Αποκατάσταση του στήθους μετά τη μαστεκτομή, πότε πρέπει να γίνεται; - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Αποκατάσταση του στήθους μετά τη μαστεκτομή, πότε πρέπει να γίνεται;

featured image

Η ψυχολογία μιας γυναίκας μετά από μία μαστεκτομή, τις περισσότερες φορές δεν της επιτρέπει να σκεφτεί, εκείνες τις στιγμές, την άμεση αποκατάσταση του στήθους της μετά το χειρουργείο.

Και αυτό συμβαίνει σε πολλές γυναίκες και είναι λογικό, αφού κύριο μέλημά τους είναι η θεραπεία του καρκίνου με χημειοθεραπείες, ορμονοθεραπείες ή ακτινοβολίες.

Αργά ή γρήγορα όμως, η πλειονότητα των γυναικών αναζητά την αποκατάσταση του μαστού μέσω της επανορθωτικής χειρουργικής.

Η καλύτερη μέθοδος αποκατάστασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μεγέθος και σχήμα του μαστού, εάν αποκαθιστούμε τον ένα ή και τους δυο μαστούς, τους διαθέσιμους ιστούς από τις δότριες περιοχές, όπως την κοιλιά, πλάτη, γλουτούς, μηρούς και επίσης εάν πρόκειται να γίνει ή έχει υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία η γυναίκα.

Υπάρχει ιδανική τεχνική αποκατάστασης;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την αποκατάσταση του μαστού, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μικροχειρουργική αποκατάσταση χρησιμοποιώντας μόνο ιστούς από το ίδιο μας το σώμα είναι το gold standard αφού δίνει το πιο φυσικό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει μία ιδανική τεχνική. Η κάθε γυναίκα αποτελεί διαφορετική περίπτωση και πρέπει, μετά από εκτεταμένη συζήτηση, να αποφασίσει μαζί με το γιατρό της ποια είναι η κατάλληλη αποκατάσταση για εκείνη.

Κλείστε το ραντεβού σας εδώ

Άμεση ή καθυστερημένη αποκατάσταση;

Σε όλο και περισσότερες γυναίκες δίνεται η δυνατότητα να κάνουν ή να ξεκινήσουν την αποκατάσταση μαζί με την μαστεκτομή. Σε αυτές τις περιπτώσεις το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η διατήρηση του δέρματος του μαστού που μας δίνει πολύ καλύτερα κοσμητικά αποτελέσματα. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι οι γυναίκες δεν περνούν ούτε μέρα χωρίς στήθος.

Σχεδόν πάντα η πρώτη επέμβαση στην αποκατάσταση είναι πολύ σημαντική, άλλα πολλές φορές είναι απαραίτητο να ακολουθούσουν και άλλες επεμβάσεις γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο από την αρχή.

Καθυστερημένη αποκατάσταση σημαίνει ότι ξεκινάμε αργότερα να φτιάξουμε το στήθος. Για μερικές γυναίκες αυτή μπορεί να είναι η σωστή επιλογή για διάφορους λόγους, όπως η ανάγκη ακτινοθεραπείας, ογκολογικοί λόγοι ή να έχουν άλλα προβλήματα υγείας.

Διαβάστε τι είπαν οι ασθενείς του κου Γιαννά  

Υπάρχουν 3 μεγάλες κατηγορίες/επιλογές επεμβάσεων Αποκατάσταση με ενθέματα. Αποκατάσταση με τους ιστούς της γυναίκας (αυτόλογος). Αποκατάσταση με συνδυασμό δικών της ιστών και ένθεμα.

1) Χρήση ενθεμάτων και διατατήρων. Στο πρώτο χειρουργείο τοποθετείται ένας διατατήρας (μπαλονάκι) κάτω από τους μυς του θώρακα και σταδιακά το φουσκώνουμε (6-8 εβδομάδες) μέχρι να σχηματιστεί μια ικανοποιητική θήκη για την τοποθέτηση του ενθέματος σιλικόνης μετά από 3-4 μήνες.

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις η παραπάνω διαδικασία μπορεί να γίνει και σε να στάδιο/ χειρουργείο μαζί με τη μαστεκτομή χωρίς να χρειαστεί 2ο χειρουργείο. Στα περιστατικά αυτά, χρησιμοποιούμε ή ειδικά ρυθμιζόμενα ενθέματα /διατατήρες ή ειδικά πλέγματα βιολογικά ή συνθετικά που μας βοηθούν για τη δημιουργία της θήκης.

2) Με την αυτόλογη αποκατάσταση, χρησιμοποιούμε τους ιστούς της γυναικάς από άλλα μέρη του σώματος, όπως πλάτη, κοιλιά, γλουτούς για να φτιάξουμε τον καινούργιο μαστό σε ένα στάδιο.

3) Συνδυασμός αυτόλογων ιστών και ενθεμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις που χρησιμοποιούμε τον ιστό από την πλάτη είναι απαραίτητη η χρήση ενός μικρού ενθέματος γιατί ο ιστός μπορεί να μην είναι αρκετός σε μέγεθος για να φτιάξουμε το μαστό.

Τελικά, η επιλογή για αποκατάσταση είναι μια πολύ προσωπική απόφαση. Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν ψυχολογικά και σωματικά πλεονεκτήματα όταν γίνεται η αποκατάσταση άμεσα (μαζί με την μαστεκτομή), αλλά εάν δεν νιώθετε σίγουρες και έχετε αμφιβολίες μπορούμε να κάνουμε αποκατάσταση μετά την ολοκλήρωση των θεραπειών για τον καρκίνο.

Ιωάννης Γιαννάς, MD, FRCS(Eng), FRCS(Plas), FEBOPRAS, Πλαστικός & Επανορθωτικός Χειρουργός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα athensplasticsurgery.gr, ή καλέστε στο τηλέφωνο 210 89 43 033.