«Δεν είναι τυχαίοι σεισμοί»: Αποκάλυψη Έλληνα σεισμολόγου για τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών - Kamarini.com

Breaking

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

«Δεν είναι τυχαίοι σεισμοί»: Αποκάλυψη Έλληνα σεισμολόγου για τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών

featured image

Σεισμοί: Τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί έντονη σεισμική δραστηριότητα. Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναλύει το που μπορεί να οφείλετε.

Σεισμοί: Η αρχή

Η αρχή έγινε με τον σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 27 Νοεμβρίου. Αυτό μία μόλις ημέρα μετά τον φονικό σεισμό στην Αλβανία. «Τότε εκτίμησα δημοσίως ότι η αθροιστική επίδραση των δύο σεισμών ίσως αποσταθεροποιήσει το σύστημα ρηγμάτων στην περιοχή μας». Είπε ο σεισμολόγος.

Όπως επισημαίνει με άρθρο του στην εφημερίδα «Νέα» ο δρ. Παπαδόπουλος. Μερικές ημέρες αργότερα εξελίχθηκε σεισμική δραστηριότητα στα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Εκεί ανιχνεύτηκαν περίπου 100 σεισμοί μεγέθους από 2 έως 4,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Οι σεισμοί δεν είναι τυχαίοι

Το βράδυ της Τρίτης, «η δράση μετατοπίστηκε στα ανατολικά της Κρήτης με μέτριο μέγεθος 5,3 και με επίσης σημαντικό εστιακό βάθος».  Στις 5 τα ξημερώματα, σήμερα, ένας ακόμα σεισμός 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε ανατολικά της Κρήτης. «Η γένεση σειράς σεισμών βάθους στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και του ΝΔ Αιγαίου μάλλον δεν είναι τυχαία», εκτιμά ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι με τον σεισμό στις 27 Νοεμβρίου μεγέθους 6,1 Ρίχτερ, η αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα προέλασε από τη Μεσόγειο προς τα βορειοανατολικά και προχώρησε κατά μερικά εκατοστά κάτω από την περιοχή της Δυτικής Κρήτης– Αντικυθήρων. «Είναι αρκετά πιθανό ότι αυτή η μετακίνηση αύξησε την πίεση κατά μήκος του ελληνικού σεισμικού τόξου. Η πίεση αυτή προκαλεί τη σεισμική δράση που παρατηρείται μετά τον ισχυρό σεισμό στις 27 Νοεμβρίου».

Όπως σχολιάζει ο ίδιος, «τους σεισμούς δεν πρέπει να τους βλέπουμε ως στατικά φαινόμενα αλλά με τη ματιά που η δυναμική των ίδιων των φαινομένων επιβάλλει. Θα ήταν ίσως επιπόλαιο να υποθέσουμε ότι η παρούσα φάση της σεισμικής έξαρσης έληξε. Το ενδεχόμενο και άλλων σεισμών, έστω και μετρίου μεγέθους, είναι ανοιχτό. Συνεπώς από την επιστημονική κοινότητα απαιτείται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση της εξελισσόμενης σεισμικής δράσης».

 

Πηγή: www.enimerotiko.gr