Ο πρώτος φωτοβολταϊκός δρόμος αξίας 5 δισεκ. ευρώ στη Γαλλία είναι γεγονός - Kamarini.com

Breaking

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Ο πρώτος φωτοβολταϊκός δρόμος αξίας 5 δισεκ. ευρώ στη Γαλλία είναι γεγονός

featured image

Φωτοβολταϊκά πάνελ συνολικής επιφάνειας 2,8 στρεμμάτων καλύπτουν ένα χιλιόμετρο αυτοκινητόδρομου έξω από χωριό της Νορμανδίας -είναι το πρώτο βήμα στο φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας να καλύψει με φωτοβολταϊκά όλους τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

CHARLY TRIBALLEAU/Getty Images Ο φωτοβολταϊκός δρόμος έξω από το χωριό του Τρουρούβρ-ο-Περς, κόστους 5 εκατ. ευρώ, εγκαινιάστηκε προσφάτως από την υπουργό Οικονομίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία είχε δηλώσει ότι και τα 1.000 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων στη Γαλλία θα έπρεπε να μετατραπούν σε ηλιακά πάρκα.

france24 Το πιλοτικό έργο θα δείξει τώρα αν η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια αρκεί για τον φωτισμό του αυτοκινητόδρομου και των δρόμων του χωριού.

Όπως πάντως επισημαίνει η Le Monde, πολλοί αμφιβάλλουν για την οικονομική βιωσιμότητα της ιδέας: πρώτον, το κόστος της εγκατάστασης, 5 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο δρόμου, είναι αρκετά υψηλό.

Δεύτερον, τα φωτοβολταϊκά που καλύπτουν επίπεδες επιφάνειες αποδίδουν λιγότερο από τα κεκλιμένα πάνελ. Και τρίτον, τα ίδια τα πάνελ πρέπει να είναι ανθεκτικά για να αντέχουν την διερχόμενη κίνηση.

Σύμφωνα πάντως με την εταιρεία Colas που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου στο Τρουρούβρ-ο-Περς, τα πάνελ έχουν καλυφθεί με ρητίνη που περιέχει τρία στρώματα πυριτίου, έτσι ώστε να αντέχουν ακόμα και τα πιο βαριά οχήματα.

Παρόμοιος αυτοκινητόδρομος δεν υπάρχει σε άλλη χώρα. Το 2014, ένα ηλιακό μονοπάτι για ποδήλατα εγκαινιάστηκε στο Κρόμενι της Ολλανδίας, και μέχρι σήμερα έχει δώσει 3.000 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες μιας οικογένειας για έναν χρόνο.

repstatic Ωστόσο το ποσό που χρειάστηκε για την κατασκευή του μονοπατιού θα αρκούσε για να αγοραστούν 520.000 κιλοβατώρες.