Κατρούγκαλος: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Kamarini.com

Breaking

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Κατρούγκαλος: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

featured image

Σε δημόσια διαβούλευση πρόκειται να αναρτηθεί σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, που προβλέπει τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και την επανασυγκρότηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Είναι στρατηγικό όργανο και συμβουλευτικό του πρωθυπουργού. Ο σκοπός του είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, δεν είναι συγκεκριμένη η λήψη πολιτικών αποφάσεων που γίνεται στο ΚΥΣΕΑ» αποσαφήνισε για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επόμενη Ημέρα», που ήταν καλεσμένος μαζί με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η αναβάθμιση του κύρους της χώρας μας είναι δεδομένη, όχι μόνο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και σημείωσε πως ενισχύεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από την επαμφοτερίζουσα στάση της Τουρκίας. Υπογράμμισε μάλιστα πως η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, οι σημαντικές περιφερειακές συνεργασίες της Ελλάδας και η αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της δεν αποτελούν αποτέλεσμα συγκυριών, αλλά συστηματικού σχεδιασμού και στρατηγικής.

Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, ότι πρέπει να μάθει να ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο όπως ισχύει, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Εστιάζοντας στις στρατηγικές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πως «είναι στο καλύτερο σημείο τους διότι έχουμε σύμπτωση συμφερόντων, που συνίσταται στην ανάγκη να σταθεροποιηθεί μια ιδιαίτερα ασταθής περιοχή, αλλά ταυτόχρονα δεν λειτουργούμε ως κράτος-πελάτης, ακριβώς επειδή υπάρχει ευθυγράμμιση των συμφερόντων, υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός εκατέρωθεν και αναγνώριση του ξεχωριστού ρόλου που παίζει η πατρίδα μας».

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα μπορεί να υποκατάστησει για τις ΗΠΑ τον ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι θέλουμε η αναβάθμιση της χώρας να βασίζεται στην εξαγωγή σταθερότητας ούσα μια σταθερή δημοκρατία που δεν βασίζεται στην εξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων. «Η επαμφοτερίζουσα θέση της Τουρκίας, που κάνει ορισμένους αναλυτές στην Ουάσιγκτον να μιλούν για Πακιστανοποίηση της, δημιουργεί ένα στρατηγικό κενό, που εμείς ερχόμαστε να το καλύψουμε όχι με επιθετικότητα, αλλά με την εξαγωγή της σταθερότητας» κατέστησε σαφές ο κ. Κατρούγκαλος.

Ειδική αναφορά έκανε στο σημείο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος στις τριμερείς συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Ελλάδα και η Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή. «Υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια να αναπτύξουμε καταρχάς τριμερείς συνεργασίες με την Ελλάδα και την Κύπρο στον πυρήνα των συνεργασιών αυτών, και συνδέοντας με αυτές τις τριμερείς συνεργασίες όλα τα σημαντικά κράτη της περιοχής, από το Ισραήλ μέχρι την Αίγυπτο, χωρίς να αφήσουμε έξω την Παλαιστίνη, το Λίβανο και την Ιορδανία. Επομένως, είναι φιλερεινική η προσπάθεια μας, δεν στρέφεται εναντίον τρίτου η διπλωματική αναβάθμιση του κύρους της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε πως μια άλλη πτυχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναιη ενέργεια. «Οτι βρέθηκαν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή που έχει την ΑΟΖ της η Κύπρος, την αξιοποιήσαμε όχι μόνο να κατοχυρώσουμε στρατηγικά το αυτονόητο στρατηγικό δικαίωμα της Κύπρου στην ΑΟΖ της, αλλά να δημιουρήσουμε οικονομικές προοπτικές στις οποίες μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες είναι παρούσες» εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών. Η στρατηγική αυτή σε πολιτικό επίπεδο, υπογράμμισε, «είχε το ακορύφωμα όταν στην τριμερή συνάντηση στο Ισραήλ ήταν και ο Μάικ Πομπέο, αφενός για να αναγνωρίσει τη στρατηγική σημασία όχι αποκλειστικά για τα οικονομικά συμφέροντα των τριιών χωρών που συμμετείχαν, αλλά για το σταθεροποιητικό ρόλο που έχει ένας αγωγός ο οποίος συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ευρώπη χωρίς να περνάει από την Τουρκία».

Κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε πως η τελική έκβαση, παίρνοντας υπόψη του το οριακό αποτέλεσμα και την προδιάθεση των αλβανικών κομμάτων, θα είναι θετική, αποδοκιμάζοντας μια στάση εθνικισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε σημαντικό θεσμικό κεκτημένο τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι έχει ενισχύσει το διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας μας.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε πως δεν υπάρχει σκιά αμφιβολίας ως προς τη νομιμότητα της συγκεκριμένης σύμβασης σχετικά με τις καταγγελίες Καμμένου κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Ολα στο φως, και από το φως δεν προκύπτει καμία υποψία σε βάρος του Νίκου Κοτζιά, υπογράμμισε. Απευθυνόμενος στη ΝΔ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως όσοι ακολουθούν fake news,τα υιοθετούν και τα αναπαράγουν, στην πραγματικότητα προδίδουν την ίδια την πολιτική τους αξιοπιστία.

Κουμουτσάκος: Βάση διαλόγου το σχέδιο για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

«Το κείμενο που είδα στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) είναι βάση διαλόγου» ανέφερε για το σχέδιο συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι η ΝΔ θα καταθέσει συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις της στη Βουλή.

Καλεσμένος στην εκπομπή της ΕΡΤ «Η Επόμενη Ημέρα», μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε περαιτέρω ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας χρειάζεται στην Ελλάδα. «Χρειαζόμαστε ένα επιτελικό όργανο και χρειάζεται και έναν πολύ ικανό σύμβουλο εθνικής ασφάλειας για να βοηθάει, να εισηγείται, να εκφέρει μια γνωμοδοτική άποψη» συμπλήρωσε.

Επισήμανε, ωστόσο, πως «η καθυστέρηση πέντε ετών για να υπάρξει μια αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι χρόνος που χάθηκε και τώρα βλέπουμε μια σκοπιμότητα, να δεσμευθεί η επόμενη κυβέρνηση σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την εξωτερική πολιτική». Επί της αρχής, προσέθεσε, η ΝΔ είναι αντίθετη πολιτικά σε αυτή την κίνηση της κυβέρνησης.

Ο τομεάρχης της ΝΔ εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε κομβικό κράτος της Ανατολικής Μεσογείου για τον δυτικό κόσμο, αυτή τη στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται σε τάση αποδυτικοποίησης. «Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις. Μέχρι τώρα βρισκόμασταν σε κατάσταση υποδομής της νέας σχέσης. Τώρα είναι το κομβικό σημείο της υλοποίησης αυτής της στρατηγικής συνεργασίας. Εμείς, πιστεύουμε ότι για να περάσουμε στο νέο αυτό στάδιο της υλοποίησης, χρειαζόμαστε εσωτερικά ένα κράτος που μπορεί να υποστηρίξει αυτό τον ρόλο. Αυτό το κράτος εσωτερικά δεν υπάρχει σήμερα, και θα υπάρξει μόνο αν υπάρξει εναλλαγή κυβέρνησης» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

«Για να υπηρετήσεις αυτόν τον ρόλο πρέπει όχι μόνο γεωστρατηγικά να είσαι έτοιμος, αλλά και εσωτερικά πρέπει να είσαι έτοιμος. Δηλαδή, να έχεις μια στιβαρή οικονομία και διακυβέρνηση, εσωτερική ηρεμία και ασφάλεια και μια κοινωνία που να πιστεύει σε αυτόν τον νέο ρόλο. Αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή» εξήγησε.

Οι καλές ελληνοαμερικανικές σχέσεις προήλθαν και από τις αλλαγές στην περιοχή, διαπίστωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, επιχειρηματολογώντας πως η Τουρκία έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα με όλη τη Δύση και έχει κυρίως μια πολύ κακή σχέση, τη χειρότερη ίσως εδώ και δεκαετίες, με το Ισραήλ, και ταυτόχρονα έχει προβλήματα με μια σύμμαχο χώρα, την Ελλάδα και τελευταία εμποδίζει την ενεργειακή εναλλακτική στρατηγική της Δύσης. «Είναι λογικό ότι οι ΗΠΑ και με πίεση του Ισραήλ αναζητούν στην Ελλάδα μια καλή παραγωγική σχέση, γιατί διαμορφώνεται μια τάση απομάκρυνσης της Τουρκίας από τη Δύση. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα ενεργειών της σημερινής κυβέρνησης, αλλά αλλαγών των γεωπολιτικών δεδομένων της περιοχής» υποστήριξε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κουμουτσάκος ανέδειξε πως σε αυτή τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ πρέπει να δούμε τι θα βάλουμε μέσα σε αυτό το καλάθι και από τη δική μας πλευρά. «Εφόσον οι Αμερικανοί μάς θεωρούν ως τον νέο στρατηγικό παίκτη στην περιοχή, έχοντας μάλιστα την ίδια στιγμή προβλήματα με την Τουρκία, οφείλουμε να τους ρωτήσουμε τι θα κάνουν και πόσο θα μας βοηθήσουν μέσα στο ΝΑΤΟ» σημείωσε.

«Θα μας βοηθήσουν; Θα πάρουν μια θέση που θα είναι αλλαγή στη στάση Ποντίου Πιλάτου που κρατούσε η Συμμαχία όλο αυτόν τον καιρό; Θα προχωρήσουν στην άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο; Θα έχουμε στήριξη στα αμυντικά μας ζητήματα» διερωτήθηκε και προσέθεσε: «Τον τελευταίο καιρό οι παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από την Τουρκία γίνονται με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είναι χαμηλό το κόστος και χαμηλός ο κίνδυνος για την Τουρκία. Εμείς για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παραβιάσεις είμαστε υποχρεωμένοι να σηκώνουμε επανδρωμένα αεροσκάφη με μεγάλο κόστος. Πρέπει να το θέσουμε αυτό στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ. Δεν μπορεί να μας γονατίσει οικονομικά αυτή η νέα τακτική της Τουρκίας. Και θα πρέπει να αναζητήσουμε νέες επιχειρησιακές συνεργασίες με τις ΗΠΑ και στο θέμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

Συμπυκνώνοντας τη θέση του για τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πως πρέπει να βασίζεται σε τρεις αμοιβαιότητες: αμοιβαίες αξίες και αρχές, αμοιβαίος σεβασμός και αμοιβαίο όφελος.

Επανέλαβε εκ νέου τη θέση της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας την επιζήμια και αποτυχημένη. Ένα ταυτοτικό ζήτημα ρύθμισε αυτή η Συμφωνία, με τον ελληνικό λαό απέναντί της, υποστήριξε και επισήμανε πως η ΝΔ θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο αν δεν συμφωνεί με την ουσία των ενταξιακών στην ΕΕ κεφαλαίων της γείτονας χώρας. Περαιτέρω χαρακτήρισε ετεροβαρή τη Συμφωνία σε βάρος της χώρας μας.

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως οι καταγγελίες του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη. Το πολιτικό ζήτημα είναι μείζον, σημείωσε καταληκτικά ο τομεάρχης της ΝΔ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ