«Βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας της χώρας θα παραμείνει η ΔΕΗ» - Kamarini.com

Breaking

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

«Βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας της χώρας θα παραμείνει η ΔΕΗ»

featured image

Για όλα τα επόμενα χρόνια που θα είναι στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ θα παραμείνει βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας της χώρας, τονίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2018 που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Το ΥΠΕΝ τονίζει αναλυτικά τα εξής:

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094545114-0"); });

«Τα αποτελέσματα για το 2018, που ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ, καταγράφουν μια αρνητική συγκυρία, την οποία οι γνωστοί κινδυνολόγοι της αντιπολίτευσης επιχειρούν να αξιοποιήσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην επιχείρηση.

Παραβλέπουν ότι το 2014, μετά από αυξήσεις 50% στα τιμολόγια ρεύματος, χωρίς την επιβάρυνση από τις διεθνείς τιμές ρύπων και με μερίδιο αγοράς άνω του 90%, τα κέρδη της ΔΕΗ ήταν 90 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός διαρκώς αυξανόταν. Αποσιωπούν ότι είχε προηγηθεί η περιπέτεια "ανοίγματος" της αγοράς, που κατέληξε στο σκάνδαλο Energa - Hellas Power, το οποίο ακόμα πληρώνουν ΔΕΗ και καταναλωτές.

Τα χρόνια που ακολούθησαν όλοι γνωρίζουν ότι η κερδοφορία της ΔΕΗ βελτιώθηκε και ο δανεισμός περιορίστηκε. Οι πολίτες- καταναλωτές γνωρίζουν, επίσης, ότι το κόστος του ρεύματος υποχώρησε 15% την περίοδο 2015-19. Οι δανειστές της επιχείρησης γνωρίζουν τη σταθερή πτωτική πορεία του χρέους της, συμφωνώντας πρόσφατα στην αναχρηματοδότησή του. Και, βέβαια, οι επενδυτές αναγνωρίζουν τις θετικές προοπτικές της ΔΕΗ, οδηγώντας την τιμή της μετοχής 50% υψηλότερα από την αρχή του έτους.

Στην κατεύθυνση αυτή, πέραν της μείωσης του δανεισμού, του περιορισμού του λειτουργικού κόστους και της εξόφλησης μεγάλου μέρους των ανείσπρακτων οφειλών, σημαντικό ρόλο παίζει και το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης, ύψους 800 εκατ. ευρώ, που θα επιτρέψει τη δυναμική της διείσδυση στην παραγωγή μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο εκνευρισμός των στελεχών της αντιπολίτευσης είναι απολύτως ερμηνεύσιμος: αφενός τούς ακυρώσαμε το σχέδιο εκχώρησης της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα, αφετέρου ανοίγουμε τον δρόμο των ΑΠΕ, που εκείνοι συνειδητά κρατούσαν κλειστό για την επιχείρηση».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ