Τι απαντά το περιβάλλον Καραμανλή για δημοσίευμα για την ονομασία των Σκοπίων - Kamarini.com

Breaking

Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Τι απαντά το περιβάλλον Καραμανλή για δημοσίευμα για την ονομασία των Σκοπίων

featured image

Δημοσίευμα που εμφανίζει τον Κώστα Καραμανλή να συμφωνεί με την πρόταση Νίμιτς για το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» για τον ΟΗΕ με παράλληλη διατήρηση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για το εσωτερικό των Σκοπίων, προκάλεσε την αντίδραση του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento αναφέρει ότι ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται να μην απαιτεί καμία αλλαγή στο σύνταγμα της χώρας και να μην έχει πρόβλημα με την εκχώρηση του ονόματος και της γλώσσας.

Το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού αντέδρασε στο δημοσίευμα με ανακοίνωση που εξέδωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μάλιστα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο έγγραφο που δημοσίευσε η εφημερίδα.

Σχετικά με το έγγραφο το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα Documento, οι κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή επισημαίνουν τα εξής:

• Το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση, αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

• Αναφέρεται σε μία εποχή κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.

• Το έγγραφο δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ήταν μία επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008.

• Με αυτή την τακτική κίνηση, αλλά κυρίως με μία ολοκληρωμένη στρατηγική που κατέληξε στη Σύνοδο, καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα και να εξοπλίσουμε τη χώρα με τα ισχυρά εκείνα όπλα (αποφάσεις Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) που τοποθετούσαν πλέον τα Σκόπια στη θέση του επισπεύδοντος για την εξεύρεση λύσης. Έφεραν δηλαδή την Ελλάδα σε θέση ισχύος.

• Η πιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξού και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008.

Η εφημερίδα Documento δημοσίευσε επιστολή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με την οποία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεχόταν την εκχώρηση ονόματος και γλώσσας ενώ φέρεται να είχε ταχθεί υπέρ της λύσης με το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» και χωρίς να προτείνει συνταγματική αναθεώρηση για τη γείτονα χώρα.