Τα νεοκλασικά σπίτια της Αθήνας: Βραβευμένο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει πως και γιατί τα γκρέμισαν - Kamarini.com

Breaking

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Τα νεοκλασικά σπίτια της Αθήνας: Βραβευμένο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει πως και γιατί τα γκρέμισαν

featured image

Αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του 1980 – Χρήσιμες πληροφορίες: Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στα νεοκλασικά σπίτια της Αθήνας. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα περιλαμβάνει κείμενα του Γιάννη Τσαρούχη. Από εκεί και πέρα, το προαναφερθέν αφιέρωμα, εμπλουτίζεται από εικόνες του Σπύρου Βασιλείου.

Η διάρκεια από το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του 1980 είναι είκοσι λεπτά. Το 1980, ο Νίκος Γραμματικόπουλος αποφάσισε να επωμιστεί το βάρος της παραγωγής του. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το μοναδικό, που έπραξε. Ο ίδιος ανέλαβε και το σενάριο, αλλά και δύο ακόμη πολύ σημαντικούς τομείς.

Εκείνοι, είχαν να κάνουν, με τη διεύθυνση της φωτογραφίας, καθώς και με τη σκηνοθεσία. Με λίγα λόγια, ο Νίκος Γραμματικόπουλος αποτέλεσε το βασικό συντελεστή από το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του 1980. Ωστόσο, αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο. Μάλιστα, έγινε το αντίθετο.


Ο Νίκος Γραμματικόπουλος έλαβε το Βραβείο των Κριτικών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος που έλαβε το συγκεκριμένο βραβείο σε φεστιβάλ της συμπρωτεύουσας της Ελλάδας, δεν ήταν άλλος από τη συμβολή του στη διατήρηση και τη διάσωση της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας, το 1980.

Αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του 1980 – Χρήσιμες πληροφορίες: Η αγορά και η προβολή του έργου του Νίκου Γραμματικόπουλου

Το έργο του αγοράσθηκε από την Σουηδική Τηλεόραση και από την ΕΡΤ, ενώ προβλήθηκε στην εκπομπή «Μια ταινία, μια συζήτηση». Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως προβλήθηκε στην τελευταία διάλεξη του κύκλου ομιλιών του ΕΙΕ «Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών». Δηλαδή, εκείνη, η οποία ήταν αφιερωμένη στα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας και διεξήχθη το Μάιο του 1994.

Αιδ’ εις Αθήναι …η πριν πόλις (Γραμματικόπουλος, Τσαρούχης, Βασιλείου) from Φειδίας on Vimeo.

Πηγή: www.enimerotiko.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ