Οι κεφτέδες έχουν μια περίεργη επίδραση στα υγιεινά οφέλη της σάλτσας ντομάτας! - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Οι κεφτέδες έχουν μια περίεργη επίδραση στα υγιεινά οφέλη της σάλτσας ντομάτας!

featured image

Οι ντομάτα χαιρετίζεται από την επιστήμη για τις υγιεινές της ιδιότητες, αρκεί να μη συνδυάζεται με τους κεφτέδες. Παρά το γεγονός ότι αποτελούν λατρεμένο συνδυασμό.

Έρευνα βρήκε βλέπετε πως κάτι παράξενο συμβαίνει στα διατροφικά οφέλη της σάλτσας ντομάτας όταν αυτή συνδυαστεί με λίγα κεφτεδάκια.

Οι περιβόητες αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ντομάτας προκύπτουν από την κοκκινωπή φυτοχημική ουσία που της δίνει το χρώμα της: το λυκοπένιο. Το οποίο είναι αυτό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.

Μια νέα μελέτη ωστόσο που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Molecular Nutrition & Food Research» βρήκε πως τα επίπεδα του λυκοπενίου φθίνουν καθοριστικά όταν αυτό συνδυαστεί με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, σαν το κρέας!

Αυτό μας λένε οι επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο πως κατέληξε το πείραμά τους. Πως τα επίπεδα του λυκοπενίου ήταν «σημαντικά χαμηλότερα» στον οργανισμό όσων το είχαν συνδυάσει με σίδηρο.

«Σχεδόν διπλάσια» ήταν η μείωση, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια διατροφολογίας Rachel Kopec, «αυτό μπορεί να έχει πιθανές επιπτώσεις κάθε φορά που κάποιος καταναλώνει κάτι πλούσιο σε λυκοπένιο και σίδηρο, όπως η σάλτσα μπολονέζ. Τότε παίρνεις πιθανότατα το μισό λυκοπένιο από όσο θα έπαιρνες χωρίς το σίδηρο».

Το λυκοπένιο είναι το αποτελεσματικότερο από όλα τα καροτενοειδή στην εξουδετέρωση των βλαβερών ελεύθερων ριζών. Έρευνες έχουν δείξει μάλιστα πως οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες προστατεύουν από εγκεφαλικά και καρδιοαγγειακά επεισόδια…