Κατρούγκαλος για Τουρκία: Δεν είναι στον προγραμματισμό της το θερμό επεισόδιο - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Κατρούγκαλος για Τουρκία: Δεν είναι στον προγραμματισμό της το θερμό επεισόδιο

featured image

«Πάντα πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, αφενός για να μειώνεται η ένταση που μπορεί να οδηγήσει από λάθος, από ατύχημα σε ένα θερμό επεισόδιο, γιατί δεν είναι στον προγραμματισμό της Τουρκίας το θερμό επεισόδιο, άρα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επίσης πρέπει να επιδιώκουμε συστηματικά να σύρουμε στο τραπέζι του διαλόγου την Τουρκία για διερευνητικές επαφές (…) Αυτός ειναι ο άμεσος στόχος τώρα, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και προφανώς συνέχιση της πίεσης προς την Τουρκία με ό,τι μέσο έχουμε» υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές μας, θέλει να δει αν θα μας πιέσει να υποχωρήσουμε στις παράνομες απαιτήσεις της. Ακριβώς για αυτό το λόγο χρειάζεται το αρραγές μέτωπο, η σταθερότητα του μηνύματος και η ενεργοποίηση της διπλωματίας μας σε όλα τα επίπεδα».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «το βασικό επίτευγμα της ελληνικής και κυπριακής διπλωματίας το προηγούμενο διάστημα ήταν πράγματι ο East Med» και πρόσθεσε ότι το «άκυρο μνημόνιο (σ.σ. της Τουρκίας) με τη Λιβύη έχει ως σκοπό ουσιαστικά να δημιουργήσει μια ζώνη φραγμού στην προσπάθεια αυτή και έτσι πρέπει να ερμηνευθεί».

«Ακόμα και η τελευταία συνέντευξη του πρωθυπουργού στο κυριακάτικο «Βήμα» έχει μια ιδιαίτερη προβληματική διατύπωση όταν αναφέρεται στη Χάγη και λέει επί λέξει ότι στη Χάγη μπορούμε να πάμε μόνο για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών. Το να θέτεις στον πληθυντικό τις θαλάσσιες ζώνες είναι ιδιαίτερα προβληματικό γιατί, προφανώς, ο πληθυντικός δεν αναφέρεται μόνο στην ΑΟΖ που μαζί με την υφαλοκρηπίδα είναι τα μόνα θέματα τα οποία δεχόμαστε να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία, και προφανώς να παραπεμφθούν και στη Χάγη, και μπορεί να ερμηνευθεί ότι αναφέρεται και στην αιγιαλίτιδα ζώνη, στη θαλάσσια ζώνη που αφορά τα χωρικά ύδατα» επισήμανε.


 «Οικονομικός γίγαντας, αλλά πολιτικός νάνος η ΕΕ»

Αναφερόμενος στη στάση των Ευρωπαίων, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να βλέπουμε με κοινό στρατηγικό πρίσμα τις προκλήσεις στην ΕΕ. Eίναι μια από τις μεγάλες μας αδυναμίες, γι» αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οικονομικός γίγαντας, αλλά πολιτικός νάνος». Προσέθεσε δε πως «πρέπει να έχουμε στην ατζέντα μας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις την όσο το δυνατόν ένταξή τους στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, κι αυτό απέδωσε κάθε φορά που το κάναμε αποτελεσματικά».

Μέγα ζητούμενο της επίσκεψης Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ η υποστήριξη από τον πρόεδρο Τραμπ

Ερωτηθείς για τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, αλλά και τη Γαλλία, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «στην επίσκεψη στην Αμερική πρέπει να υπάρχει ένας πολύ σαφής στόχος, η ρητή υποστήριξη από τον πρόεδρο Τραμπ για τον East Med (…) Πρέπει να υπάρχει υποστήριξη και από τον πρόεδρο Τραμπ, είναι το μέγα ζητούμενο της επίσκεψης Μητσοτάκη στις 7 Ιανουαρίου».

Ως προς τον Πρόεδρο Μακρόν -συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος- «τα πράγματα είναι διαφορετικά (…) Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με τη Γαλλία και σε διμερές επίπεδο -όπου πάντοτε ήταν άριστες- αλλά και στο πλαίσιο το γενικότερο των χωρών των μεσογειακών να είναι πιο δυνατές μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αποφασιστικό μήνυμα απέναντι στην Τουρκία για το προσφυγικό

Για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα και τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο ενδεχόμενο του εκβιασμού να λειτουργήσει υπονομεύοντας την ανάγκη να έχουμε μήνυμα αποφασιστικό απέναντι στην Τουρκία. Θα διαχειριστούμε τις ροές, μπορούμε να τις διαχειριστούμε, δεν είναι στο επίπεδο του 2015 αν και είναι αυξημένες».

Ζωτική αναγκαιότητα το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως «δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι το άνοιγμα του κόμματος αποτελεί ζωτική αναγκαιότητα για εμάς, αλλά και ένα παράγοντα να ενισχύσουμε και τον δημοκρατικό και τον αριστερό χαρακτήρα του κόμματός μας».

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ