Με το πράσινο φως του υπουργικού συμβουλίου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να προωθήσει το νομοσχέδιο που θα φέρει μεγάλες αλλαγές στις πορείες.
«Το βασικό μήνυμα με το οποίο πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία είναι ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος από 50 άτομα» ήταν η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως μετέδωσε το Open.
«Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ» είπε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο Mιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε για τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για το δικαίωμα να συναθροίζεται, να διαδηλώνει και να διεκδικεί, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, αλλά και για το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην προστασία, στην ομαλότητα της καθημερινής κοινωνικοοικονομικής του ζωής.
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου
Η κυβέρνηση θέλει με αυτό να νομοσχέδιο να μην υπάρχει κατάληψη δρόμων για διαδηλώσεις με λίγα άτομα.
Αυτό σημαίνει ότι θα καθορίζονται συγκεκριμένα ποσοτικά μεγέθη για τους χώρους που θα καταλαμβάνουν οι διαδηλωτές.
Για παράδειγμα, μια πορεία μερικών δεκάδων ατόμων θα μπορεί να γίνεται είτε στο πεζοδρόμιο είτε σε μία μόνο λωρίδα κυκλοφορίας.
Μάλιστα ιδιαίτερη σημασία δίνεται στον οργανωτή κάθε συνάθροισης, δηλαδή σε ένα πρόσωπο που γνωστοποιεί ότι θα είναι ο αρμόδιος για την διεξαγωγή της, αναδέχεται την ευθύνη για την ειρηνική πραγματοποίησή της και συνεργάζεται με την αστυνομία για την ομαλή διεξαγωγή της.
Επίσης θα καθιερωθεί υποχρέωση έγκυρης γνωστοποίησης της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης στην κατά τόπο αρμόδια αστυνομική αρχή από τον οργανωτή της, 48 ώρες πριν.
Σημαντικό είναι πως θα ενημερώνονται οι πολίτες σε πραγματικό χρόνο ώστε να αποφεύγουν δρόμους που υπάρχει πρόβλημα.
Θα επιτρέπεται η επιβολή περιορισμών αν η δυσανάλογα μεγάλη διατάραξη προκαλεί πρόβλημα στην κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής, λόγω του αριθμού των συμμετεχόντων.
Ενώ για την επιβολή περιορισμών υπεύθυνος είναι ο κατά τόπον αρμόδιος ως γενικός αστυνομικός διευθυντής, με απλή γνώμη των οικείων δημάρχων.
Τι άλλο συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Ο Ν. Δένδιας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών του στις πρόσφατες επισκέψεις του στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, καθώς και τις χθεσινές επισκέψεις του σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο. Τονίστηκε η σημασία της υπογραφής της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιανουαρίου 2020 στην Αθήνα παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας ενημέρωσε ότι οι δικαιούχοι του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος για το 2019 θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο, τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα υπερβούν τις 300.000, ενώ θα διατεθεί ποσό ύψους 215 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 40 εκατ. ευρώ από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν:
Σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Με το νομοσχέδιο εισάγονται στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση μίας έμπρακτης πολιτικής ενίσχυσης της οικογένειας και του παιδιού, όπως σημείωσαν ο υπουργός Γ. Βρούτσης και η αρμόδια υφυπουργός Δ. Μιχαηλίδου. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά θεσμοθετείται επίδομα γέννησης ως μέτρο δημογραφικής πολιτικής. Παράλληλα, επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός της επιδοματικής πολιτικής για την οικογένεια, αλλά και η προσαρμογή της στις ανάγκες του σήμερα: αναδιαμορφώνονται οι όροι χορήγησης τριών άλλων βασικών επιδομάτων (παιδιού, στέγασης, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών) και εισάγονται ρυθμίσεις με σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας προνοιακών φορέων.
Ειδικά για το επίδομα γέννησης, το ύψος του ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και χορηγείται για τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2020, με απλοποιημένη διαδικασία χορήγησης και σε ευρύ κύκλο δικαιούχων. Το εισοδηματικό κριτήριο λήψης του επιδόματος ανέρχεται σε 70.000 ευρώ για ένα νέο ζευγάρι που κάνει το πρώτο του παιδί (40.000 ευρώ ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος), ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί κατά τον υπολογισμό του για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό. Ενός σχεδίου που συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, από καλύτερη ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, από μεταρρυθμίσεις που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές οι οποίες δίνουν καλύτερη προοπτική και τελικά ελπίδα για καλύτερη ζωή».
Σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα υδατοδρόμια
Το σχέδιο νόμου εισηγήθηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλής και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Γ. Κεφαλογιάννης, τονίζοντας ότι στοχεύει αφενός στη φιλελευθεροποίηση του θεσμικού πλαισίου – «εμπλέκοντας» ιδιώτες επενδυτές – κι αφετέρου στην απλούστευση και επιτάχυνση των απαιτούμενων για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων διαδικασιών.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να σηματοδοτήσει την ανάπτυξη ενός βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων, που θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και θα εξυπηρετήσει την καλύτερη διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με απομακρυσμένους και όχι μόνο προορισμούς, εξέλιξη η οποία έχει ήδη αναζωπυρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
Ο αρμόδιος υπουργός Μ. Βορίδης παρουσίασε τα προβλήματα που διέπουν σήμερα τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στην Πατρίδα μας, τονίζοντας ότι επιβάλλεται να γίνει εκκαθάριση και επικαιροποίηση του σχετικού Μητρώου που τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, από τους 6.000 περίπου αγροτικούς συνεταιρισμούς που είναι εγγεγραμμένοι, σε λειτουργία βρίσκονται μόλις 800, εκ των οποίων μόλις το 1/5 περίπου θεωρούνται βιώσιμοι.
Στο πλαίσιο αυτό, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων:
(α) μειώνεται ο ελάχιστος αριθμός των προσώπων που απαιτούνται για να ιδρυθεί αγροτικός συνεταιρισμός από 20 σε 10
(β) δίδεται η δυνατότητα συμμετοχής στους συνεταιρισμούς σε ιδιώτες επενδυτές σε ποσοστό 35% με απόφαση της γενικής συνέλευσης που λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία
(γ) διευκολύνεται και επιταχύνεται σημαντικά η διαδικασία ίδρυσης αγροτικών συνεταιρισμών
(δ) προβλέπεται η δυνατότητα παροχής από τον αγροτικό συνεταιρισμό μικροχρηματοδοτήσεων μέχρι 25.000ευρώ στα μέλη του
(ε) επεκτείνεται η δυνατότητα Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων με όλες τις μορφές κεφαλαιουχικών εταιριών (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ)
Πηγή: www.newsbeast.gr