Σαν σήμερα το 1944 κυκλοφορεί το ελληνικό χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών - Kamarini.com

Breaking

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Σαν σήμερα το 1944 κυκλοφορεί το ελληνικό χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών

featured image

Σαν σήμερα, στις 3 Νοεμβρίου του 1944, κυκλοφόρησε το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα. Πρόκειται για εκείνο των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο φέρει την υπογραφή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα. Ωστόσο, η ουσιαστική του αξία ήταν σχεδόν μηδαμινή.

Γενικά, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπό την πίεση της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας και του υπερπληθωρισμού, η δραχμή γνώρισε τη μεγαλύτερη απαξίωση στην ιστορία της. Τυπώθηκαν χαρτονομίσματα με ονομαστική αξία ακόμα και δισεκατομμυρίων δραχμών, που η ανταλλακτική τους αξία όμως ήταν μηδαμινή. Το χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών ακολούθησε τις εκδόσεις των 5, 25 και 200 εκατομμυρίων και 2 δισεκατομμυρίων.

Σε σημερινές τιμές και με βάση τη χρυσή λίρα Αγγλίας, η πραγματική αξία του δεν θα πρέπει να ξεπερνούσε τα σημερινά 10 λεπτά του ευρώ.

Τελικά, αποσύρθηκε λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του. Στην μετακατοχική περίοδο, έγιναν δύο νομισματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκτήσει η Ελλάδα ένα σταθερό νόμισμα. Η πρώτη έγινε τον Νοέμβριο του 1944, οπότε η υποτιμημένη δραχμή αντικαταστάθηκε με μια νέα, με ισοτιμία που ορίστηκε σε 50.000.000.000 παλιές δραχμές για κάθε 1 νέα. Η δεύτερη μεταρρύθμιση σημειώθηκε μία δεκαετία αργότερα, το 1954, όταν η δραχμή αντικαταστάθηκε ξανά με μία νεότερη με αναλογία 1000 δραχμές προς 1 νέα.

Παρότι οι Γερμανοί είχαν αποχωρήσει τότε από την Ελλάδα, η οικονομία βρισκόταν σε βαθιά κρίση και η ουσιαστική αξία του χαρτονομίσματος ήταν σχεδόν μηδαμινή. Σε σημερινές τιμές και με βάση τη χρυσή λίρα Αγγλίας, η πραγματική αξία του δεν θα πρέπει να ξεπερνούσε τα 10 λεπτά του ευρώ.

Ήταν παντελώς ανυπόληπτο, ενώ ακολούθησε τις εκδόσεις των 5, 25 και 200 εκατομμυρίων και 2 δισεκατομμυρίων. Κυκλοφόρησε για πολύ μικρό διάστημα και αποσύρθηκε λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του. Με βάση τη χρυσή λίρα Αγγλίας, είναι χαρακτηριστική η κατρακύλα της δραχμής. Η ισοτιμία τότε ήταν:

Ιανουάριος 1944: 1 λίρα = 2,1 εκατομμύρια δραχμές
Μάρτιος 1944: 1 λίρα = 15 εκατομμύρια δραχμές
Αύγουστος 1944: 1 λίρα = 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές
Σεπτέμβριος 1944: 1 λίρα = 18 δισεκατομμύρια δραχμές
ενώ τον Νοέμβριο του 1944, όταν κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα η ισοτιμία ήταν: 1 λίρα = 71 τρισεκατομμύρια δραχμές

Τρανό παράδειγμα για την αύξηση των τιμών ήταν η ιλιγγιώδης αύξηση αυτής του ψωμιού ανά οκά:

τον Απρίλιο του 1941 κόστιζε 10 δραχμές,
τον Ιανουάριο του 1942 κόστιζε 230,
τον Ιούλιο του 1943 2.600 δραχμές
και το Σεπτέμβριο του 1944 έφτασε τα 153.000.000 δραχμές!
Οι μισθοί αυξάνονταν μεν, αλλά δεν προλάβαιναν σε καμία περίπτωση τον πληθωρισμό.

Κάποιοι έκαναν μεγάλες περιουσίες εκμεταλλευόμενοι την τεράστια κρίση και παρότι πολλές συναλλαγές κρίθηκαν αργότερα καταχρηστικές και σε αρκετούς επιστράφηκαν τα σπίτια, δεν συνέβη το ίδιο με τις λίρες και γενικά το χρυσό που είχαν αναγκαστεί να ανταλλάξουν για ένα κομμάτι ψωμί.

Η τότε κρίση μάλιστα κάνει την σημερινή να φαίνεται με… αστείο. Αν σήμερα δηλαδή θα «σκοτώναμε» τα χρυσά μας κοσμήματα για να πληρώσουμε την εφορία, τότε τα … σκότωναν για ένα κομμάτι ψωμί.

Πόσο κοστίζει σήμερα

Τα χαρτονομίσματα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, παρότι κυκλοφόρησαν, όπως αναφέραμε για μικρό χρονικό διάστημα, υπάρχουν σήμερα και μάλιστα σε εξαιρετική κατάσταση στις συλλογές συλλεκτών. Η αξία τους; Μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα, σε εξαιρετική κατάσταση για μόλις 5 με 6 ευρώ. Κι αυτό, εάν είναι με ίδιο αύξοντα αριθμό και σε κατάσταση σχεδόν ακυκλοφόρητη.

Όπως φαίνεται δεν έχουν αλλάξει και πάρα πολλά από τότε έως σήμερα, όσον αφορά την αξία του συγκεκριμένου χαρτονομίσματος. Ψάξτε πάντως, για καλό και για κακό, την συλλογή των παππούδων σας γιατί μπορεί να υπάρχει εκεί ένα τριαντάδραχμο, το οποίο θα «πιάσει» ίσως και 700 ευρώ. Εάν πάντως βρείτε το νόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, μην φανταστείτε πως, ξαφνικά, γίνατε πλούσιοι…

Πηγή πληροφοριών: Το Forum των συλλεκτών νομισμάτων steki-syllekton.gr