Κεραμέως: Να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο με τη σημερινή του μορφή - Kamarini.com

Breaking

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Κεραμέως: Να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο με τη σημερινή του μορφή

featured image

Την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων τονίζει η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως.

Χαρακτηρίζει αδιανόητο η χώρα μας να παραμένει δέσμια αγκυλώσεων του παρελθόντος, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι το άσυλο πρέπει να καταργηθεί με τη σημερινή του μορφή. «Η έννοια του ασύλου έχει πλήρως διαστρεβλωθεί. Το ορθώς νοούμενο άσυλο αποσκοπεί στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, στην έρευνα και τη διδασκαλία και της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών στα τριτοβάθμια Ιδρύματα. Επ" ουδενί δεν στοχεύει στη μετουσίωσή τους σε άβατα ανομίας. Άλλο άσυλο ιδεών και άλλο άσυλο εγκληματιών. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται να μην διακρίνει τη διαφορά.

Αφενός ο υπουργός Παιδείας επανέφερε μια άκρως προβληματική, οπισθοδρομική και επικίνδυνη νομοθετική ρύθμιση για το άσυλο, αφετέρου η κυβέρνηση επιδεικνύει σκανδαλώδη ανοχή στην παραβατικότητα και την εκτροπή, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση μήνυμα ασυδοσίας. Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί το άσυλο, με τη σημερινή του εκτρωματική μορφή. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και -θεωρούμε- αυτονόητη: αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ωστόσο, δεν φτάνει να ψηφιστεί μία διάταξη για τη βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, πρέπει και αυτή να εφαρμοστεί. Και η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να την εφαρμόσει στο ακέραιο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ασκεί κριτική στους χειρισμούς του υπουργού Παιδείας με αιχμή το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. «Δεν νοείται ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας να διαταράσσει την εκπαιδευτική κοινότητα, με εις βάρος της φιλοδοξίες και πειραματισμούς» σημειώνει και χαρακτηρίζει καταστροφική την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.