Δέκα εταιρείες ενδιαφέρονται για την προκήρυξη για το έργο Ultra Fast Broadband - Kamarini.com

Breaking

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Δέκα εταιρείες ενδιαφέρονται για την προκήρυξη για το έργο Ultra Fast Broadband

featured image

Η προκήρυξη για συμμετοχή στον ανταγωνιστικό διάλογο της γενικής γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για το έργο Ultra Fast Broadband (UFBB) έχει ήδη προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς δέκα εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στη συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως τονίζει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης «μια από τις κύριες αποστολές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε εποχή. Το Ultra Fast Broadband είναι ένα πολύ σημαντικό έργο προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσω αυτού του έργου δίνουμε σε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις τη δυνατότητα πρόσβασης σε ταχύτητες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Στέλνουμε ένα μήνυμα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και βλέπουμε ανταπόκριση στο κάλεσμά μας». Σημειωτέον ότι το Ultra Fast Broadband είναι κομβικό έργο κατασκευής και λειτουργίας δικτύου οπτικών ινών, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Το UFBB αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα σήμερα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη. Έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ, με τα 300 εκατ. ευρώ να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση. Το UFBB αφορά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, δημιουργεί περισσότερες από 810.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps και περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για τη δημιουργία της «Κοινωνίας του Gigabit».

Στο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί, αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης, λέγοντας ότι «το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για συμμετοχή στον ανταγωνιστικό διάλογο και μάλιστα από επιχειρήσεις που προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και οι κατασκευές, καταδεικνύει τη σημασία του Ultra Fast Broadband. Είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα, προκειμένου εντός του 2020 να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των νέων υποδομών οπτικών ινών, που θα εξασφαλίσουν γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο για μεγάλο αριθμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Οι δέκα εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή δήλωσαν οι ακόλουθες εταιρείες:

• Grid Telecom Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία

• Oman Fiber Optic SAOC

• Vodafone Πάναφον Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών

• Wind Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία

• Άβαξ Ανώνυμη Εταιρεία Εργοληπτική Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Οικοδομικών Υλικών και Μηχανημάτων

• Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Ανώνυμη Εταιρεία

• Ιντρακόμ Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταλλικών Κατασκευών

• Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία Όμιλος Επιχειρήσεων

• Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία

• ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία Α.Ε.

Όπως σημειώνεται, ο ανταγωνιστικός διάλογος προβλέπεται ως διαγωνιστική διαδικασία από τη νομοθεσία κατ" επιταγή οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εφαρμόζεται κατά κανόνα σε πολύπλοκα έργα υποδομής, όπως είναι το UFBB. Στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου η αναθέτουσα αρχή διεξάγει διάλογο με τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς, προκειμένου να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την υλοποίηση του εκάστοτε έργου.