Η Αθήνα κλείνει το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν οι δανειστές - Kamarini.com

Breaking

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Η Αθήνα κλείνει το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν οι δανειστές

featured image

Με δύο μέτρα της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση φαίνεται πως κλείνει  το λογαριασμό του 2020 και γεφυρώνει την διαφορά στο δημοσιονομικό κενό που τη χώριζε με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δημοσιονομικό κενό που έβλεπαν στον προϋπολογισμό του 2020 από 900 εκατ. ευρώ έχει υποχωρήσεις περίπου στα 300 εκατ. ευρώ και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σβήσει τελείως όπως άφηνε να εννοηθεί κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου.

Τα μέτρα της τελευταίας στιγμής που έπεισαν τους θεσμούς

Οι δύο κινήσεις που φαίνεται να έκαναν τη διαφορά εντοπίζονται στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων. Το πρώτο είναι η επέκταση της υποχρέωσης συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων για το 30% του εισοδήματος και στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι με βάση τη φορολογική νομοθεσία δεν έχουν αφορολόγητο και πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ. Εφόσον η σχετική πρόταση πάρει τη μορφή νομοθετική διάταξης τότε 610.784 αυτοαπασχολούμενοι εμπίπτουν υποχρεωτικά στο μέτρο των απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών για το 30% του εισοδήματος τους.

Ούτως ή άλλως βέβαια οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν την επιλογή των δαπανών για να περιορίσουν την τελική φορολογική επιβάρυνση απλά τώρα θα πρέπει να εμφανίζουν ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματός τους.  Όπως θα ισχύει για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες έτσι και για τους ελεύθερους επαγγελματίες όσοι δεν θα καταφέρουν να συλλέξουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων θα επιβαρύνονται με έξτρα φόρο. Στη διαφορά μεταξύ των ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που θα έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος με πλαστικό χρήμα θα επιβάλλεται το γνωστό πέναλτι φόρου με συντελεστή 22%. Όσο δηλαδή είναι και σήμερα.

Το δεύτερο μέτρο ανάτασης των εσόδων με το οποίο φέρεται να έχουν συμφωνήσει οι θεσμοί είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά των τυχερών παιγνίων. Με τις δύο νέες άδειες διαδικτυακών τυχερών παιγνίων που θεσμοθετούνται με διάρκεια ισχύος 7 ετών (3 εκατ. ευρώ για το διαδυκτιακό στοίχημα και 2  εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα παίγνια, όπως φρουτάκια, κουλοχέρηδες, κ. ά ) θα έρθει ζεστό χρήμα στα ταμεία.

Το οικονομικό επιτελείο έχει τέσσερις ημέρες, μέχρι την επόμενη Τρίτη 15 Οκτωβρίου όπου το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να κλείσει το κενό τους θεσμούς και να ασχοληθεί με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Όλα πάντως θα κλειδώσουν στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ενώ βαρόμετρο θα αποτελέσει η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών που θα δημοσιοποιήσει λίγες μέρες νωρίτερα η Κομισιόν.

Κάποια σημεία με παρατηρήσεις πάνω στη νέα πάγια ρύθμιση έχουν ήδη ξεκινήσει να γράφονται…