Έρευνα σε βάρος του Ιβάνοφ για την άρνησή του να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών - Kamarini.com

Breaking

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Έρευνα σε βάρος του Ιβάνοφ για την άρνησή του να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

featured image

H εισαγγελία Πρωτοδικών των Σκοπίων, ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σχετικά με την μη υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, των προεδρικών διαταγμάτων δύο νόμων: του νόμου για τη χρήση των γλωσσών και του νόμου κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η σχετική προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε με αφορμή δύο ανώνυμες καταγγελίες που έφθασαν στην εισαγγελία.

Ο νόμος για τις γλώσσες, που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας, ψηφίστηκε δύο φορές, όπως και ο νόμος κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνείται να τους υπογράψει, αν και υποχρεούται σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας.

Η μη υπογραφή των δύο διαταγμάτων από την μεριά του Προέδρου της χώρας, δεν έχει επιτρέψει τη δημοσίευση των δύο παραπάνω νόμων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΠΓΔΜ.

Η εισαγγελία, για την προκαταρκτική αυτή έρευνα που διεξάγει, έχει ζητήσει στοιχεία και πληροφορίες από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και από το γραφείο του Προέδρου της χώρας, σχετικά με το πότε έχουν ψηφιστεί οι νόμοι αυτοί από το νομοθετικό σώμα, και για ποιους λόγους δεν έχουν υπογραφεί ακόμη από την πλευρά του Προέδρου.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ, καθώς και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ διανύει τη δεύτερη και τελευταία πενταετή θητεία του στο αξίωμα του Προέδρου της ΠΓΔΜ, η οποία ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2019.