετά από τρεις μέρες στον αγώνα με τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Δεν υπήρχε κάποια σχετική εντολή και ο Μινγκς ήταν εκεί μόλις για δύο μήνες. Είχε καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό των πάντων.

Η Βίλα δαπάνησε περίπου 20 εκατομμύρια για να τον αποκτήσει με μεταγραφή, ενώ με τα έξτρα που προβλέπονται το ποσό που θα βάλει η Μπόρνμουθ στα ταμεία της μπορεί να φτάσει μέχρι τα 26 εκατομμύρια. Βλέποντας ότι έχει αφήσει τους τραυματισμούς στο παρελθόν και με την εμφάνισή του να βελτιώνεται συνεχώς, ο Μινγκς βρήκε την εμπιστοσύνη που πάντα αναζητούσε για να αφοσιωθεί στην καριέρα του. Η παρουσία του Τζον Τέρι στο προπονητικό τιμ τον βοήθησε πολύ να ξεδιπλώσει τα ηγετικά του χαρίσματα στο κέντρο της άμυνας. Αποτέλεσμα; Η κλήση του στην εθνική από τον Σάουθγκεϊτ. Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός έχει αποδείξει ότι δίνει την ευκαιρία σε εκείνους που δείχνουν ότι το αξίζουν χωρίς προκαταλήψεις και είναι αλήθεια πως από τους διαθέσιμους κεντρικούς αμυντικούς των «τριών λιονταριών», ο Μιγνκς αυτή τη στιγμή δείχνει ίσως στην καλύτερη φόρμα. Οι τελευταίοι μήνες είναι σαν όνειρο για το παιδί από το Μπαθ, που έχει βιώσει την απόρριψη στη ζωή του παραπάνω από μία φορές.

Ένα παιδί που σε μια τρυφερή ηλικία του δημοτικού σχολείου, οδηγήθηκε με τη μητέρα του και τέσσερα αδέρφια του σε κοιτώνα αστέγων. Ο ίδιος μίλησε γι" αυτό στην Telegraph, σε συνέντευξή του τον Μάρτιο. Πριν, δηλαδή, η Βίλα ανέβει κατηγορία: «Ζούσα σε καταφύγιο αστέγων. Αυτό εννοώ όταν λέω ότι έχω βρεθεί σε καταστάσεις όπου οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. Δεν θυμάμαι ακριβώς την ηλικία μου, μόνο ότι υπήρχαν δύο κουκέτες για τους πέντε μας. Μοιραστήκαμε τα κρεβάτια και η μητέρα μου κοιμόταν σε έναν καναπέ. Είχε βγει τότε από μια όχι και τόσο σπουδαία σχέση και δεν είχε που αλλού να πάει. Ζούσαμε με έναν τύπο στο Τσίπεναμ και δεν υπήρχε εναλλακτική. Μια μέρα έπρεπε απλά να σηκωθούμε να φύγουμε και ήταν το μόνο μέρος για εμάς. Το θυμάμαι πολύ ζωντανά. Ήταν απαίσια. Κοινά μπάνια, κοινές τουαλέτες. Οι άνθρωποι εκεί δεν ήταν πάντα οι καλύτεροι. Βρεθήκαμε για αρκετά μεγάλο διάστημα, έξι μήνες με έναν χρόνο και όταν είσαι στο δημοτικό δεν είναι και η καλύτερη εμπειρία».

Ο Μινγκς και η οικογένειά του βρήκαν τελικά στέγη μέσω της πρόνοιας και το ποδόσφαιρο ήταν η δική του διέξοδος. Όμως δεν άργησε να τον απογοητεύσει. Η Σαουθάμπτον, στην ακαδημία της οποία ήταν από 8 χρονών, τον αποδέσμευσε στα 16. Κατάφερε να πάρει μια αθλητική υποτροφία και να συνεχίσει την εκπαίδευσή του. Υπέγραψε στην Γέιτ για έναν χρόνο και το 2012 φόρεσε τη φανέλα της τοπικής του ομάδας, της Τσίπεναμ Τάουν, ενώ παράλληλα δούλευε ως μπάρμαν. Είχε απορριφθεί από το τοπικό σούπερ μάρκετ και σκεφτόταν να παρατήσει το ποδόσφαιρο, καθώς εργαζόταν και ως σύμβουλος στεγαστικών δανείων. Ο Μικ ΜακΚάρθι, που τότε ήταν στην Ίπσουιτς τον εντόπισε και εκείνος καβάλησε το Saxo του για να δοκιμαστεί. Φάνηκε πως τελικά το ποδόσφαιρο θα τον κέρδιζε. Μια τριετία ήταν αρκετή για να του φέρει την μεταγραφή στην Premier League και να τον βάλει στο παραμύθι της Μπόρνμουθ, που η άνοδός της το 2015 είχε κάνει όλο τον κόσμο να την παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Όλα έδειχναν τέλεια, όμως οι δοκιμασίες δεν είχαν τελειώσει. Έπαιξε έξι λεπτά, πριν ο χιαστός του τον προδώσει. Η ψυχολογία του ήταν στα χειρότερά της, με αποτέλεσμα να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια για να καταφέρει να «βγάλει» την αποθεραπεία και να επιστρέψει. Έχασε σχεδόν έναν χρόνο, ενώ ακολούθησε τραυματισμός στη μέση, που τον κράτησε εκτός από τον Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι τον Απρίλιο του 2018. Και έπειτα, όταν επέστρεψε, τιμωρήθηκε για πέντε αγωνιστικές για χτύπημα στον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Άλλοι πιθανόν να μην είχαν καταφέρει να επιστρέψουν ποτέ στο υψηλό επίπεδο. Ο Μινγκς όμως σκλήρυνε νωρίς και έμαθε πως τα προβλήματα είναι για να τα ξεπερνάς. Κατάφερε μέσω του δανεισμού του να βάλει ξανά στη σωστή τροχιά την καριέρα του, με την Βίλα φυσικά να βοηθάει πολύ σε αυτό. Και δεν ξέχασε φυσικά, από που προέρχεται. «Δεν κοιτώ το παρελθόν αρνητικά. Κοιτάζω πίσω και χαμογελώ, γιατί μου επέτρεψε να συνδεθώ με ανθρώπους και δεν εξελίχθηκε άσχημα για εμένα, όπως για κάποιους ανθρώπους που συναντώ και κοιμούνται στους δρόμους. Κάθε εμπειρία που έχω περάσει, θέλω να την χρησιμοποιώ θετικά», τονίζει. Από την πρώτη του χρονιά στην Ίπσουιτς πέρασε τα Χριστούγεννα δίνοντας φαγητό στους άστεγους. Έδινε τα δωρεάν εισιτήρια που δικαιούταν σε άπορους, πλήρωσε με τα πρώτα του χρήματα τα χρέη της μητέρας του. Και όταν πήρε το «3» μετά την παραχώρηση του Κρέσγουελ στην Γουέστ Χαμ, αποζημίωσε δύο οπαδούς που είχαν προλάβει να πάρουν φανέλα με τον αριθμό που είχε πριν.

Όσον αφορά την ποδοσφαιρική εξήγηση για την κλήση στην Εθνική; «Δεν έχουμε πολλούς αριστεροπόδαρους κεντρικούς αμυντικούς στο ποδοσφαιρικό μας σύστημα. Η αθλητικότητά του είναι εκπληκτική και πρέπει να αμυνόμαστε αρκετά κοντά στη γραμμή του κέντρου, με αρκετό χώρο πίσω μας. Οπότε η ταχύτητα, η δύναμη, η ευελιξία, ο τρόπος που καθαρίζει μπάλες από την περιοχή... Είναι ακόμα σε εξέλιξη, αλλά υπάρχει χώρος να βελτιωθεί κι άλλο», είπε ο Σάουθγκεϊτ, που του έδωσε την ευκαιρία. Μια ευκαιρία που κέρδισε με την αξία και την προσπάθειά του...

Πηγή: gazzetta.gr