Κουτσούμπας: προτάσεις νόμου και τροπολογίες με αποκλειστικό κριτήριο την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Κουτσούμπας: προτάσεις νόμου και τροπολογίες με αποκλειστικό κριτήριο την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού

featured image

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δευτερολογία του, επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είπε ότι μετά την συζήτηση στη Βουλή υπάρχουν πολλές περισσότερες αποδείξεις για την ορθότητα της προεκλογικής εκτίμησης του ΚΚΕ ότι «η κυβερνητική εναλλαγή δεν θα σημάνει ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, αλλά απλή αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ».

Είπε ότι η νέα κυβέρνηση είναι ήδη έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ για «νέα πιο δραστικά μέτρα στήριξης της κερδοφορίας και εφαρμογής του σκληρού προγράμματος των περιβόητων θεσμών» και «κατά συνέπεια η κυβέρνηση της ΝΔ θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική σε όλους τους βασικούς άξονες με την ενεργή συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή με τις επικίνδυνες δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, και τη λήψη νέων αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων με βάση τα μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα-δεσμεύσεις στις οποίες έχουν συμφωνήσει και με όλα αυτά να επιδεινώνουν τη ζωή του λαού σε όλους τους τομείς».

Επισήμανε ότι το έδαφος για την ΝΔ είναι «στρωμένο με αντιλαϊκά μέτρα και αποφάσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Το νέο πιο τεχνοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά προωθεί την επιτάχυνση και το πιο αποτελεσματικό έλεγχο στο αντιλαϊκό έργο που παραδίδει η προηγούμενη κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι «η φράση που ακούγεται μετεκλογικά από τους υπουργούς της ΝΔ ότι "δεν ήλθαμε για να γκρεμίσουμε, αλλά για να χτίσουμε πάνω στα θετικά της προηγούμενης κυβέρνησης" δίνει το στίγμα τους».

Ανέφερε ότι «είναι εδώ ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός, η εκμετάλλευση από τα οποία απορρέουν και τα μνημόνια διαρκείας, οι ευρωενωσιακές αντιλαϊκές δεσμεύσεις που οδηγούν μόνο σε μεγαλύτερη χρεοκοπία τον λαό», ενώ αυτή τη στρατηγική «έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και άλλα κόμματα που ετοιμάζονται να παίξουν τον ρόλο συμπληρώματος σε πιθανές δυσκολίες που θα έχει το δίπολο, αφού πρώτα βέβαια έπαιξαν ως ένα βαθμό πετυχημένα το ρόλο του αναχώματος στη γνήσια ριζοσπαστικοποίηση, στην πραγματική πρόοδο, στην πιο μεγάλη δηλαδή ενίσχυση του ΚΚΕ».

Υπογράμμισε ότι η ΚΟ του ΚΚΕ «βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του λαού με αποκλειστικό κριτήριο την υπεράσπιση των συμφερόντων του, την πραγματική ανακούφισή του, την αλληλεγγύη, την ανάκτηση απωλειών που είχε ο λαός μας στη διάρκεια της κρίσης, τη διεκδίκηση σύγχρονων αναγκών».

«Θα συνεχίσουμε μέσα στους καθημερινούς αγώνες, στις μάχες που έχουμε μπροστά μας, έτσι ώστε να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης, ριζωμένες σε κάθε χώρο δουλειάς, να αναπτύσσεται η κοινωνική συμμαχία» πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ανέφερε ότι η ΚΟ του ΚΚΕ θα φέρει στη Βουλή τις διεκδικήσεις όλων αυτών με προτάσεις νόμου και τροπολογίες, τους βασικούς άξονες των οποίων ανέπτυξε στη συνέχεια της ομιλίας του.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται «η κατάργηση του νόμου που βάζει εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας», και όχι, όπως τόνισε «διεύρυνση των εμποδίων, κάνοντας μάλιστα και ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και όσων ψηφίζουν, όπως ξεδιάντροπα εξήγγειλε η κυβέρνηση δια του αρμόδιου -γνωστού και μη εξαιρετέου- υπουργού της».

Υπενθύμισε ότι «μόλις τον Μάιο, το ΚΚΕ είχε καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση της διάταξης που χτυπά το δικαίωμα στην απεργία και μαζί όλοι σας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, την είχατε απορρίψει».

Επισήμανε ότι «το ΚΚΕ ιεραρχεί ως ξεχωριστό ζήτημα τη διεκδίκηση δημόσιας καθολικής υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου κανένας εργαζόμενος δεν θα είναι ανασφάλιστος και απαιτεί την κατάργηση του "νόμου Κατρούγκαλου" "πάνω στον οποίο πατά η κυβέρνηση της ΝΔ για τις νέες αντιασφαλιστικές της πολιτικές».

Είπε ότι η θέση του ΚΚΕ για το χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας, είναι δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, παροχή υπηρεσιών Πρόνοιας, ενώ στο χώρο της Παιδείας οι διεκδικήσεις συμπυκνώνονται στη βασική θέση "Ολοκληρωμένη μόρφωση για όλα τα παιδιά, σε όλες τις βαθμίδες, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, σε σχολεία και σχολές, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, πλήρως στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει αυτές τις ανάγκες".

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων και υποδομών με βάση τις δυνατότητες που παρέχει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας για να προστατευτεί η ζωή του λαού».

Είπε ότι το ΚΚΕ θα εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων και θα συνεχίσει να αντιπαλεύει το ρατσισμό απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες και σε όλους τους ανθρώπους που κάνουν διαφορετικές επιλογές στη ζωή τους.

Επισήμανε ότι «το θετικό γεγονός ότι η ναζιστική «Χρυσή Αυγή» έμεινε εκτός βουλής, δεν θα πρέπει να οδηγήσει τη Βουλή σε υποτίμηση του φασισμού, όπως επίσης και το γεγονός ότι ένα ποσοστό της μετακινείται σε άλλα αστικά κόμματα και σε συγγενείς ιδεολογικά και πολιτικά χώρους της ακροδεξιάς».

Ενόψει των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα πρότεινε την επαναφορά του προηγούμενου αυστηρότερου πλαισίου για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που σχετίζεται και με τη δίκη της ΧΑ "και που τη μείωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η αυτή ζημιά ήδη έγινε και οι ναζιστές εγκληματίες θα κριθούν με απαράδεκτα ευνοϊκότερους όρους".

Αναφορικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση είπε ότι η ΚΟ του ΚΚΕ θα επιμείνει στις προτάσεις που κατέθεσε «γιατί είναι προτάσεις που προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, διευρύνουν τα κοινωνικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα».

«Η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση του ΚΚΕ είναι πολύ σύνθετο καθήκον, απαιτεί μεγάλες θυσίες κι ευθύνες. Αυτή είναι, όμως, η μόνη στάση που μπορεί ν" ασκήσει πίεση με θετικά μέτρα για το λαό, να βάλει εμπόδια σε αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης, των μηχανισμών της μεγαλοεργοδοσίας, που μπορεί να ανοίξει τελικά το δρόμο ριζικών αλλαγών κι ανατροπών» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Απαντώντας σε όσους ρωτούν από που θα αντληθούν οι πόροι για να γίνουν όσα προτείνει το ΚΚΕ, είπε «μειώστε τις δαπάνες 4 δισ. ευρώ το χρόνο για τις επιχειρησιακές ανάγκες μόνο του ΝΑΤΟ, φορολογήστε τους εφοπλιστές που δεν πληρώνουν ουσιαστικά τίποτε, όπως και άλλα τμήματα του κεφαλαίου, διεκδικείστε τις γερμανικές επανορθώσεις, διαγράψτε μονομερώς το δυσβάστακτο χρέος για το οποίο δεν ευθύνεται καθόλου ο ελληνικός λαός».

«Το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένο σχέδιο και για το σήμερα και για το αύριο. Η Ελλάδα έχει έμπειρο εργατικό, τεχνικό, επιστημονικό δυναμικό. Έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες στο βιομηχανικό και τον αγροτικό τομέα, που μπορούν να εξασφαλίσουν λαϊκή ευημερία, ικανοποίηση σύγχρονων αναγκών» είπε ο Δ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι "αυτές οι δυνατότητες, σήμερα, παραμένουν αναξιοποίητες, γιατί δεν αποτελούν «συγκριτικά πλεονεκτήματα», δεν προσφέρονται, δηλαδή, για το μεγάλο και γρήγορο κέρδος,ενώ υπονομεύονται και από τους ευρωενωσιακούς περιορισμούς και καταμερισμούς».

«Αυτό είναι το βασικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας και μπορεί να λυθεί κατά την άποψή μας με την κοινωνική ιδιοκτησία, με τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό στην οικονομία και τις υπηρεσίες, με την πραγματική εργατική - λαϊκή συμμετοχή στα όργανα διεύθυνσης και εξουσίας, την αποδέσμευση από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και την ισότιμη συνεργασία σε όλους τους τομείς, με όλους τους λαούς και όλες τις χώρες του κόσμου. Κι αυτό το σχέδιο, είναι το μόνο που πραγματικά συμφέρει το λαό γιατί μπορεί να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες του» είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταλήγοντας «για όλους αυτούς και άλλους λόγους που αναπτύξαμε αυτές τις μέρες, το ΚΚΕ δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση».