Εγκρίθηκε από τον ESM η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Εγκρίθηκε από τον ESM η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

featured image

Την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ ενέκρινε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM/EFSF) συμφώνησε σήμερα να άρει την υποχρεωτική αποπληρωμή του ESM/EFSF, που συνδέεται με τη μερική πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Όπως εξηγείται στην ανακοίνωση, «σύμφωνα με τις δανειακές συμφωνίες της Ελλάδας με τον ESM και το EFSF, σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής στο ΔΝΤ, ένα ανάλογο ποσό της χρηματοοικονομικής βοήθειας που παρείχε ο ESM και το EFSF γίνεται αμέσως πληρωτέο". «Η άρση που παρέχει ο ESM και το EFSF σημαίνει ότι η Ελλάδα δε θα υποχρεωθεί να κάνει την πρόωρη αποπληρωμή σε κανένα από τους δύο οργανισμούς», επισημαίνεται.

«Η πρόωρη μερική αποπληρωμή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα είναι συμφέρουσα τόσο για την Ελλάδα όσο και τον ESM. Θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση κεφαλαίων καθώς η Ελλάδα πλέον αυτοχρηματοδοτείται στις αγορές με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με το κόστος της εξυπηρέτησης της δόσης που πρέπει να αποπληρωθεί προς το ΔΝΤ. Αυτό θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και θα εκληφθεί θετικά από τις αγορές. Αυτά τα οφέλη που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν μόνο εάν ο ESM/EFSF άρει τα δικαιώματα πρόωρης αποπληρωμής, θα βελτιώσουν τη θέση του ESM/EFSF ως βασικού δανειστή της Ελλάδας», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του ESM/EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τέλος, στην ανακοίνωση του ESM υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε στον ESM/EFSF επίσημο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής μέρους των εκκρεμών δανείων προς το ΔΝΤ ύψους 2,7δισ. Χωρίς της άρση της υποχρέωσης αποπληρωμής των δανείων προς τον ESM/EFSF η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει ταυτόχρονα 52,2 δισ. προς τον ESM και EFSF.