Βίτσας: Νέο πρόγραμμα για άλλες 7.000 θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα - Kamarini.com

Breaking

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Βίτσας: Νέο πρόγραμμα για άλλες 7.000 θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα

featured image

Την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα αυτό το διάστημα, σχολίασε με ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Αρχικά, ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στα όσα έγιναν τις τελευταίες ώρες στη Βόρειο Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Βουλιαράτες, με τον θάνατο από αστυνομικά πυρά Έλληνα ομογενή. «Καταρχήν ένας θάνατος -και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο- είναι πάντα ένα θλιβερό γεγονός. Η θέση μας είναι ότι αυτό το γεγονός δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης είτε στην Αλβανία είτε στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο έξαρσης εθνικιστικών δηλώσεων κι αντίστοιχων πράξεων και δράσεων, και μιλάω και για τη σημερινή επίθεση με μολότοφ στο πρακτορείο», σχολίασε αρχικά.

Με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, να προσθέτει μέσω του Real FM: «Έχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα σε μία εποχή όπου η Ελλάδα προσπαθεί να διαμορφώσει όρους συνεργασίας και συνανάπτυξης με όλα τα Βαλκάνια».

Επίσης, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι «υπάρχουν βασικά, ουσιώδη, θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στο διεθνές δίκαιο, όπως αυτά έχουν κατηγοριοποιηθεί κι εκφραστεί και στην Ευρωβουλή αλλά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης που δεν συμμετέχουν μόνο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πάρα πολλές άλλες χώρες, κι αυτά θα πρέπει να ακολουθηθούν αν η Αλβανία θέλει να έχει έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό αν θέλει να υιοθετεί το διεθνές δίκαιο. Έχουμε ειδική συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική και την αλβανική αστυνομία, που αφορά τέτοιου είδους ζητήματα».

Όσον αφορά τις εκλογές στη Βαυαρία και την Έσση, στη Γερμανία, ο υπουργός σχολίασε πως «δείχνουν ότι ένα ακροδεξιό κομμάτι των συντηρητικών κομμάτων φεύγει από αυτά τα συντηρητικά κόμματα και πηγαίνει σε τελείως ακροδεξιές θέσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τα ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ για τις συνθήκες διαβίωσης στα hot spots ο κ. Βίτσας τόνισε: «Παρακολουθώ όλα τα ρεπορτάζ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ακόμα και σε μία κακή κριτική μπορεί να έχει στοιχεία που μπορεί να διορθώσεις προβλήματα, λάθη και αδυναμίες. Δεν νιώθω το ίδιο στις συνόδους των υπουργών και στις επισκέψεις που κάνω σε άλλες χώρες, όπου αντιλαμβάνονται την τεράστια προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα και επενδύουν σε αυτήν την προσπάθεια».

Όσον αφορά την κατάσταση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, ο υπουργός επισήμανε: «Ολοκληρώσαμε ένα πρώτο στάδιο με τη δημιουργία 10.180 θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία, εκ των οποίων οι 5.000 είναι σε διαμερίσματα. Από 1η Νοεμβρίου θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα για άλλες 7.000 θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Συγχρόνως, έχουμε ανεβάσει 30% και τώρα είναι ακόμα καλύτερα την ταχύτητα των αποφάσεων της εξέτασης ασύλου και 60% τις επιδόσεις». «Δυστυχώς, οι ροές συνεχίζονται με περισσότερη επικέντρωση αυτήν την εποχή στη Σάμο. Να σας αναφέρω τα χθεσινά στοιχεία, στη Λέσβο είχαμε εισροές 72 και έφυγαν από τη Μόρια 169, στην Κω 27 και έφυγαν 17, στη Χίο 3 και έφυγαν 13, και στη Σάμο όμως 120 και έφυγαν 6. Παίρνουμε μέτρα, δεν θα σας πω πιο συγκεκριμένα», συμπλήρωσε, σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ήμουν στην Τουρκία και συνομίλησα με τον αρμόδιο υπουργό με καλή διάθεση είδαμε πως μπορεί να ανέβει περισσότερο η συνεργασία μας. Σημασία έχει για εμένα να ανακουφίσω τα νησιά και για κύριο λόγο την Μόρια και το Βαθύ της Σάμου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα σύστημα που μπορεί να πάει χρόνια, δηλαδή να έρχονται στα νησιά, να γίνονται οι διαδικασίες, να περνάνε στην ενδοχώρα και να μένουν στην ενδοχώρα. Γιατί θα χρειαστεί να φτιάχνουμε με αυτόν τον τρόπο κάθε χρόνο 20.000 νέες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα», υπογράμμισε.

«Η λύση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι σε 3 ζητήματα, πώς επεμβαίνουμε εκεί που υπάρχει το πρόβλημα, πώς διαχειριζόμαστε καλύτερα τις διαδικασίες τις συνοριακές, πώς δημιουργούμε ένα σύστημα ανακατανομής του βάρους ώστε να μπορούμε να το αντέξουμε, ώστε να μην τα τραβάνε όλα οι χώρες υποδοχής και οι χώρες προορισμού, που κατά κύριο λόγο είναι η Γερμανία», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Βίτσας.