Άναψε και τυπικά «πράσινο» ο δήμος Θεσσαλονίκης για τη Νέα Τούμπα - Kamarini.com

Breaking

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Άναψε και τυπικά «πράσινο» ο δήμος Θεσσαλονίκης για τη Νέα Τούμπα

featured image

To «πράσινο φως» για την εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδίου για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ άναψε χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Του ανταποκριτή μας από το thestival.gr στη Θεσσαλονίκη

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094805172-0"); });

Το θέμα υπερψηφίστηκε από το σύνολο των παρατάξεων. Λευκό ψήφισε μόνο ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

«Είναι ιδιαίτερα χαρμόσυνο ότι ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα. Περιποιεί μεγάλη τιμή για την πόλη και ήταν μεγάλη χαρά. Να στείλουμε ένα τηλεγράφημα στον Σαββίδη για να τον συγχαρούμε. Να ευχηθούμε και οι άλλες ομάδες να προχωρήσουν στο δρόμο του ΠΑΟΚ. Είχα μια ιδέα να ανεβάσουμε μια σημαία του ΠΑΟΚ. Άκουσα τη μάνα μου και τον πατέρα μου. Είναι γιορτή της πόλης. Αν έπαιρνε το διαπλανητικό πρωτάθλημα, δεν θα ταν τόση μεγάλη χαρά. Τους απάντησα με περιφρόνηση», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης, έκανε λόγο για προχειρότητα από την πλευρά της διοίκησης, αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου, για το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα συζητείται λίγο μετά τα μεσάνυχτα. «Είναι ευθύνη της διοίκησης και του προεδρείου και δεν δείχνει τον πρέποντα σεβασμό σε ένα τόσο σημαντικό πρότζεκτ. Από την πλευρά μου δεσμεύομαι να τρέξω... με χίλια αυτό το πρότζεκτ όσο περνάει από το χέρι μου, γιατί αντιλαμβάνομαι το πόσο θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής», δήλωσε.

«Πρωταθλητής δεν είναι μόνο ο ΠΑΟΚ. Είναι και η Θεσσαλονίκη. Εγώ βάζω την πόλη πάνω από την ομάδα μου. Αν υπάρξουν στα επόμενα στάδια, σημεία στα οποία διαφωνώ, δεν θα το υπερασπιστώ. Σε πρώτη φάση είναι γενικό και όλοι συμφωνούμε. Θα δώσει θετικό πρόσημο στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης»,ανέφερε η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου.

Τις επιφυλάξεις του για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωση», Μιχάλης Κωνσταντινίδης. Όπως είπε, σε αυτό το στάδιο παραμένει ασαφές τι θα γίνει με το κολυμβητήριο, με το 27ο λύκειο και εάν θα υπάρξει ενίσχυση του πρασίνου.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα και με τις σχετικές εισηγήσεις των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, αντιμετωπίζει το αίτημα για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ «ως έργο που θα συμβάλει στην αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών της Θεσσαλονίκης και στην προσέλκυση σημαντικών διοργανώσεων που θα τονώσουν την τοπική οικονομία». Παράλληλα, ζητά να προβλεφθούν αντισταθμιστικά έργα και παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του δημόσιου χώρου σε μια ευρύτερη περιοχή γύρω από το γήπεδο.

Επίσης, ζητά να προβλεφθούν οι αναγκαίοι χώροι στάθμευσης, αλλά και οι κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ώστε η λειτουργία του νέου γηπέδου στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της Τούμπας να ενσωματωθεί σύμφωνα με σύγχρονες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους και με όρους σεβασμού στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Το ειδικό χωρικό σχέδιο θα καλύψει την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Γρηγορίου Λαμπράκη, Αδαμίδου, Μικράς Ασίας, Διογένους και Παπαηλιάκη. Η έγκριση του ειδικού χωρικού σχεδίου θα γίνει με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, έπειτα από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στους όρους που θέτει ο δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την εισήγηση των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, είναι ότι «οι οποιεσδήποτε υποχρεώσεις προκύψουν για τον δήμο Θεσσαλονίκης από την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου θα αναληφθούν εξολοκλήρου από το ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο του ΠΑΟΚ».

Παράλληλα, ορίζεται ότι «οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι χώροι θα παραδοθούν διαμορφωμένοι και έτοιμοι προς κοινή χρήση στον δήμο Θεσσαλονίκης, άνευ καταβολής οποιουδήποτε οικονομικού ανταλλάγματος, ενώ ελεύθεροι βαρών θα παραδοθούν και θα μεταβιβαστούν στον δήμο και οι κοινωφελείς χώροι που θα προβλεφθούν για την εξυπηρέτηση δημοτικών σκοπών».