Πώς η κρίση έσπασε το ταμπού για την ψυχική υγεία των Ελλήνων - Kamarini.com

Breaking

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Πώς η κρίση έσπασε το ταμπού για την ψυχική υγεία των Ελλήνων

featured image

Στις συνέπειες που είχαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων εστιάζει το BBC σε ρεπορτάζ του, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτή η δοκιμασία «βοήθησε» να σπάσει ένα ταμπού στη χώρα μας.

Η ψυχική υγεία ήταν διαχρονικά ένα θέμα- ταμπού στην Ελλάδα, αλλά η δεκαετής οικονομική κρίση έκανε το ζήτημα πιο «ορατό», σημειώνει το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094592273-0"); });

«Το ποσοστό του πληθυσμού που υπέφερε από κατάθλιψη για ένα μήνα ή περισσότερο ανέβηκε από 3,3% το 2008 σε 12,3% το 2013 και τα ποσοστά αυτοκτονιών εκτινάχθηκαν κατά 40%. Την ίδια εποχή, η χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας περικόπηκε κατά πάνω από το μισό», σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.

«Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η κοινωνία δεν έδινε προσοχή σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Κυριάκος Κατσαδώρος, ιδρυτής της «Κλίμακας», μη κυβερνητικού οργανισμού που δραστηριοποιείται στη διάθεση υπηρεσιών ψυχικής υγείας. «Η κρίση έφερε στο προσκήνιο προβλήματα που αγνοούνταν», συμπλήρωσε.

Το αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει η συντηρητική συμπεριφορά, σχολιάζει το BBC. «Το 2009, το 63,1% των Ελλήνων συμφωνούσαν με τη δήλωση ότι η κατάθλιψη είναι σημάδι προσωπικής αδυναμίας. Ως το 2014, αυτό το ποσοστό είχε πέσει στο 36%», σημειώνει το δημοσίευμα. «Η κάλυψη των ΜΜΕ βοήθησε να υπογραμμιστεί η σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και την ύφεση», σημειώνει ο διευθυντής του Αιγινήτειου, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου.

Μέσα από τις δικές τους εμπειρίες, οι Έλληνες άρχισαν να κατανοούν περισσότερο εκείνους που επηρεάζονται, δήλωσε νοσοκόμα του Αιγινήτειου στο BBC. «Μόλις χτύπησε η κρίση, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πληρώσουν ιδιωτικά ψυχολόγους και έπρεπε να έρθουν εδώ. Μπορούσαν να δουν μόνοι τους ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα», συμπλήρωσε.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν η αλλαγή της στάσης της Εκκλησίας, δήλωσε ο κ. Κατσαδώρος, αναφορικά με το ότι θεωρείται αμαρτία η αυτοκτονία. «Ιερείς δεν κήδευαν ανθρώπους που είχαν βάλει τέλος στη ζωή τους. Γιατροί συχνά κατέγραφαν διαφορετική αιτία θανάτου, προκειμένου να προστατέψουν την οικογένεια από μια τέτοια ντροπή», συμπλήρωσε. Το αποτέλεσμα ήταν τα χαμηλά ποσοστά αυτοκτονιών της Ελλάδας να «συμπληρώνονται» από μεγάλο αριθμό δηλητηριάσεων ή πτώσεων από «ατύχημα», επισημαίνει το BBC. «Τώρα, οι νεαρότεροι ιερείς πιστεύουν ότι η Εκκλησία πρέπει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της αυτοκτονίας», τονίζει ο κ. Κατσαδώρος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ