Ρίχνει ρυθμούς το Airbnb στην Αττική - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Ρίχνει ρυθμούς το Airbnb στην Αττική

featured image

Το φαινόμενο εμφανίστηκε στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης. Η μόδα εξελίχθηκε σε φρενίτιδα, φέρνοντας τα πάνω κάτω στην αγορά ακινήτων. Γειτονιές αναβαθμίστηκαν, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ενίσχυσαν το εισόδημά τους, αυξήθηκαν οι αγοραπωλησίες και οι τιμές των ενοικίων εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Όμως, όπως συνέβη και με την φούσκα του χρηματιστηρίου, σημειώνει η εφημερίδα «Τα Νέα» στο ρεπορτάζ της, έτσι και η φούσκα των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb αρχίζει σιγά-σιγά να ξεφουσκώνει. Τα έσοδα των ιδιοκτητών κατοικιών ήδη δέχονται πιέσεις, σημειώνεται στο ρεπορτάζ. Τόσο οι τιμές διανυκτέρευσης, όσο και η πληρότητες κινούνται πτωτικά, τη στιγμή που ο αριθμός των καταχωρήσεων ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης εξακολουθεί να κινείται ανοδικά.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094545114-0"); });

Ο μεγάλος ανταγωνισμός  και η αυξημένη προσφορά ακινήτων της πλατφόρμας Airbnb, Booking και HomeΑway είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ , ο μέσος όρος των εσόδων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις να σημειώσει το 2018 βουτιά κατά 28% και η μέση τιμή διανυκτέρευσης των ακινήτων μείωση κατά 17%.

Εκτός από τα παραπάνω, πολλοί ιδιοκτήτες που ακολούθησαν τη μόδα του Airbnb ανακαινίζοντας τα σπίτια τους για να τα αξιοποιήσουν στη βραχυχρόνια μίσθωση, σχεδιάζουν τώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να επιστρέψουν στη μακροχρόνια μίσθωση, ειδικά μετά την ενεργοποίηση από την Ανεξάρτητα Αρχή Δημοσίων Εσόδων  πλατφόρμας  βραχυχρόνιων μισθώσεων στην οποία όσοι ενοικιάζουν ακίνητα υποχρεούνται να δηλώνουν τα εισοδήματα που αποκτούν.

Ο κλοιός της εφορίας αναμένεται να σφίξει ακόμα περισσότερο γύρω από τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς σε πρώτη φάση θα διασταυρωθούν τα εισοδήματα που θα εμφανίσουν στην φορολογική τους δήλωση με τα στοιχεία που έχουν δηλώσει στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων. Μετά θ’ ακολουθήσουν νέες διασταυρώσεις και έλεγχοι προκειμένου να εντοπιστούν όσοι κρύβονται από την εφορία.

«Κανείς δεν ξέρει αν θα συνεχιστεί το πάρτυ των βραχυχρόνιων μισθώσεων» υπογραμμίζει σε δήλωσή του στην εφημερίδα ο Γιάννης Ρεβύθης πρώην πρόεδρος Μεσιτών Ελλάδας που, μεταξύ άλλων,  αναλύει το ύψος των φόρων την προσφορά και τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται γύρω από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως πολύ σύντομα ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων θα βρεθούν διαθέσιμα για μακροχρόνιες μισθώσεις, καθώς μεγαλώνει διαρκώς η προσφορά των διαθέσιμων ακινήτων  και εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές.

Η εικόνα στην αγορά βραχυπρόθεσμων μισθώσεων αναμένεται ν" αλλάξει όταν θα δημιουργηθούν τα δεδομένα και οι παραμβάσεις που χρειάζονται, όπως για παράδειγμα η επιβολή περιορισμού στις ημέρες μίσθωσης ακινήτων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ