Μπαλάφας: Αν υπάρχει κάποιο ζήτημα το συζητάς στο ΥΠΕΞ, δε μπορεί να γίνεται φέιγ βολάν - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Μπαλάφας: Αν υπάρχει κάποιο ζήτημα το συζητάς στο ΥΠΕΞ, δε μπορεί να γίνεται φέιγ βολάν

featured image

«Είναι σαφές ότι τα πράγματα προχωράνε στην κατεύθυνση να επικυρωθεί συνολικά η συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπεται στην ΠΓΔΜ», δήλωσε ο βουλευτής B" Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και B" αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Μπαλάφας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Νομίζω ότι όπως εξελίσσεται η κατάσταση και με το θετικό βήμα που έγινε στη Βουλή της γειτονικής χώρας, εφόσον ολοκληρωθούν εκεί οι διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης, τα πράγματα στην ελληνική πλευρά θα εξελιχθούν ομαλά, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική τάξη και προς το συμφέρον της χώρας και γενικότερα της ειρήνης και της συνανάπτυξης στην περιοχή», επισήμανε ο κ. Μπαλάφας, χαρακτηρίζοντας -ως προς τη διαδικασία- πολύ σημαντική την πρόβλεψη και πρόνοια, από εκείνους που χειρίστηκαν το θέμα της συμφωνίας για την ελληνική πλευρά, να προηγηθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ.

Κληθείς να σχολιάσει την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των απόρρητων κονδυλίων, ο κ. Μπαλάφας παρατήρησε: «Θέλει περισσότερη έγνοια αγάπη για την πατρίδα, είτε είσαι στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση [...] Το να ανακαλύπτει κανείς ζήτημα σε πολύ ευαίσθητα εθνικά ζητήματα είναι ντροπή λιγάκι [...] Στη χώρα μας επί των ημερών μας προωθήσαμε και έναν πρόσθετο έλεγχο σε αυτή τη διαδικασία, δεν είναι μόνο της αρμοδιότητας και τελείως κλειστά του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά ανά τακτικά διαστήματα πήγαιναν στον πρόεδρο της Βουλής τα έθετε υπόψη και των αντιπροέδρων της Βουλής, που προέρχονται από όλα τα κόμματα. Αν υπάρχει κάποιο ζήτημα το συζητάς στο υπουργείο Εξωτερικών, λες υπάρχει αυτό το θέμα, δεν μπορεί να γίνεται φέιγ βολάν».

Ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση των κονδυλίων στο προσφυγικό, ο κ. Μπαλάφας, με την ιδιότητα και του πρώην υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, σημείωσε: «Όταν η ΝΔ δεν έχει να πει τίποτα ουσιαστικά αντιπολιτευτικό, γιατί όλα τα αντιπολιτευτικά σενάριά της έχουν τιναχτεί στον αέρα, ψάχνει να βρει fake news, παραποιήσεις, παραπληροφορήσεις [...] Και να ήθελε κανείς να κάνει κάτι στο ζήτημα του προσφυγικού- μεταναστευτικού υπάρχουν τόσο αυστηροί έλεγχοι από την ευρωπαϊκή πλευρά, που δεν μπορεί να κάνει, χώρια που εμείς προφανώς είμαστε στον αντίποδα πρακτικών του παρελθόντος που τα τρώγανε όλοι μαζί. Με πλήρη διαφάνεια τα ζητήματα αυτά έχουν παρουσιαστεί από τους αρμόδιους υπουργούς».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα τον συντάξεων, με αφορμή την κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο βουλευτής είπε: «Ακριβώς δύο μήνες μετά το τέλος του μνημονίου και του τριετούς προγράμματος λιτότητας και με αξιοποίηση αυτού του διμήνου για να προχωρήσουν πράγματα, που εντός του μνημονίου δεν μπορούσαν να προχωρήσουν, είχαμε ακριβώς αυτό το δείγμα. Η χώρα μας κατέθεσε ως όφειλε στην Κομισιόν τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό που περιλάμβανε την άρση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019 και αυτό το σχέδιο προϋπολογισμού πέρασε από την Κομισιόν χωρίς καμία παρατήρηση, σε αντίθεση με τους προϋπολογισμούς πέντε άλλων χωρών της ΕΕ, στις οποίες διατυπώθηκαν συγκεκριμένες παρατηρήσεις ως προς το ύψος τα ελλείμματα κ.λπ. Αυτό είναι μία μεγάλη επιτυχία της χώρας μας».