Αυξήσεις στα καύσιμα λόγω της βιοαιθανόλης - Kamarini.com

Breaking

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Αυξήσεις στα καύσιμα λόγω της βιοαιθανόλης

featured image

Κατά 2,5 λεπτά το λίτρο αυξήθηκε μεταξύ 31 Δεκεμβρίου και 1ης Ιανουαρίου η τιμή της βενζίνης λόγω της προσαρμογή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οδηγία περαιτέρω αύξησης του ποσοστού βιοαιθανόλης, που αναμειγνύεται με βενζίνες.

Η βιοαιθανόλη, γνωστή και ως βιοντίζελ, είναι το πράσινο υποκατάστατο των παραδοσιακών καυσίμων που προέρχονται από το πετρέλαιο. Στην Ελλάδα η αγορά των πράσινων καυσίμων δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέσπισε την υποχρεωτική ανάμειξη βιοκαυσίμων στα μείγματα βενζίνης σταδιακά ως απάντηση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής η συνολική επίπτωση από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά τις δύο προηγούμενες μέρες και την επιβάρυνση από τη βιοαιθανόλη υπολογίζεται σε 4 λεπτά το λίτρο, τα οποία θα μεταφερθούν στην αντλία μέχρι την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου. Από εκεί και πέρα η διαμόρφωση των τιμών θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στη διεθνή αγορά και τις εξελίξεις στον Κόλπο.


Πρόεδρος βενζινοπωλών: Υπάρχει αύξηση μικρή σε όλα τα καύσιμα, δεν χωράει άλλη

Για μικρή αύξηση σε όλα τα καύσιμα τις τελευταίες ημέρες, μετά την αύξηση κατά 2,5 λεπτά από την υποχρεωτική αύξηση στο ποσοστό βιοαιθανόλης στη βενζίνη. έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της ομοσπονδίας βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχάλης Κιούσης θεωρώντας «ότι έχει να κάνει με την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή».

«Από τη στιγμή που υπάρχει το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης και είναι τόσο έντονος ο ανταγωνισμός, δεν είναι δυνατόν 5.300 πρατηριούχοι να ακούσουν ότι υπάρχει πρόβλημα στο Ιράν και να αυξήσουν την τιμή στα καύσιμα» σημείωσε.

«Αν δεν υπάρξει αύξηση στα διυλιστήρια δεν υπάρχει στα πρατήρια» συμπλήρωσε ο κ. Κιούσης προσθέτοντας ότι «δεν χωράνε αυξήσεις στο καύσιμα στην Ελλάδα. Οι φόροι είναι τόσο υψηλοί στην Ελλάδα, το καύσιμο είναι τόσο ακριβό που πραγματικά δεν χωράνε αυξήσεις».

Όπως είπε, τέλος, η μέση τιμή της βενζίνης έχει διαμορφωθεί γύρω στο 1,640 ευρώ το λίτρο, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε ότι υπάρχει κινητικότητα το τελευταίο διάστημα σε πολύ μικρές παραγγελίες.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ