Κτηματολόγιο: Έρχονται διασταυρώσεις και… τσουχτερά πρόστιμα - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Κτηματολόγιο: Έρχονται διασταυρώσεις και… τσουχτερά πρόστιμα

featured image

Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα θα βρεθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν αποκρύψει το πραγματικό μέγεθος της ακίνητης περιουσίας τους, καθώς με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην σύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Με αυτό τον τρόπο, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του κτηματολογίου, προκειμένου να εντοπίζουν ευκολότερα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου πόλεως.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διασταυρώσεις των στοιχείων του κτηματολογίου, με τα όσα έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο E9.

Διασταυρώσεις και πρόστιμα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», το υπουργείο Οικονομικών έχει στη διάθεσή του ενδείξεις πως αρκετοί ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 το σύνολο της περιουσίας τους -είτε αποκρύπτοντας ακίνητα είτε δηλώνοντας άλλα στοιχεία (για παράδειγμα λιγότερα τετραγωνικά).

Έτσι, οι ιδιοκτήτες πληρώνουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ αλλά και φόρο μεταβίβασης.

Με τη διασύνδεση των δύο συστημάτων θα ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις για να εντοπιστούν τόσο οι φορολογούμενοι που δεν έχουν δηλώσει την πραγματική αξία των ακινήτων, όσο και εκείνοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, αλλά διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Όσοι πιαστούν στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ, θα βρεθούν αντιμέτωποι, σύμφωνα με την εφημερίδα, με:

1. Επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
2. Πρόσθετο φόρο, ο οποίος υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής.
3. Πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.