Έσωσε τη ζωή 669 παιδιών από βέβαιο θάνατο και 50 χρόνια μετά δε γνωρίζει ότι αυτά τα παιδιά κάθονται δίπλα του - Kamarini.com

Breaking

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Έσωσε τη ζωή 669 παιδιών από βέβαιο θάνατο και 50 χρόνια μετά δε γνωρίζει ότι αυτά τα παιδιά κάθονται δίπλα του

featured image

Παιδιά σώθηκαν από το ολοκαύτωμα – Αληθινή ιστορία: Πρόκειται για την ιστορία του Σερ Νίκολας Γουίντον. Υπήρξε ένας αφανής ήρωας έως το 1988. Η γυναίκα του ανακάλυψε λίστες με ονόματα 669 παιδιών. Παιδιά, τα οποία δεν πήγαν ποτέ στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των γερμανών. Αντίθετα, πραγματοποίησαν ένα σωτήριο ταξίδι προς την Αγγλία.

Παιδιά σώθηκαν από το ολοκαύτωμα – Αληθινή ιστορία: Πώς σώθηκαν, τα παιδιά

Τότε αποκαλύφθηκε ότι αυτός ο συνηθισμένος Βρετανός χρηματιστής, είχε οργανώσει μεθοδικά την διάσωση εκατοντάδων παιδιών απο την Τσεχία και την Σλοβακία. Αυτό, έγινε λίγο πριν το ξέσπασμα του Β “Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γουίντον μετέφερε τα παιδιά στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου της Βρετανικής κυβέρνησης. Εκείνο είχε την κωδική ονομασία «Kindertransport».

Φρόντισε να συγκεντρωθούν χρήματα. Βρήκε ανάδοχες οικογένειες, ώστε τα παιδιά να είναι ασφαλή. Η πρώτη μεταφορά έγινε με αεροπλάνο από Πράγα για Λονδίνο στις 14 Μαρτίου του 1939. Δηλαδή, μία ημέρα πριν οι Γερμανοί καταλάβουν εδάφη της Τσεχίας.

Στη συνέχεια οργάνωσε άλλες επτά μεταφορές σιδηροδρομικώς για τις ακτές του Ατλαντικού. Στη συνέχεια μετέφερε τα παιδιά στη Βρετανία με πλοίο δια της Μάγχης. Στο σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου τα περίμεναν οι θετοί γονείς.

Η τελευταία σιδηροδρομική αποστολή παιδιών από Πράγα έγινε στις 2 Αυγούστου του 1939. Όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία και η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία στις αρχές Σεπτεμβρίου 1939, σταμάτησε κάθε επιχείρηση διάσωσης.


Παιδιά σώθηκαν από το ολοκαύτωμα – Αληθινή ιστορία: Οι απόγονοι των παιδιών που σώθηκαν

Ως αποτέλεσμα των ηρωικών του προσπαθειών, σήμερα υπάρχουν πάνω από 6.000 απόγονοι από τα «παιδιά του Γουίντον» σε όλο τον κόσμο. Ο Γουίντον δεν είπε σε κανέναν για αυτά τα γεγονότα, για περισσότερο από μισό αιώνα. Και φυσικά το κατόρθωμά του αυτό, θα είχε ξεχαστεί εάν η σύζυγός του, πενήντα χρόνια μετά, δεν είχε βρει εκείνον τον ξεχασμένο χαρτοφύλακα στη σοφίτα του σπιτιού, με λίστες ονομάτων και φωτογραφίες διασωθέντων παιδιών.

Όταν αποκαλύφθηκε η προσφορά του, ο βρετανικός τύπος τον ονόμασε «Βρετανό Σίντλερ». Το 2002, ο Γουίντον έλαβε τον τίτλο του ιππότη από την βασίλισσα Ελισάβετ για τις υπηρεσίες του στην ανθρωπότητα. Η ιστορία του Winton ενέπνευσε και τον κινηματογράφο και η ιστορία του έγινε ταινία από τον Ματέι Μίνατς με τίτλο Nicky’s Family.

Το τηλεοπτικό δίκτυο BBC οργάνωσε μια βραδιά προς τιμήν του, ένα πάρτι γενεθλίων, όπου του επιφύλασσε μια αλησμόνητη έκπληξη! Θα μπορούσε να είναι ακόμη ένα συνηθισμένο πάρτι γενεθλίων με μουσική δώρα και τούρτα, αλλά τελικά ήταν μια πολύ πιο ξεχωριστή και συγκινητική συγκέντρωση. Η τούρτα είχε 105 κεριά και οι περισσότεροι από τους 100 καλεσμένους που γιόρταζαν με τον Σερ Νίκολας Γουίντον, του χρωστούσαν τη ζωή τους.

Παιδιά σώθηκαν από το ολοκαύτωμα – Αληθινή ιστορία: Πάρτι γενεθλίων

Το πάρτι γενεθλίων του Γουίντον έγινε στην τσεχική πρεσβεία στο Λονδίνο και οι καλεσμένοι ήταν απόγονοι των 669 παιδιών με εβραϊκή καταγωγή που χάρη στον αιωνόβιο εορταζόμενο γλίτωσαν από βέβαιο θάνατο όταν το 1939 ξέσπασε ο πόλεμος. Οι οικογένειές αυτών των παιδιών δολοφονήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και σήμερα τα παιδιά αυτά αποκαλούν τους εαυτούς τους “τα παιδιά του Nicky.”

Ο ίδιος όμως, δεν γνώριζε ποιοι θα βρίσκονταν στην αίθουσα και ποιοι θα κάθονταν δίπλα του.

Παιδιά σώθηκαν από το ολοκαύτωμα – Αληθινή ιστορία: Τι συνέβη, όταν το κατάλαβε

Πηγή: www.enimerotiko.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ