Έρχονται αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς μέσω κρατήσεων - Kamarini.com

Breaking

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Έρχονται αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς μέσω κρατήσεων

featured image

Αυξήσεις έως 37,50 ευρώ στα καθαρά ποσά μηνιαίων αποδοχών θα λάβουν από τον Ιανουάριο του 2020 εκατομμύρια μισθωτοί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, μιας και από το νέο έτος ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων θα γίνεται με βάση τη νέα ευνοϊκότερη φορολογική κλίμακα που προωθεί η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο «Ελεύθερος Τύπος» από τις 23 Σεπτεμβρίου, στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών εντός των προσεχών εβδομάδων στη Βουλή θα περιλαμβάνονται διατάξεις που θα προβλέπουν τις παρακάτω αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων:

1.Μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ.

2.Μείωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου από τα 1.950 στα 777 ευρώ για τους φορολογούμενους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα. Η νέα μειωμένη έκπτωση των 777 ευρώ, διαιρούμενη με τον νέο μειωμένο συντελεστή φόρου 9%, θα δίνει και πάλι «έμμεσο» βασικό αφορολόγητο περίπου 8.636 ευρώ, όσο και το ισχύον σήμερα.

3.Προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 777 ευρώ κατά 33 ευρώ εφόσον ο φορολογούμενος βαρύνεται με 1 εξαρτώμενο τέκνο. Δηλαδή, η συνολική έκπτωση φόρου για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 1 εξαρτώμενο τέκνο θα ανέρχεται σε 810 ευρώ, που σημαίνει αφορολόγητο στα 9.000 ευρώ. Στην ουσία το αφορολόγητο θα αυξηθεί από τα 8.863 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.