Η Δανία έδωσε την άδεια για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 - Kamarini.com

Breaking

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Η Δανία έδωσε την άδεια για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2

featured image

Η Δανία έδωσε σήμερα την άδεια για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2 με αποτέλεσμα να αρθεί το τελευταίο εμπόδιο στο οποίο είχε προσκρούσει το ρωσικό έργο κατασκευής του αγωγού, το οποίο είχε διχάσει την κοινή γνώμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η άδεια αυτή ήταν η τελευταία για να συνεχισθεί η κατασκευή του μήκους 1.230 χιλιομέτρων αγωγού που ξεκινάει από την Ρωσία για να καταλήξει στην Γερμανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και μερικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι σκανδιναβικές και οι χώρες της Βαλτικής είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το ότι η κατασκευή του αγωγού της οποίας ηγείται η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom, θα αυξήσει της εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι ο αγωγός μπορεί να καταστήσει την Γερμανία «όμηρο της Ρωσίας».

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ο αγωγός Nord Srteam-2 θα έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του τρέχοντος έτους, όταν δηλαδή θα έληγε η συμφωνία για την διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, που είναι η πιο σημαντική διαδρομή εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει την Μόσχα και το Κίεβο να καταλήξουν σε νέα συμφωνία για την διέλευση του φυσικού αερίου πριν τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά υπάρχουν μια σειρά εμπόδια και πολιτικές διαμάχες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, όπως οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και η δικαστικές διαμάχες μεταξύ της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom και της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz.

Η Γερμανία έχει επίσης δηλώσει ότι ο Nord Stream θα ξεκινήσει εάν η Gazprom συνεχίσει επίσης την διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Εκπρόσωπος του ομίλου του αγωγού Nord Stream-2 στον οποίο συμμετέχουν οι γερμανικές εταιρείες Uniper και Wintershall DEA, η ολλανδοβρετανική Shell, η αυστριακή OMV και η γαλλική Enfie, δήλωσε ότι θα εργασθούν για την ολοκλήρωση του έργου «στους επόμενους μήνες», χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Μέχρι στιγμής έχει κατασκευασθεί το 87% του αγωγού Nord Stream-2 αλλά η κυβέρνηση της Δανίας εξέταζε την έκθεση για την διέλευση του αγωγού μέσω των χωρικών της υδάτων από τον Απρίλιο του 2017.

Η Δανέζικη Υπηρεσία Ενέργειας (DEA) ανακοίνωσε ότι έδωσε την άδεια στην διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream 2 AG για την τοποθέτηση του αγωγού Nord Stream-2 στην όδευση νοτιοανατολικά της νήσου Μπορνχόλμ στην θάλασσα της Βαλτικής.

Η εταιρεία στην αίτηση που είχε υποβάλει τον Απρίλιο για να της δοθεί η άδεια να συνεχίσει την τοποθέτηση του αγωγού, πρότεινε δύο εναλλακτικές οδεύσεις νοτιοανατολικά της νήσου Μπορνχόλμ, μήκους 164 και 147 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Η κυβέρνηση της Δανίας ενέκρινε την συντομότερη εκ των δύο οδεύσεων, καθώς σύμφωνα με την εκτίμηση της DEA είναι η πιο ασφαλής και ανταποκρίνεται στις οικολογικές προδιαγραφές.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ είχε εκτιμήσει ότι για την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του αγωγού μέσω των χωρικών υδάτων της Δανίας θα χρειασθούν πέντε εβδομάδες αφότου δοθεί η άδεια από την κυβέρνηση της Δανίας.