Κυνηγούς «ορφανών» κληρονομιών αναζητά το υπουργείο Οικονομικών - Kamarini.com

Breaking

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Κυνηγούς «ορφανών» κληρονομιών αναζητά το υπουργείο Οικονομικών

featured image

Στα χνάρια του Ιντιάνα Τζόουνς ο οποίος  αναζητούσε το Ιερό Δισκοπότηρο, βαδίζει το υπουργείο Οικονομικών το οποίο αναζητά κυνηγούς «χαμένων» κληρονομιών.

Δίνει μάλιστα αμοιβή σε όσους γνωρίζουν και αποκαλύψουν στοιχεία και πληροφορίες στην Εφορία για κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν κοινωφελείς περιουσίες ή κληρονομιές χωρίς κληρονόμους τα οποία θα πρέπει να περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου.  Η αμοιβή μάλιστα φθάνει έως και το 10% της ορφανής κληρονομιάς.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου «κάθε πρόσωπο που γνωρίζει στοιχεία ή πληροφορίες σχετικά με περιουσίες του Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών, οφείλει να το δηλώσει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Η δήλωση αυτή θα πρέπει να περιέχει κατά το δυνατόν ακριβή στοιχεία και κάθε άλλη χρήσιμη λεπτομέρεια, σχετικά με την καταδειχθείσα περιουσία». Όποιος δώσει πληροφορίες και στοιχεία θα  κερδίσει το 10% της αξίας της περιουσίας μετά την εκκαθάριση της. Δηλαδή το Δημόσιο θα αμείβει όσους γνωρίζουν και δώσουν στοιχεία για περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες κλπ τα οποία θα έπρεπε να έχει «κληρονομήσει» το ίδιο αλλά είτε βρίσκονται στα χέρια τρίτων είτε παραμένουν στα αζήτητα.


Σχολάζουσα κληρονομιά κινητής και ακίνητης είναι εάν ο κληρονόμος της είναι άγνωστος ή δεν είναι βέβαιο ότι αποδέχτηκε την κληρονομία του προσώπου που απεβίωσε. Επομένως, σχολάζουσα κληρονομία είναι αυτή που βρίσκεται σε αναμονή μέχρις ότου βρεθεί ο κληρονόμος. Όταν δεν βρίσκεται κληρονόμος σε εύλογο χρονικό διάστημα ή όσοι βρίσκονται αποποιούνται την κληρονομία, το Δικαστήριο βεβαιώνει ότι κληρονόμος είναι το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφασης, η χρηματική αμοιβή που θα λαμβάνουν οι «πληροφοριοδότες» θα καταβάλλεται μετά την εκκαθάριση και την περιέλευση της περιουσίας στο Δημόσιο εφόσον συντρέχει μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) εάν έχει παρέλθει πενταετία από το θάνατο του διαθέτη ή δωρητή ή του κληρονομούμενου από το Δημόσιο, και η αρμόδια αρχή δεν έλαβε γνώση της ύπαρξης της περιουσίας αυτής, από άλλη πηγή,

β) εάν είναι δυνατή αναψηλάφηση δίκης ή ανατροπή τελεσίδικης απόφασης ή συμβιβασμού, και επιδικασθεί  (με τελεσίδικη απόφαση ή βούλευμα), η περιουσία στο Δημόσιο ή σε Νομικά Πρόσωπα ή σε Ιδρύματα. Σύμφωνα με την απόφαση το ύψος της αμοιβής μπορεί να ανέρχεται σε ποσοστό έως 10% επί της αξίας της περιουσίας (μετά την εκκαθάριση της).

Σημειώνεται ότι ο υπολογισμός της αξίας της εκκαθαρισθείσας περιουσίας γίνεται, εφόσον απαιτείται, με εκτίμηση από πιστοποιημένο εκτιμητή.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ