Τραμπ: Ουάσινγκτον και Πεκίνο θα υπογράψουν σύντομα εμπορική συμφωνία - Kamarini.com

Breaking

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Τραμπ: Ουάσινγκτον και Πεκίνο θα υπογράψουν σύντομα εμπορική συμφωνία

featured image

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα ανακοινώσουν σύντομα τη νέα τοποθεσία όπου ο ίδιος και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα υπογράψουν τη «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας αφού η Χιλή ακύρωσε την προγραμματισμένη για τα μέσα Νοεμβρίου σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

«Η Κίνα και οι ΗΠΑ εργάζονται προκειμένου να επιλέξουν μια νέα τοποθεσία για την υπογραφή της Φάσης 1 της Εμπορικής Συμφωνίας», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Η νέα τοποθεσία θα ανακοινωθεί σύντομα. Ο πρόεδρος Σι και ο πρόεδρος Τραμπ θα υπογράψουν!».

Η απόφαση της Χιλής να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής του APEC που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη χώρα στις 16-17 Νοεμβρίου ανέτρεψε τα σχέδια του Τραμπ και του Σι για υπογραφή συμφωνίας στο περιθώριο του συγκεκριμένου φόρουμ.

Ο Τραμπ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε μπορεί ίσως να οριστεί μια νέα συνάντηση, αλλά ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι αναμένει την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας «εντός του ίδιου χρονοδιαγράμματος».

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση ότι οι διμερείς συνομιλίες θα συνεχιστούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό και ότι οι βασικοί διαπραγματευτές των δύο χωρών για θέματα εμπορίου θα έχουν αύριο τηλεφωνική επικοινωνία.

Οι διαπραγματευτές των δύο χωρών έδιναν μάχη με τον χρόνο για να οριστικοποιήσουν ένα κείμενο για τη «Φάση 1» της συμφωνίας προκειμένου να το υπογράψουν ο Τραμπ και ο Σι τον επόμενο μήνα, μια διαδικασία που σκιάστηκε από τις διαφωνίες αναφορικά με τα αμερικανικά αιτήματα για το χρονοδιάγραμμα των αγορών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα.

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, που πραγματοποιούσε περιοδεία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε χθες στο Reuters ότι οι αμερικανικές συζητήσεις με την Κίνα ήταν παραγωγικές και ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την οριστικοποίηση του κειμένου της συμφωνίας. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις βαίνουν καλώς.

Ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να προτείνει κάποιες τοποθεσίες στις ΗΠΑ ως εναλλακτικές για τη διεξαγωγή της συνόδου του APEC, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Αλάσκα και η Χαβάη θα μπορούσαν να είναι πιθανές εναλλακτικές που να είναι αποδεκτές από την Κίνα, δήλωσε άλλη πηγή με γνώση του θέματος. Η Κίνα έχει επίσης προτείνει το Μακάο ως πιθανή τοποθεσία, σύμφωνα με κινεζική πηγή από τον χώρο του εμπορίου με γνώση του θέματος.

Διαψεύδουν οι Κινέζοι

Η Κίνα καταδίκασε τις καυστικές δηλώσεις που έκανε χθες ο Μάικ Πομπέο για το Πεκίνο και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, καταγγέλλοντας μια "κακόβουλη επίθεση" του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σε ομιλία του χθες, Τετάρτη, ο Πομπέο σημείωσε ότι σκοπεύει να αυξηθούν οι πιέσεις στην κινεζική κυβέρνηση.

«Σήμερα συνειδητοποιήσαμε εντέλει τον βαθμό στον οποίο είναι ανοιχτά εχθρικό το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα στις ΗΠΑ και στις αξίες μας», δήλωσε σε ομιλία του στο συντηρητικό ινστιτούτου μελετών Hudson Institute στη Νέα Υόρκη και κατήγγειλε ένα «λενινιστικό κόμμα» που επιβάλλει τον νόμο του στους πολίτες του και στον κόσμο.

«Δεν είναι αυτό το μέλλον που θέλω (...) και δεν είναι αυτό το μέλλον (που θέλουν) οι άνθρωποι που αγαπούν την ελευθερία στην Κίνα», διαβεβαίωσε ο Πομπέο.

Η ασυνήθιστα σκληρή αυτή ομιλία του προκάλεσε σήμερα την αντίδραση της κινεζικής διπλωματίας.

«Οι δηλώσεις του Μάικ Πομπέο συνιστούν μια κακόβουλη επίθεση κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος (της Κίνας) και της κινεζικής κυβέρνησης», δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

Η ομιλία αυτή «εκθέτει στο φως της μέρας τις πολιτικές προκαταλήψεις και τον βαθύ αντικομμουνισμό που είναι ριζωμένοι στο πνεύμα ορισμένων Αμερικανών πολιτικών ανδρών και γυναικών», σημείωσε, βλέποντας σε αυτούς αλαζονεία και φόβο.

Ο Πομπέο υπογράμμισε επίσης χθες ότι η Κίνα επιδιώκει να κυριαρχήσει στον κόσμο, ενώ στηλίτευσε την αποκήρυξη από το Πεκίνο των διαδηλώσεων στην ημιαυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ και τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Η ομιλία του αυτή απηχεί δηλώσεις σε παρόμοιο ύφος που έκανε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς την περασμένη εβδομάδα.

Χθες Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα υπογραφεί μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα εντός των προσεχών εβδομάδων, παρά την ακύρωση της συνόδου κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στα μέσα Νοεμβρίου, στην Χιλή, όπου αναμενόταν να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Μια συμφωνία θα έθετε τέλος στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη, τον οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018 ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσκοπώντας να δώσει τέλος σε αθέμιτες κατά τον ίδιο εμπορικές πρακτικές.

Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν θα είναι δυνατή η επίτευξη μιας περιεκτικής, μακροπρόθεσμης εμπορικής συμφωνίας με την Ουάσινγκτον και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετέδωσε παράλληλα σήμερα το Bloomberg, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν σε επισκέπτες στο Πεκίνο και άλλους σε κατ"ιδίαν συζητήσεις ότι η Κίνα δεν θα μεταπειστεί για τα πιο ακανθώδη ζητήματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg.

Κινέζοι αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης για την παρορμητική φύση του Τραμπ και τον κίνδυνο ότι θα μπορούσε να αποχωρήσει ακόμη και από την προσωρινή συμφωνία που και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να υπογράψουν εντός των ερχόμενων εβδομάδων, σύμφωνα με το Bloomberg.