Αποστολάκης: Η Τουρκία δεν είναι πιθανό να επιχειρήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα - Kamarini.com

Breaking

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Αποστολάκης: Η Τουρκία δεν είναι πιθανό να επιχειρήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

featured image

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία βάσει και των πρόσφατων αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και της στάσης των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας, δεν είναι πιθανό να επιχειρήσει τη διενέργεια ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εξέφρασε μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. Υπογράμμισε ακόμα ότι «η Ελλάδα, στο πλαίσιο της αταλάντευτης προάσπισης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις με σύνεση και αποφασιστικότητα».

Ο κ. Αποστολάκης επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου θα πρέπει κατ’ αρχήν  να υπολογίζουμε ότι θα είμαστε μόνοι μας  ενώ ανέφερε ότι έχει διαμηνυθεί στους φίλους και συμμάχους ότι πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ώστε να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες, διότι σε περίπτωση που ξεπεραστούν τα όρια, εκεί πλέον δεν θα υπάρχουν επιλογές.

Τέλος, είπε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι, για πολλούς και διαφόρους λόγους, δεν θα επιτρέψουν να είναι στα ίδια χέρια το καλύτερο αεροσκάφος του κόσμου, το F-35, και το πυραυλικό σύστημα των S-400. Αν διατηρήσουν αυτή τη στάση μέχρι τέλους, πιστεύω ότι η Τουρκία δεν θα προμηθευτεί τελικά τα F-35».

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη

Η Τουρκία παρουσιάζεται απτόητη παρά την καταδίκη των ενεργειών της από την ΕΕ και ήδη έχει βγάλει και δεύτερο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο οδεύει ανατολικά της Καρπασίας. Αν συνεχιστεί αυτή η στάση και επεκταθεί και σε έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ, ποια μπορεί να είναι η ελληνική αντίδραση; Θα φτάσουμε στο σημείο και έμπρακτης αντίδρασης;

Κύριε Ζαχαριάδη, κατ’ αρχήν θα ήθελα να τονίσω ότι με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα το αίτημά σας για συνέντευξή μου στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, γεγονός το οποίο μου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τον αδελφό λαό της Κύπρου, και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό.

Επί του προκειμένου τώρα, σε σχέση με το ερώτημα που θέσατε αναφορικά με την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, θα ήθελα να τονίσω ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο της αταλάντευτης προάσπισης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις με σύνεση και αποφασιστικότητα. Την ίδια ώρα επιθυμεί τη διατήρηση διαύλου επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα προκειμένου να αποφεύγεται αδικαιολόγητη ένταση. Σε αυτή τη λογική εντάσσονται και οι πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών για τον καθορισμό συγκεκριμένων δράσεων εντός του υφιστάμενου πλαισίου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, ήταν και παραμένει θεμέλιο ειρήνης και πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιζητώντας τη διασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος, χωρίς ωστόσο να είναι διατεθειμένη να προβεί σε εκπτώσεις αναφορικά με την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Κατά την εκτίμησή μου, βάσει και των πρόσφατων αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της στάσης εν γένει των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της διεθνούς κοινότητας, δεν θεωρώ πιθανό η Τουρκία να επιχειρήσει τη διενέργεια ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημάνθηκε προσφάτως και από τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και όπως το αντιλαμβάνεται πλέον και ο τελευταίος Έλληνας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υπάρξει το παραμικρό ενδεχόμενο αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από την πλευρά της Τουρκίας. Είμαστε σαφέστατα υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και της διευθέτησης των όποιων διαφορών, όπως προβλέπει ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προάσπιση των εθνικών μας θέσεων ακολουθώντας μια συνεπή, συγκροτημένη και μακροπρόθεσμη υψηλή στρατηγική και διαδραματίζοντας παράλληλα έναν εκ των πρωταγωνιστικών ρόλων στην ασφάλεια της περιοχής ενδιαφέροντός μας. Θεωρώ δε, επιβεβλημένη ανάγκη να διαβεβαιώσω άπαντες με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν και την επάρκεια και την ετοιμότητα για να προασπίσουν τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντα όταν και εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Αυτή τη στιγμή σοβεί μια μεγάλη κρίση στους κόλπους του ΝΑΤΟ, λόγω της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Πώς μπορεί να επηρεάσει αυτό τη Βορειοατλαντική Συμμαχία;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υποστηρίζουν ότι, για πολλούς και διαφόρους λόγους, δεν θα επιτρέψουν να είναι στα ίδια χέρια το καλύτερο αεροσκάφος του κόσμου, το F-35, και το πυραυλικό σύστημα των S-400. Αν διατηρήσουν αυτή τη στάση μέχρι τέλους, πιστεύω ότι η Τουρκία δεν θα προμηθευτεί τελικά τα F-35. Ωστόσο, επειδή σχετικά με αυτό το ζήτημα εμφανίζονται διάφορες επιλογές, δεν δύναται να γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάληξη. Είναι σαφές άλλωστε ότι η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιτύχει ύφεση στις τεταμένες σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Δεν θα ήθελα να εισέλθω σε εικοτολογία ως προς τις δυνητικές επιπτώσεις της κρίσης των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Θέλω μόνο να επισημάνω ότι η αντοχή της Συμμαχίας στο διάβα του χρόνου, σε πείσμα των γεωπολιτικών αλλαγών που έχουν παρατηρηθεί και παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, οφείλεται στην ευκολία προσαρμογής της στις εξελισσόμενες συνθήκες και στον υψηλό βαθμό θεσμικής τυποποίησης της λειτουργίας της.

Σε πρόσφατη συνέντευξή σας είπατε ότι δεν υπάρχει η διαβεβαίωση από τρίτες χώρες για στρατιωτική στήριξη σε περίπτωση θερμού επεισοδίου. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά για την Ελλάδα;

Όπως προανέφερα, η Ελλάδα ήταν και παραμένει πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οικοδομεί γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εποικοδομητικής διάδρασης. Η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην εν λόγω εθνική προσπάθεια, υλοποιείται μέσω της άσκησης ενεργούς και πολυδιάστατης αμυντικής διπλωματίας.

Αυτό που έχουμε διαμηνύσει στους φίλους και συμμάχους μας είναι ότι πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ώστε να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες, διότι σε περίπτωση που ξεπεραστούν τα όρια, εκεί πλέον δεν θα υπάρχουν επιλογές, καθώς θα έχει δημιουργηθεί μια ιδιαζόντως δύσκολη κατάσταση.

Αν, λοιπόν, οι σύμμαχοί μας θέλουν να βοηθήσουν να μη συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να το κάνουν άμεσα. Σε αυτήν ακριβώς τη βοήθεια προσβλέπουμε, όπως επίσης και στην αποτρεπτική ισχύ που προκύπτει από τις ισχυρές συμμαχίες που έχουμε οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια.

Παρόλα αυτά, έχω καταστήσει σαφές ότι κατ’ αρχήν πρέπει να υπολογίζουμε ότι θα είμαστε μόνοι μας και σας διαβεβαιώ ότι η απρόσκοπτη υλοποίηση και τα άριστα αποτελέσματα του συνολικού φάσματος των επιχειρησιακών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, μας αποδεικνύει ότι είμαστε σε θέση μόνοι μας να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια.

Πιθανή αγορά από την Τουρκία του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 ή του αεροσκάφους F-35 πώς επηρεάζει την στρατιωτική ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;

Είναι προφανές ότι η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών έχει διαταραχθεί, και λόγω της μακράς περιόδου οικονομικής κρίσης που διήλθε η Ελλάδα.

Είναι αυτονόητο πως δεν είναι ευχάριστο να αποκτά τέτοιες δυνατότητες η Τουρκία. Το θέμα των S-400 είναι πάρα πολύ σοβαρό. Η τουρκική πλευρά επικαλείται ότι είναι ένα αμυντικό σύστημα, αλλά στη περίπτωση που αυτοί τοποθετηθούν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, η εμβέλεια τους καλύπτει και εμάς. Το αεροσκάφος F-35 είναι ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς. Πρόκειται για μια εξαιρετική πλατφόρμα που για να αντιμετωπισθεί χρειάζονται σύγχρονα συστήματα εγκαίρου προειδοποιήσεως και εντοπισμού και το καλύτερο αντιβληματικό σύστημα. Βέβαια, πρέπει και εμείς, σταδιακά, να περάσουμε στη νέα γενιά αεροσκαφών.

Από την άλλη πλευρά, η πολύχρονη οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα το πάγωμα αρκετών καινούριων εξοπλιστικών προγραμμάτων μας. Ωστόσο, προχωρήσαμε σε ένα νοικοκύρεμα, όπου με μια ορθολογική διαχείριση κονδυλίων και προϋπολογισμών, επιτύχαμε να διατηρήσουμε, σε ικανοποιητικότατο επίπεδο, την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Η προσπάθειά μας επικεντρώθηκε στη διατήρηση των υφιστάμενων συστημάτων και μέσων, σε λειτουργικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Η εν λόγω διαδικασία κατέστη επιτυχής χάρη στον επαγγελματισμό και την εξαιρετική προσπάθεια που καταβάλλει το προσωπικό.

Συνεπώς, τηρουμένων των αναλογιών, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Παράλληλα, με απόλυτο σεβασμό στο κράτος και στο κοινωνικό σύνολο, έχουμε δρομολογήσει ενέργειες προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, με την προώθηση της υλοποίησης μόνο των απαραίτητων εξοπλιστικών προγραμμάτων που ενισχύουν περαιτέρω την ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.