Γονείς παιδιών που κάνουν bullying θα τρώνε πρόστιμο - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Γονείς παιδιών που κάνουν bullying θα τρώνε πρόστιμο

featured image

Οι γονείς στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ σύντομα θα κληθούν να πληρώσουν βαριά πρόστιμα, αν αποδειχτεί ότι τα παιδιά τους εκφοβίζουν άλλα παιδιά. Ο νέος νόμος ορίζει ότι οι γονείς θα πληρώνουν πρόστιμο ύψους 500 δολαρίων, αν τα παιδιά τους πιαστούν να κάνουν bullying επανειλημμένα μέσα στο ίδιο σχολικό έτος.

«Το bullying συχνά δεν καταγγέλεται, άρα μένει ατιμώρητο», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας της Πενσυλβάνια. «Όταν δεν καταγγέλεται, μπορεί να κλιμακωθεί από απλό πείραγμα και να γίνει κανονική επίθεση και – σε χειρότερες περιπτώσεις – να φτάσουμε μέχρι και στην αυτοκτονία του θύματος». Το 2015 ο αριθμός των αυτοκτονιών μεταξύ των εφήβων κοpιτσιών ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Αυτοκτονιών. Τα ποσοστά δεν αυξήθηκαν μόνο για τα κοpίτσια, αλλά και για τα αγόpια επίσης. Τα ποσοστά αυτοκτονίας στα έφηβα κοpίτσια διπλασιάστηκαν και στα αγόpια αυξήθηκαν κατά 30% τουλάχιστον. Η Πολιτεία της Πενσυλβάνια αισθάνθηκε υποχρεωμένη απ’ ότι φαίνεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό γι’ αυτό και έστειλε κλιμάκια σε όλα τα σχολεία της περιοχής για να καταγράψει περιστατικά bullying.

«Αν είναι οι γονείς που ευθύνονται για την κακή συμπεριφορά των παιδιών τους, τότε πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Ειδικά μετά την εμφάνιση του διαδικτυακού bullying το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο, οπότε δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθόμαστε άπραγοι. Κανένας μαθητής δεν πρέπει να πηγαίνει σχολείο νιώθωντας φόβο ή ντροπή».

Το νέο νομοσχέδιο δίνει την ευκαιρία στους μαθητές και τους γονείς τους να διορθώσουν την κατάσταση προτού εκδοθεί το πρόστιμο. Το σχολείο οφείλει να ενημερώνει το γονέα ότι το παιδί του εκφοβίζει άλλα παιδιά κάθε φορά, που συμβαίνει. Μετά το πρώτο περιστατικό, το διδακτικό προσωπικό ρωτάει τους γονείς πώς το χειρίστηκαν. Μετά το δεύτερο, μαμά και μπαμπάς πρέπει να παρακολουθήσουν μια ειδικά για γονείς σχεδιασμένη συνεδρία για να λυθεί το πρόβλημα. Εάν ο μαθητής πιαστεί και τρίτη φορά μέσα στο ίδιο σχολικό έτος να κάνει το ίδιο, τότε οι γονείς θα λάβουν κλήση ύψους 500 δολαρίων.

Καθώς τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, η κυβέρνηση μιλά πλέον ανοιχτά μοιράζοντας πρόστιμα. Το Συμβούλιο του Plover Village στο Ουισκόνσιν ενέκρινε πρόσφατα ένα διάταγμα κατά της εκφοβιστικής συμπεριφοράς που τιμωρεί τους γονείς των παιδιών, που επανειλημμένα κάνουν bullying με πρόστιμο 124 δολαρίων.

Στην Πενσυλβάνια, οι γονείς δεν λαμβάνουν την κλήση «με την πρώτη». Αντ’ αυτού, λαμβάνουν γραπτή, αλλά και τηλεφωνική ειδοποίηση δύο φορές, προτού τους κοπεί πρόστιμο. «Δεν είναι ευθύνη του σχολείου να αναθρέψει σωστά τα παιδιά. Δουλειά του είναι να τα διδάσκει. Ούτε δουλειά της αστυνομίας είναι. Είναι δουλειά των γονιών», δήλωσε ο Dan Ault, αρχηγός της αστυνομίας του Plover.

Πολλοί πιστεύουν ότι το μέτρο με τα πρόστιμα δεν θα φέρει καμία αλλαγή. Βάσει νομοθεσίας θα έπρεπε να υπάρχει ένα σύστημα, που θα επιτρέπει την ανώνυμη καταγγελία του εκφοβισμού και να παρέχει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί επιτέλους αυτή η μάστιγα είναι να συνεργαστούν σωστά γονείς-μαθητές-κράτος. Μόνο έτσι θα σωθούμε.

[singleparent.gr]