«Θα πετύχουμε τους στόχους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» - Kamarini.com

Breaking

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

«Θα πετύχουμε τους στόχους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια»

featured image

Την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι στόχοι των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν επιτευχθεί, το νομοθετικό πλαίσιο έχει σημαντικά ενισχυθεί και το γεγονός ότι οι εποπτικές Αρχές δεν θέτουν μόνο στόχους αλλά παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και προσαρμόζουν το απαιτούμενο κάθε φορά πλαίσιο (αν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός), εξέφρασαν επιτελικά στελέχη τραπεζών σε πάνελ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου «Risk Management and Compliance Forum» της ΕΕΔΕ, σε συνεργασία με την ΕΕΤ.

Κοινό ήταν επίσης το συμπέρασμα ότι προτεραιότητα των τραπεζών είναι να ενισχύσουν την οικειοθελή προσέλευση των δανειοληπτών στις τράπεζες και την εξεύρεση λύσης βιώσιμης και φιλικής προς το δανειολήπτη. Επίσης κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η μακρά εμπειρία των τραπεζών, που ανταπεξήλθαν επιτυχώς στις πιέσεις της δημοσιονομικής κρίσης χρέους, δικαιολογεί την εκτίμηση ότι ο ρυθμός απομείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συνεχιστεί ομαλά.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς και Ανώτερος Γενικός Διευθυντής αυτής, Αρτέμιος Θεοδωρίδης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Καθυστερήσεων κ Διαχείρισης Διαθεσίμων της Alpha Bank και Θεόδωρος Καλαντώνης Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής του Troubled Asset Group της Eurobank/Ergasias, που αναφέρθηκαν εκτενώς, με τεκμηρίωση και παρουσίαση στοιχείων στο σύνολο των επίκαιρων ζητημάτων ως προς τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στην ιστορικότητα (αίτια του προβλήματος). Τη συζήτηση, συντόνισε η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρ. Απαλαγάκη.

Ειδικότερα ο κ. Γεωργακόπουλος αναφερόμενος στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η οικονομία κινείται πλέον σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία υποχωρεί και βασικοί οικονομικοί δείκτες, όπως για παράδειγμα οι εξαγωγές κινούνται ανοδικά.

Ο κ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι ενέργειες και δράσεις που έλαβε η Τράπεζα Πειραιώς αλλά και γενικότερα το τραπεζικό σύστημα για την επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τον τελευταία χρόνο θα εμφανίσουν ιδιαίτερα θετικά και ορατά αποτελέσματα σε 1,5 χρόνο από σήμερα. Στην Τράπεζα Πειραιώς ρυθμίσαμε δάνεια 8 δισ. ευρώ, σε μακροχρόνια βάση, τα αποτελέσματα που θα είναι θετικά θα φανούν σε μεσοπρόθεσμη βάση, είπε.