Υπό ένοπλη προστασία ο τελευταίος λευκός αρσενικός ρινόκερος του πλάνητη για να μην τον σκοτώσουν οι άνθρωποι - Kamarini.com

Breaking

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Υπό ένοπλη προστασία ο τελευταίος λευκός αρσενικός ρινόκερος του πλάνητη για να μην τον σκοτώσουν οι άνθρωποι

featured image

Η μοναδική υποχρέωση που έχει πια σε αυτή τη ζωή είναι να διαιωνίσει το είδος. Δεν έχει να… αγχώνεται ούτε για την ανεύρεση τροφής, ούτε για την ασφάλεια του, καθώς αμφότερα είναι εξασφαλισμένα 24 ώρες το 24ωρο. Και αυτό γιατί ο τελευταίος αρσενικός ρινόκερος της γης φρουρείται νυχθημερόν από ένοπλους δασοφύλακες στο πάρκο άγριας ζωής της Κένυας «Ol Pejeta Conservancy».

Τα στοιχεία της WWF μόνο θλίψη προκαλούν. Σύμφωνα με αυτά έως το 1960 υπήρχαν πάνω από 2.000 λευκοί ρινόκεροι. Το όpγιο της λαθροθηρίας ωστόσο μείωσε τον αριθμό στα 15 ζώα το 1980, και μόλις σε πέντε το 2015…

Υπό ένοπλη προστασία ο τελευταίος λευκός αρσενικός ρινόκερος του πλάνητη! - Εικόνα0

Ο Σουδάν είναι ο τελευταίος αρσενικός στον κόσμο και ζει στο πάρκο μαζί με δύο θηλυκές. Τα ζώα αποτελούν τους τρεις από τους πέντε τελευταίους επιζώντες του σπάνιου είδους στον πλανήτη.   Οι άλλοι δύο λευκοί ρινόκεροι είναι επίσης θηλυκοί και ζουν σε αιχμαλωσία. «Με την αυξανόμενη ζήτηση για κέρατο ρινόκερου και ελεφαντόδοντου, αντιμετωπίζουμε πολλές απόπειρες λαθροθηρίας και ενώ καταφέρνουμε να αντιμετωπίσουμε έναν μεγάλο αριθμό, συχνά κινδυνεύει και η ίδια μας η ζωή», δηλώνει στον «Independent» ένας από τους φύλακες του Σουδάν.

Υπό ένοπλη προστασία ο τελευταίος λευκός αρσενικός ρινόκερος του πλάνητη! - Εικόνα2

Ο ρινόκερος είναι εξοπλισμένος με ραδιοπομπούς ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια και να εντοπίζεται η θέση του διαρκώς, ενώ το κέρατό του έχει αφαιρεθεί ώστε να μην είναι ελκυστικός για τους λαθροκυνηγούς. Ο μοναδικός άλλος αρσενικός λευκός ρινόκερος που υπήρχε, πέθανε το περασμένο Φθινόπωρο από φυσικά αίτια και όπως όλα δείχνουν το ίδιο θα συμβεί και με τον Σουδάν. Έως τότε όμως θα πρέπει να ζευγαρώσει με μία από τις δύο θηλυκές του πάρκου (ακόμα καλύτερα και με τις… δύο) έτσι ώστε να μην καταδικαστεί σε εξαφάνιση το είδος, ύστερα από 50 εκατομμύρια χρόνια ζωής! Αυτό προσπαθούν να επιτύχουν αγωνιωδώς οι υπεύθυνοι του πάρκου, καθώς το προσδόκιμο ζωής των λευκών ρινόκερων είναι από 40 έως 50 χρόνια και ο Σουδάν διανύει ήδη το 40ο έτος της ηλικίας του.

Υπό ένοπλη προστασία ο τελευταίος λευκός αρσενικός ρινόκερος του πλάνητη! - Εικόνα3

[sarotiko.gr]