Στήριξη του ΔΝΤ στην κυβέρνηση για τη μείωση των πλεονασμάτων - Kamarini.com

Breaking

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Στήριξη του ΔΝΤ στην κυβέρνηση για τη μείωση των πλεονασμάτων

featured image

Με σύμμαχο το ΔΝΤ η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη μητέρα των μαχών. Τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ από το 2021 και μετά, οι οποίοι για την ώρα παραμένουν κλειδωμένοι στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022.

Η χθεσινή κίνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει το κλείσιμο του ΔΝΤ στην Αθήνα δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το «λουκέτο» στα γραφεία του ΔΝΤ πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, καθώς θα ισχυροποιήσει το μήνυμα «επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα». Με αυτή την έννοια ο δημοσιονομικός έλεγχος θα χαλαρώσει και οι αποστολές των κλιμακίων του ΔΝΤ στην Αθήνα θα περιοριστούν στη βάση της έκθεσης για το άρθρο 4 του Ταμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ο πρωθυπουργός φέρεται να πρότεινε στην επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα την εξόφληση του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς τον διεθνή οργανισμό. Μετά την προεξόφληση των 2,9 δισ. ευρώ, το ελληνικό δημόσιο έχει περιορίσει από τα 8,8 δισ. ευρώ στα 5,9 δισ. ευρώ τα δάνεια που έλαβε από το ΔΝΤ, με την τελευταία δόση να λήγει στις 3 Ιουνίου του 2024.

Ένα ακόμη βήμα για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα που θα σημάνει και το τέλος της σκληρής λιτότητας θα επιδιώξει το οικονομικό επιτελείο στην αυριανή συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) στις Βρυξέλλες.


Η Ελλάδα δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης της ομάδας των Ευρωπαίων τεχνοκρατών που συνέρχεται με σκοπό να προετοιμάσει την ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν το Eurogroup της 20ής Ιανουαρίου 2020. Με αυτή την έννοια, το πεδίο για τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλη Αργυρού είναι ανοιχτό για να τρέξει τα ελληνικά σχέδια. Κεντρική θέση σε αυτά έχει και η αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

Όμως βασική αποστολή του Έλληνα εκπροσώπου στο EWG είναι να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων σχετικά με την πρόταση της Αθήνας για την υιοθέτηση χαμηλότερων στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά. Ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση είναι ο πήχης για τα πλεονάσματα να κατέβει στην περιοχή του 2%, πιο χαμηλά δηλαδή από το 2,2% που είναι ο μέσος όρος για το διάστημα από το 2023 έως το 2060 που προβλέπει η συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου του 2018.

Πολλά, βέβαια, θα εξαρτηθούν και από το πώς θα κυλήσει η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, 14-15 Ιανουαρίου, με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων στη χώρα μας.

Στις 20 Ιανουαρίου θα έρθουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των θεσμών. Επειδή όμως η έλευσή τους συμπίπτει με τη συνεδρίαση του πρώτου Eurogroup για το 2020 και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα είναι εκτός Ελλάδας, ενδεχομένως οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν την επομένη, δηλαδή την Τρίτη 21 Ιανουαρίου.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ